Mu'minler cennete girince, herkes hic şaşırmadan kendi makamını, kendi kursusunu bulur ve doğruca oraya gider. Cenabı Hak cennette herkese mutlaka bir kursu vermiştir, her mu'min hangi kapıdan gireceğini, hangi yoldan gideceğini, hangi kursuye oturacağını hic şaşırmadan bilir.

Cenabı Hak butun hûri ve ğılmanlara emir verip hitÂb eder:

Mu'min kullarımı burada sururlandırın! buyurur.

Butun Peygamberler makamlarında bulunan, evvela Davud (a.s.)'a Zebur'dan bir parca okuması emrolunur, o da guzel sesiyle okur, sonra her Peygamber kendi kitabından okur, en sonra da Hz. Peygamber efendimize gelince, o da Kur'an-ı Kerimden sure-i En'am'ı okur.

Cennet ehli bunun tekrar tekrar okunmasını isterler, hergun okumağa devam olunur. Bu sure Mekke'de ve bir gunde nazil olmuştur.

Cenabı Hak Mu'minlere hitab eder: Ya ibadî, Ey kullarım! Men ene? ben kimim? biliyor musunuz? Mu'minler hepsi birden: Entellah, Sen Allah'sın derler, Cenabı Hak buyurur ki: Benim bir adım da Selam'dır, burada selamlaşın, siz de selamlaşın: "Selam size! iyilik ve emniyet icinde girin oraya, orada ebedi kalın." (Zumer Suresi, 74)

"Selam size, selamet ve emniyettesiniz, dunyada sabrettiğiniz gunlere karşılık, işte ne saadetli bir duraktır burası." (Ra'd Ayet 24)

Cenabı Hak yine hitab eder: Benim bir adım da Mu'mindir, emnueman veririm, sizde mu'minsiniz ve emnu emandasınız, emniyet ve selametdesiniz, bundan sonra CenÂbı Hak cemÂliyle tecelli buyurur ve mu'minler tam ucyuz sene Allah'ın cemÂline bakarlar da gozleri kamaşmaz, kırpıştırmaz ve bakmağa doymazlar. Cenabı Hak yine buyurur ki:"Ey kullarım, ben sizden ra'zıyım, siz de benden razı mısınız?" Mu'minler derler: Ya Rabbi! Bundan daha buyuk nimet olur ki, senden razı olmayalım.. daha ne isteyebiliriz senden? Sana Hamd olsun diye sevinirler... Cenabı Hak da onlara "haydi oyleyse makamlarınıza gidin zevcelerinizle goruşun" der. Bunun uzerine mu'minler koşarak makamlarına varırlar ve zevcelerini gorurler, fakat bambaşka bir halde bulurlar ki onlar da nûra garkolmuşlardır, hem birbirlerine koşuşurlar, hem de şoyle konuşurlar:

-Sen ne kadar nurlanmışsın, deni hic bu kadar guzel gormemiştim.

-Ben de seni hic gormediğim bir halde nurlanmış ve guzelleşmiş gordum, derler. Allah, Teala Ra'd suresi 29. ayette buyurur ki:

"Allah'a iman ve ameli salih işlemiş mu'minlere ne saÂdet, mujdeler olsun onlara, en guzel makamlar onlar icindir. Varılacak ne guzel yerlerdir."

Cum'a gunu olunca, Firdevs cennetinde bir vadi, oraya Mezid vadisi denir, oranın her yeri nur minberlerle doludur, Peygamberler o minberlere cıkarlar, Sıddıklar, Şehidler ve Salihler de zumrut ve zebercedle suslu altın kursulere cıkarlar, butun cennet ehli de minberlerin etrafında toplanır ve hepsi birden Allah'a hamd ederler, Allah mu'minlere "Size bugun başka bir ihsanım daha var" diyerek, CemÂliyle tecelli eder.

Bu CemÂl tecellisine her hafta nail olanlar vardır ki bunlar cocukluklarından omurlerinin sonuna kadar Allah'a iman, taat ve zikir ile yaşayanlardır.

CemÂlullÂhı ayda bir defa gormek şerefiyle ikram olunanlar vardır ki bunlar da Allah'ın taat ve zikrine gencliklerinden bir kısmını isyanda gecirdikten sonra daha genclik elden gitmeden donup de omrunun sonuna kadar iman ve zikirle yaşayanlardır.

Cemalullahı seyretmeğe yılda bir kere mazhar olanlar vardır ki, onlar da ihtiyarlıklarında kulluğa başlamış ilk tecellide olmak uzere bir defa gorenlerde vardır ki, bunlar omurlerini isyanla gecirip sonradan tevbe istiğfar etmiş ve affolunmuş ve tovbeleriyle ahirete gocmuş olanlardır.

İşte boylece Cenabı Hak cennetde herkese musavî gorunmuyor, herkesin haline, taat ve zikrine, iman ve ameline gore kimine hafta da bir, kimine ayda bir, kimine de omrunde bir gorunurki, dunyada bir an evvel iman etmenin, taat ve zikre koşmanın luzumu anlaşılmaktadır.

Allah'ı gormeyenler de olacaktır ki, bunlar Mutezile taifesidir. Cunki bunlar; En'am suresi ayet 103 e dayanarak Allah'ın hicbir yerde ve hicbir zamanda gozle gorulmeyeceğine inanırlar, onun icin onlar hic goremeyerek cezalanacaklardır.

Halbuki Kıyame Suresi 23. ayeti Kerimesiyle Cennet'de mu'minlerin Rablerinin Cemal tecellisine nazar edip duracakları mujdelenmektedir.