Hayber savaşı sırasında İslÂm ordusu ile Hayber Kalesi'ndeki yahudiler arasında mucadelenin iyiden iyiye kızıştığı bir andır.
Hayberli yahudilerden birisinin yanında cobanlık yapan bir zenci, savaşın zorlu anlarından birinde Rasul-i Ekrem A.S. ile karşılaşır ve “bana İslÂm'ı anlatır mısınız?” der.
Efendimiz, ilk akla geleceği uzere “Şimdi sırası mı? Git, uygun bir zamanda gel!” tarzında bir cevap vermez, oturur ve o zenci cobana İslÂm'ı anlatır. Yureğine sıcacık birşeyler aktığını hisseden coban, o anda Kelime-i Şehadet getirerek musluman olur.
Savaş butun şiddetiyle devam etmektedir ve coban henuz kavuştuğu imanın heyecanıyla birşeyler yapmak istemektedir. “Ey Allah'ın Rasulu” der; “Ben şu koyunların Hayberli sahibinin yanında calışan bir işciyim. Bu koyunlar bana emanet. Şimdi bunları ne yapsam?”
Musluman askerlerin gunlerdir bir şey yemeden carpıştığı bir savaşta olmalarına rağmen Efendimiz şoyle buyurur:
“İslÂm, emanete ihanet etmemeyi emreder. Surunun başına don, koyunların yuzlerine hafifce vurarak onları kaleye doğru yolla. Yuce ALLAH seni isteğine kavuşturacaktır.”
Suruyu kaleye sokan coban, vakit kaybetmeden mucahitlerin arasına koşar ve savaşa atılır. Cok gecmeden yahudilerin attığı bir taşla şehit olur.
Savaş bittikten sonra, diğer şehitlerle birlikte zenci cobanın cansız bedenini de getirip sırtustu yatırırlar. Efendimiz A.S. şehide bakar ve hemen yuzunu cevirir. Yanında bulunanlar nicin boyle yaptığını sorduklarında der ki:
“Şu anda onun yanında hurilerden iki zevcesi var ve yuzunden toprakları siliyorlar.”
Birkac saat icinde başına cennet kuşu konan bu zenci coban, musluman olduktan sonra bir namaz vakti bile dolmadan şehitlik payesini elde etmiş ve cennete ucmuştur.
Adının Yesar olduğu soylenen bu şehit cobanın birkac saatlik kutlu macerası, daha sonra sahabiler arasında bir bilmeceye konu olur:
- Bilin bakalım! Hic namaz kılmadan cennete giden adam kimdir?
Cevap: Şehit cobandır!

---alıntı---