A'RAF
A'raf, tumsek, tepe anlamına gelir. Terim olarak "A'raf " kelimesinin hangi anlama geldiği hususunda İslÂm Âlimleri farklı acıklamalar yapmışlardır:
1- Bir kısım Âlimlere gore "A'raf" cennetle cehennem arasında bulunan sur (=Yuksek duvar)dan bir perdenin yuksek tepeleridir.
2- Bazılarına gore ise "A'raf", mizanda iyilik ve kotulukleri, yani sevaplarıyla gunahları denk geldiği icin cennet veya cehenneme girmeyenlerin kaldıkları yerin adıdır. Bunlar, Allah'ın izniyle, haklarında yapılan bir şefaatle daha sonra cennete gireceklerdir.
3- Diğer bazı Âlimler ise "A'raf"ın, fetret devirlerinde olenlerle, muşriklerin cocukları ve delilerin kalacakları yer olduğunu soylemişlerdir.
Kur'an-ı Kerimde "A'raf" sûresindeki "A'raf"la ilgili ayet şu mealdedir: "İki taraf (Cennetlikler ve cehennemlikler) arasında bir perde vardır. A'raf (burclar) uzerinde de bir takım insanlar vardır ki, her iki tarafı da (yani cennetlik ve cehennemlik olanları) simalarından tanırlar.
Cennetliklere "Size selÂm olsun" derler. Bunlar, henuz girmeyen fakat cenneti uman kimselerdir. Gozleri cehennemlikler yonune cevrilince de: "Rabbimiz, bizi zalimlerle beraber bulundurma" derler." (A'raf / 46-47)
O) HAVZ-I KEVSER
Ahiret gunu Allah TealÂ, Peygamberlerine birtakım havuzlar bahşedecektir. Her Peygamber, ummetinin cenneti hak etmiş olanlarına o havzın hoş kokulu ve lezzetli suyundan icireceklerdir.
Havz-ı Kevser adı, Peygamber Efendimize verilen havzın ismidir. "(Habibim) doğrusu biz sana kevseri verdik." (Kevser/1) ayeti buna işaret eder.
Peygamber Efendimizin havzı, diğer Peygamberlerinkinden daha buyuktur. İcenleri de daha cok olacaktır. Bu havzın suyu, sutten daha beyaz ve miskten daha hoş kokuludur.
O dehşetli gunde muminler bu sudan icip hararetlerini teskin edecekler ve bir daha susuzluk duymayacaklardır. Peygamber Efendimiz bu konuda şoyle buyururlar: "Benim havzımın kenarları tam bir aylık yaya yolu genişliğindedir. Onun suyu sutten beyaz, kokusu miskten daha hoştur. Bardakları da gokyuzunun yıldızları gibi coktur. Ondan icen kimse hic susamaz."
nasib eyle ya rabbb!!!
saygilar!!!!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- a'raf ve havz-ı kevser!!!