“Bismillahir rahmanirrahim” Kur’an’ın başlangıc ifadesidir. Kur’an, besmeleyle; besmele de “b” harfiyle başlar. Rabb’imiz (cc) Kur’an’ında bize kendini tanıtırken butun isim ve sıfatlarının inceliklerini, haşmetini de oğretir. Bediuzzaman’ın ifadesiyle: Kur’an’ın o kadar ilginc ve kapsamlı bir uslubu vardır ki, bir tek sûre, kÂinatı dahi icine alan Kur’an okyanusunu ihtiva eder. Bir tek Âyet, o sûrenin gizli hazinelerini icine alır. Âyetlerin coğu, her birisi birer kucuk sûre; sûrelerin coğu, her birisi birer kucuk Kur’an gibidir. Bu buyuk bir lutuftur ve guzel bir kolaylıktır. Cunku herkes, her vakit Kur’an’a muhtac olduğu halde, ya tembellikten veya başka sebeplerden dolayı, her vakit butun Kur’an’ı okumaya fırsat bulamayanlar Kur’an’dan mahrum kalmaması icin, her bir sûre birer kucuk Kur’an hukmune, hatt her bir uzun Âyet birer kısa sûre makamına gecer. Hatt Kur’an FÂtiha’da, FÂtiha dahi besmelede derc edilmiş olduğuna ehl-i keşif muttefiktirler. Şu hakikate delil ise, ehl-i tahkikin alimlerin bu konudaki fikir birliğidir. (Bkz: Sozler, 25. Soz (Beşinci Lem’a Birinci Işık)
Her hayırlı işe başlarken okunan “Besmele”, “Ben bir ‘hic’ hukmundeyim. Bu işi de kendim icin değil, Allah rızası ve O’nun izni ve adına yapıyorum” demektir. O’nun “rızası, izni ve adı” ile yapınca kotu bir şey yapmak soz konusu olamaz. Kainat her zerresi ile “besmele” ile hareket ettiğinden, “besmeleyi” tanır, besmeleli kulları varlık Âlemi sever, bu şuurla cekilen besmeleyle başlanan bir işin başarısız olması nÂdirattandır. Besmele, Âlemin ve Kur’anî hakikatlerin kapılarını acan bir anahtardır.

Besmele, rahmet hazinesinin dunyada ve ahirette en birinci anahtarı, halis şukur ve sÂfi hurmetin tercumanı ve unvanı, Hakk katında makbul bir şefaatci, Rahmet arşına yetişmek icin bir mirac vesilesidir.

Besmele, Kur’an’da ayet olarak bir yerde, Hz. Suleyman’ın (as) gonderdiği mektup hakkında gecer. (27/30). “İnnehu min SuleymÂne ve innehu bismillahirrahmanirrahim”. “O Suleyman’dandır ve o bismillahirrahmanirrahimdir.”

MUSTAFA AYDIN