Domuz'un Derisi Helal mi?
Domuz'un eti haramdır, peki derisi.... "Domuz derisinden yapılan kıyafet giyilebilir mi?" polemiğine Diyanet İşleri Yuksek Kurulu, şaşırtıcı fetvasıyla son noktayı koydu.
Din İşleri Yuksek Kurulu, "Ham deri tabaklanınca temiz olur" hadisine dayanarak, domuz derisinden kıyafetlerin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi.
Bursalı Mehmet Evinc'in, eşi icin satın aldığı kabanın domuz derisinden yapıldığını oğrenmesiyle gundeme gelen, "Domuz derisi giymek caiz mi" tartışmasına noktayı Din İşleri Yuksek Kurulu koydu. Kurul, "Herhangi bir deri tabaklanınca temiz olur" hadisine dayanarak, domuz derisinden kıyafetin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi.
HABERİ BOYACI VERDİ
Domuz derisinden yapılan kabanın dini yonden tartışılmasına neden olan alışveriş, iki yıl once yapıldı. İki yıl kabanı sorunsuz giyen Mehmet Evinc'in eşi, rengi solunca boyanması icin Bursa'da bir deri atolyesine goturdu. Kabanı goren boya ustası "Bunun derisi domuzdan" deyince, Evinc'in eşi şoke oldu. Haberi alan Mehmet Evinc, kabanı değiştirmeye calıştı. "Bana bunu satarken domuz derisinden olduğunu niye soylemediniz" diye soran Evinc'e firma yetkilisi "Boyle bir sorumluluğumuz yok. Urunu gorerek ve sağlam aldınız" cevabı verdi.
EKONOMİK BİR DEĞER'
Bu gelişmenin sonrasında kabanı satan firma, İstanbul Muftuluğu'ne başvurarak, domuz derisinin temiz olup olmadığını sordu. Muftuluk de konuyu Din İşleri Yuksek Kurulu'na taşıdı. Kurul, daha once bu konunun tartışıldığı toplantıdan cıkan kararı muftuluğe iletti. Karara gore, dini kurallara gore kesilse bile domuz etinin haram olduğuna dikkat cekildi. Din İşleri Yuksek Kurulu, buna rağmen "Ham deri tabaklandığında temiz olur" anlamındaki hadise dayanarak, derinin gunumuzde onemli bir ekonomik değer olduğuna dikkat cekip, kullanımında dinen sakınca olmadığına karar verdi.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Domuz'un Derisi Helal mi?