"EĞER İNANDIĞINIZ GİBİ YAŞAMAZSANIZ , YAŞADIĞINIZ GİBİ İNANMAYA BAŞLARSINIZ" OMER (RA)
İmanda sabit olabilmenin bazı şartları:
1) Sarsılmaz, sağlam ve katıksız bir iman:
“Mu’min olanlar, ancak o kimselerdir ki, onlar, Allah’a ve Rasulune iman ettiler, sonra hicbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler. İşte onlar, sadık olanların t kendileridir.”(Hucurat 15)
“Dinde zorlama (ve baskı) yoktur. Şubhesiz doğruluk (ruşd) sapıklıktan apacık ayrılmıştır. Artık kim tağutu ta*nımayıp Allah’a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapış*mıştır, bunun kopması yoktur. Allah, işitendir, bilen*dir.”(Bakara-256)
“De ki: ‘Rabbim, gercekten beni doğru yola iletti, dim*dik du*ran bir dine, İbrahim’in hanif (muvahhid) dinine… O, muşrikler*den değildi.’
De ki: ‘Şubhesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve olumum, Âlemlerin Rabbi olan Allah’ındır.
O’nun hicbir ortağı yoktur. Ben, boyle emrolundum ve ben, musluman olanların ilkiyim.’
De ki: ‘O, her şeyin Rabbi iken ben, Allah’dan başka bir Rab mı arayayım?”(En'am-161-164)
Fudeyl b. Iyaz (rh.a.) şoyle demiştir:
- Mu’min, sozu az, ameli cok olan kuldur. Munafık ise, cok konuşur, az amel eder!
Mu’minin sozu, bir fermandır, bir inceliktir (el-Hukm ve’l-Hikem). Suskunluğu duşunce, bakışı ibret, ameli iyilik*tir. Sen, boyle olabilirsen her anın ibadettir.([9])
2) Yeterli ilme sahib olmak:
Enes b. Malik (r.a.)’ın rivayetiyle şoyle buyuruyor Rasulullah (s.a.s.):
“İlim aramak, her musluman uzerine farzdır.”
Ebu Hureyre (r.a.)’ın rivayetiyle şoyle buyurur Rasulullah (s.a.s.):
“Hikmetli soz, mu’minin yitiğidir. Onu nerede bulursa, o mu’minin kendisi ona daha layıktır.”
Cabir (r.a.)’dan:
Rasulullah (s.a.s.) şoyle buyurdu:
“Allah’dan faydalı ilim dileyiniz ve (sahibine) fayda sağlamayacak ilimden Allah’a sığınınız.”
3) Takvalı Olmak:
Seyyid Şerif CurcÂnî, takva’yı şoyle tarif eder:
“Takva: Lugatta, ittika, yani sakınma ve korunma an*lamındadır.
Ehl-i hakikata gore takva, Allah’a itaatla O’nun azabından sakınmakdır. Nefsi, yapmak veya terk etmekle azaba mustehak olacağı şeyden korumaktır.”([19])
Şoyle buyuruyor Rabbimiz Allah:
“Ey iman edenler, Allah’dan nasıl korkup sakınmak gereki*yorsa, oylece korkup sakının ve siz, ancak musluman olmaktan başka (bir din ve tutum uzerinde) olme*yin.”(Al-i İmran-102)
Abdullah İbn Mes’ud (r.a.):
“Allah’dan nasıl korkmak lazımsa, oylece korkun” ayeti hakkında şoyle der:
- O’na itaat edilip isyan edilmemesi, zikredilip unutul*maması, şukredilip kufran-ı nimette bulunulmaması.
Ebu Said el-Hudrî (r.a.)’dan:
Bir adam, Rasulullah (s.a.s.)’e gelerek:
- Bana nasihatta bulun, dedi.
“Takvaya sarıl! Cunku takva butun hayırları icine alır. Cihada sarıl! Cunku o, muslumanların ruhbanlığıdır. Al*lah’ın zikrine ve Kur’Ân okumaya devam et! Cunku o, yer*yuzunde senin icin nur, gokyuzunde ise, hatırlanıştır. Di*lini de, hayırdan başka şeyden koru! Cunku boyle yap*makla, şeytana galib gelirsin!”
4) Tevazu:
Rabbimiz Allah, mutevazi mu’min kullarını şoyle ov*mektedir:
“O RahmÂn olan (Allah)ın kulları, yeryuzu uzerinde alcak gonullu (mutevazi) olarak yururler ve cahiller kendi*lerine muhatab oldukları zaman da, ‘selÂm’ derler.
Onlar, Rablerine secde ederek ve kıyama durarak gece*ler*ler.”(Furkan-63-64)
Iyaz b. Hımar (r.a.)’dan:
“Şubhesiz ki, Allah bana, sizin tevazu gostermenizi bil*dirdi. TÂ ki kimse, kimseye karşı boburlenmesin; kimse, kimseye tecavuzde bulunmasın.”
5) Dosdoğru Olmak:
Rabbimiz Allah şoyle buyurur:
“Ey iman edenler, Allah’dan sakının ve sadıklarla bir*likte olun.”(Tevbe-119)
Rabbimiz Allah, sadıkları şoyle beyan buyurur:
“Mu’min olanlar, ancak o kimselerdir ki, onlar, Allah’a ve Rasulune iman ettiler, sonra hicbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler. İşte onlar, sadık (doğru) olanların t kendileridir.”(Hucurat-15)
Sufyan b. Abdullah es-Sakafî (r.a.) şoyle demiştir:
- Ya Rasulullah, İslÂm hakkında bana oyle bir soz soyle ki, onu, senden sonra hicbir kimseye sormayayım, dedim.
Rasulullah (s.a.s.):
“Allah’a iman ettim de ve dosdoğru ol!” buyurdu.
Abdullah İbn Mes’ud (r.a.)’dan:
“Doğruluk, insanı hÂlis iyiliğe goturur. HÂlis iyilik de, cennete kılavuzluk eder. İnsan, doğruluk ede ede nihayet bu seciyesiyle sıddîk olur.”
6) Sabır Etmek
“Andolsun, senden once de Rasuller yalanlandı. Onlara yar*dımımız gelinceye kadar yalanladıkları ve eziyete uğra*tıldıkları şeye sabrettiler. Allah’ın sozlerini (va’dini) değiş*tirebilecek yok*tur. Andolsun, gonderilenlerin haberlerinden bir bolumu sana da geldi.”(En'am-34)
“Sabret, senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir. Onlar icin huzne kapılma ve kurmakta oldukları hileli du*zenlerden do*layı sıkıntıya duşme.
Şubhesiz Allah, korkup sakınanlarla ve iyilik edenlerle bera*berdir.”(Nahl-127-128)
“Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gercek*ten Allah, sabredenlerle beraberdir.”(Bakara-153)
Emiru’l-mu’minin İmam Ali (r.a.) şoyle der:
- Sabrın imana gore durumu, başın cesede karşı ko*numu ayarındadır.
Suhayb (r.a.)’dan:
Rasulullah (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Mu’minin işine şaşarım. Gercekten onun butun işleri hayırlıdır. Bu, mu’minden başka hicbir kimsede yoktur.
Kendisine varlık isabet ederse, şukreyler. Bu, onun icin hayır olur. Darlık isabet ederse, sabreyler. Bu da onun icin hayır olur.”
7) Umitvar Olmak:
Mu'minler katıksız imanlarını koruyup, her gun salih amellerle kuvvetlendirmeye calışırken, uzerlerine duşen vazifeyi yaptıklarında, Rabblerinin kendilerine yardımcı oldu*ğundan hicbir zaman şuphe etmezler… Her anda bir imti*handa olduğunun farkına varan mu’minler, Al*lah TeÂlÂ’nın şu emirlerini idrak etmişlerdir:
“Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Cunku kÂfirler top*luluğundan başkası Allah’ın rahmetinden umut kes-mez.”(Yusuf-87)
“Ey iman edenler, eğer siz, Allah’a (Allah adına İslÂm’a ve muslumanlara) yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır.”(Muhammed-7)
“Ağızlarıyla Allah’ın nurunu sondurmek istiyorlar. Oysa kÂfirler istemese de Allah, kendi nurunu tamamla*maktan başka*sını istemiyor.
Muşrikler istemese de o dini (İslÂm’ı) butun dinlere ustun kılmak icin Rasulunu hidayetle ve hak dinle gonde*ren O’dur.”(Tevbe-32-33)
"ALLAH'IM! Kalbimizi dinin uzere sabit kıl." Amin....
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- inandığınız gibi yaşamazsanız yaşadığınız gibi inanırsınız