1.Muslumanlar kardeştir:Kardeşlik hukukuna gore hareket eder. Kardeşini nefsine tercih eder. Din bağı kan bağından daha onemlidir. Tefrika cıkarmaz. “İnananlar kardeştir” ayetini ilke edinir.
2. Musluman Allahtan razıdır:Durumuna razıdır ve Allah'a şukreder.
Peygamberimiz: Muslumanın işine hayret. Onun her işi hayırdır.Sevincli bir şey isabet eder de şukrederse onun icin hayırdır.Şayet zarar ve musibet isabet eder de sabrederse o da onu icin hayırdır. (Buhari)
3.Tevbekardır:Bol bol tevbe eder.Tevbesini bozsa dahi şeytanı susturuncaya kadar tevbe eder.
4. Amacı Allah rızasıdır.
5.Farzlara ozen gosterir.İbn-i Mesut Şoyle diyor: Rasullah’a sordum:
- Amellerin en efdali hangisidir?
- Vaktinde kılınan namazdır.Dedi.
- Sonra hangisidir? Dedim.
- Anne ve babaya iyi davranmaktır.”buyurdu.
- Sonra hangisidir? Dedim.
- “Allah yolunda cihattır.” Buyurdu. (Buhari Muslim)
6.Kuranı anlayarak ve cokca okur:“Dikkat edin kalpler ancak Allah’ı zikretmekle huzura kavuşur.” (Rad 28)
7. Musluman yemesi ve icmesinde aşırılığa kacmaz:"Yiyiniz, iciniz fakat israf etmeyiniz" (Araf 1)
İnsanoğlu karnında kotu kap doldurmamıştır.Eğer mutlaka yapacaksa midesin ucte birini yemeğe, ucte birini icmeye, ucte birini de kendine ayırsın.
8.Spor yapar.
9.Bedenini,elbisesini ve cevresini temiz tutar:
Cuma gunu guslediniz.Cunup olmasanız da başınızı yıkayıp guzel kokular surunuz.(buhari)
Milletime zor gelmeyeceğini bilseydim onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdim. (buhari)
Hz.Omer(r.a):”Malının ucte birini guzel kokuya sarfeden musrif sayılmaz.Dediği rivayet olunmuştur.
10. Kılık kıyafetine dikkat eder.
11. Cimrilik etmez:“ Onlar sarfettikleri zaman ne israf ederler ne de cimrilik, ikisi arasında bir yol takip ederler.(Furkan 67)
12. Musluman kibirli olamaz:
Rasulullah (s.a.v):”Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez.
Bunun uzerine bir adam:İnsan şuphesiz elbise ve ayakkabısın guzel olmasını ister.
Bunun uzerine Rasululah (s.a.v):
“Allah guzeldir, guzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmeyip insanları hakir gormektir.” Dedi.(Muslim)
13.Yemin etmez. (cok nadir)
14.Laf getirip goturmez.
15.Kusurları araştırmaz:Başkalarının ayıp ve kusurlarından bahsetmek istediğiniz zaman kendi kusur ve ayıplarınızı hatırlayın.(EL-Musned)
16.Barışcıdır, kuskunleri barıştırır.
17. Adalet en buyuk ozelliğidir.Kendi aleyhine de olsa adaletten ayrılmaz.
18.İlim oğrenmek icin olunceye kadar caba sarfeder. Oğrendiği ile amel eder.
19.En az bir yabancı dil oğrenir.Tebliğ icin gereklidir.Peygamberimiz:
“Ey Zeyd ! Yahudi yazısını beni icin oğren.” demiştir.
20. Musluman Salih arkadaş edinir.
21.Dunyaya tamah etmez:“Dunya hayatının susunu arzu edip de gozlerini onlardan başkasına cevirme.Bizi anmak hususunda kalbine gaflet verdiğimiz kimseye etme ki, o keyfinin ardına duşmuş ve işi de haddini aşmak olmuştur.” (Kehf 28)
22. Dilinden dua eksik etmez.
23.Anne ve babasına itaat değil iyilik eder, onlara iyi davranır.
24.Eşine iyi davranır:“ Kadınlar kaburga kemiğinden yaratılmıştır.”(Buhari, Muslim)
Eşine karşı anlayışlı ve akıllıdır. Eşinin eksiğini tamamlar. Hem annesini hem de eşini hoşnut eder, dengeyi korur.
Eşini dovmez, cunku peygamberimiz ayrılma durumuna geldiği hanımlarını bile incitmemiştir.
25. Selam verir ve alır.
26.Cocuklarına ve ailesine karşı sorumludur.Onların terbiyesine onem verir.Cocuklarına sevgi ve şefkatini hissettirir.Kaba ve sert davranmaz.Ailesine ve cocuklarına sarfettikleri sadakadır.Kız cocuklar ile erkek cocukları birbirinden ayırmaz.[/I][/B][/I][/B]
27.Akrabalarını ziyaret eder , onlara iyilikte bulunur.Rabbim “İcinde akrabalık bağlarını koparan biri bulunan topluluğa rahmet etmez.”
28.Komşuya iyilik eder, onu rahtsız etmez:“ Cebrail bana komşuyu o kadar tavsiye etti ki komşuyu komşuya mirascı kılacak zannettim.”(Buhari, Muslim)
29.Kendisi icin istediğini din kardeşleri ve komşuları icin de ister.Kendisi icin istemediğini din kardeşleri ve komşuları icin de istemez.
30.İyiliğe iyilikle cevap verir:Kotuluğe iyilikle cevap verir, bunu yapamıyorsa misliyle cevap verir, haddi aşmaz.
31.Musluman kardeşinin hatasını yaymaz, orter.
32.Hoşgoruludur.
33.Affedicidir.
34.Guler yuzludur.Gulumseme sadakadır.
“Kardeşini guler yuzle karşılama iyiliğini bile kucuk gorme”(Muslim)
35.Fedakardır. Kardeşleri icin fedakarlık gostermekten kacmaz.
36. Zulmetmez.
37.Yardım eder, yardımseverdir. Mazlumları korur, gozetir.“Kişi kardeşine zalim de olsa mazlum da olsa yardım etsin. Zalimse zulmune engel olsun.
38.Gıybet etmez:“Kimse kimseyi cekiştirmesin.Hangi biriniz olu kardeşinin etini yemekten hoşlanır?
Ondan tiksinirsiniz.Allahtan sakının.Allah tevbeleri daima kabul eder.(Hucurat 13)
Allah Rasulu(s):
- Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?
- Allah rasulu daha iyi bilir dediler.Bunu uzerine şoyle buyurdu:
- Kardeşini hoşlanmayacağı bir şeyle anmandır.
- Soylediğimiz şey kardeşimizde varsa? Denildi. Bunun uzerine rasulullah(s):
- Soylediğiniz şey varsa gıybet etmiş olursunuz eğer onda yoksa iftira etmiş olursunuz.”(Muslim)
39.Sozunde durur:Muslumanın sozu senettir.
40.Asla yalan soylemez.
41.Hile yapmaz, aldatmaz.herşeyde her işinde doğrulukla hareket eder.
42.Haset etmez.“ Hasedden sakının.Cunku haset, ateşin odunu yemesi gibi butun iyilikleri yer bitirir.(Ebu Davut)
43.Guzel ahlak sahibidir:“Ahlakı en guzel olanınız sizin en hayırlı olanınızdır.”(Buhari, Muslum)
44.Sır saklar.
45. İkiyuzluluk yapmaz, neyse odur.
46.Gosteriş yapmaz, riyadan kacınır.Riya dinden cıkarmayan şirktir, buyuk gunahtır.
Allah munafıkların ozelliklerini sayarken
“İnsanlara gosteriş yaparlar, ve Allah’ı pek az zikrederler”(Nisa 142)
47.Kimsenin başına gelen musibete sevinmez.
48.Ruşvet almaz, vermez.
49.Kimsenin hakkını yemez.
50.Yetimi ve yoksulu gozetir.
51.Kumar oynamaz.İcki icmez
Bunları bu zamanda nekadar uyabiliyor ve uygulayabiliyoruz acaba?Allah yardımcımız olsun!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- ***Muslumanın Şahsiyeti***