Allah sevgisinin alameti yedi şeyde belli olur:
1- Allahu teÂlÂyı seven, olumden korkmaz. Seven, daima olume hazır bekler. Cunku olumle, aşık maşuka, garip oz yurduna kavuşmuş olur. Dinimize bir muddet daha hizmet edeyim duşuncesiyle, olumun hemen gelmesini istememek Allah sevgisine zıt değildir.
2- Seven, sevdiğinin sevdiklerini, kendi sevdiklerine tercih eder.
3- Seven, her an sevdiğini duşunur, onu anar.
4- Seven, sevgilisinin sevdiği her şeyi sever.
5- Seven, butun engellerden sıyrılır, sevdiğini cok anar. Uykusundan fedakÂrlık eder. Allahu teÂlÂ, Hz.Davud’a buyurdu ki:
(Beni sevdiğini soyleyip de, sabaha kadar yatan, yalancıdır. Zira dost, dostla sohbet ister. Gafleti bırakıp beni anar, sohbetime kavuşur.) [M.Name]
6- Sevene, butun ibadetler kolay gelir. İbadetlere zevkle sarılır.
7- Seven, sevgilisinin dostlarını dost, duşmanlarını duşman bilir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İmanın en sağlam temeli, Allah icin sevmek Allah icin buğzetmektir.) [Ebu Davud]
İman eden ve imanın tadını bulan, Allahu teÂlÂyı cok sever. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(İman edenlerin Allah sevgisi cok sağlamdır.) [Bekara 165]
Allahu teÂlÂya tam ve kusursuz tÂbi olabilmek icin, Onu tam ve kusursuz sevmek gerekir. Tam ve olgun sevginin alameti de, onun duşmanlarını duşman bilmektir. Onu beğenmeyenleri sevmemektir. Sevgiye gevşeklik sığmaz.
Aşıklar, sevgililerinin divanesi olup, onlara aykırı bir şey yapamaz. Aykırı gidenlerle uyuşamaz. İki zıt şeyin sevgisi bir kalbde bulunamaz. iki zıttan birini sevmek, diğerine duşmanlığı gerektirir.
İnsan sevgisi, hayvanlarda olduğu gibi beş duyuya bağlı değildir. Altıncı hissi inkÂr eden, insanı hayvan derecesine indirmiş olur. İnsan, akıl, nur, kalb gibi ozellikleriyle hayvandan ayrılır. İnsanın kalb gozu, baştaki gozden daha kuvvetlidir. Aklın anladığı guzellik, gozun gorduğunden daha buyuktur. İşte bunun icin, beş duyu ile anlaşılamayan ve ancak kalb ile idrak edilen, şerefli şeylerin zevki daha buyuktur. Beş duyudan başka şey olmadığını sanıp, insanı hayvan derecesine duşurenler, Allah sevgisini anlayamaz.
Peygamber efendimizin, (Ya Rabbi, kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, sevgine kavuşturacak işlerin sevgisini nasip et ve sevgini susuzluktan yanan kimsenin arzuladığı soğuk sudan benim icin daha kıymetli kıl!) duası, Allah sevgisinin onemini bildirmektedir. Allah’ı seven, bilmediği bir aşk ile şaşkın haldedir. Uykusu kacar, gozyaşları dinmez. Her işinde Allah’tan korkar, titrer. Allahu teÂlÂnın sevgisine kavuşturacak işleri yapmak icin cırpınır. Sevgi kuvvetli ise buna aşk denir. Allah’ı aşkla sevmek gerekir.
Bu konuda Yunus Emre diyor ki:
Bilmeyenler bilsin ki aşk bir guneşe benzer
Aşkı olmayan gonul misÂl-i taşa benzer.
Taş gonulden ne biter dilinde ağı tuter
Cok yumuşak soylese sozu savaşa benzer.
Aşk dolu gonul yanar yumuşar muma doner
Kararır taş gonuller sarp katı kışa benzer.
Senin aşkının oku, demirden taştan gecer
Aşkına duşen kişi can ile baştan gecer.
Gece gunduz eder zÂr, aşkın ile olur yÂr
Endişesi sen olan yemekten aştan gecer.
Aşkına duşenlerin yanar durur yureği
Sana veren kendini luzumsuz işten gecer.
Başında aklı olan ucretle amel etmez
Her guzele kapılmaz, goz ile kaştan gecer.
Gercek Âşık olasın, can vermeye ivesin
Dostla pazarlık eden nice bin baştan gecer.
Yunus’un gonul evi doludur Hak sevgisi
Tercih eden sohbeti dosttan tanıştan gecer.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah sevgisinin alameti yedi şeyde belli olur [GS TİM]