İlk olarak şunu belirtelim ki:
Hz.Muaviye Hazretlerine hakaret etmek Haramdır. Nitekim Sahabeler hakkında kotu konuşanlar icin ehli bidat denilmiştir.
“Ashabıma sebbetmeyiniz, (hakaret etmeyiniz) sizden birisi uhud dağı kadar altın infak etseydi ashabımdan (birinin verdiği yarım mude ulaşamazdı.” (Sahîhu’l-Buharî , Ebû Davud et-TayÂlisi’nin musnedi,Sahîhu’t-Tirmizi)
“Ashabım hakkında Allah, Allah derim. Her kim onlara buğz ederse bana buğz etmiştir. Ben de o kimseye buğz ederim. Ve her kim Ashablarımı severse beni sevmiştir. Ben de o kimseleri severim. Allah'ım sen Ashabımı sevenleri sev ve Ashabıma buğz edenlere sen de buğz et” (RÂmûzu'l-EhÂdîs, Hadîs No: 2175; Kutub-i Sitte, Cild 1, Hadîs No: 7)
Şu Nokta iyi anlaşılmalıdır.
Hz. Ali'nin (RA) ictihadında isabetli, Muaviyenin (RA) ictihadında hata yapmıştır. Muctehidler hata yaptıkları takdirde de sevap alacakları icin burada ictihadında hata eden Muaviye (RA) sapıklıkla ve fıskla suclanıp tenkid edilmiyor, muctehidlikle, hayırla anılıyor. Cunku, ictihadında hata eden bir muctehid sapıklık ve fıska girmekle suclanamaz.
O sebeb ile hic bir sahabeye hakaret etmeyelim.
Daha geniş bilgi icin bak:
http://www.sorularlaislamiyet.com/ar...nitlar-mi.html
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz.Muaviye'ye hakaret etmek haramdır.