"DUA"nın insan yaşamında en etkili guclerden biri olduğunu size farkettirmeye gayret ettik bu yazıda..

Bilelim ki, Allah senden sana icabet edecektir! İcinden gecen her şeyi bilmesi de senin onun varlığından meydana gelmiş olman ve O`ndan gelenlerin sende acığa cıkması nedeniyledir!

“DUA MU’MİNİN SİLAHIDIR”, diyor Rasûlullah Muhammed Mustafa aleyhisselÂm. Ve gene, şoyle başka bir acıklama getiriyor “DUA” konusuna:

“DUA, İBADETİN OZUDUR”

Bu hadîs-i şerîf’in hemen arkasından şu Âyet-i kerîmeyi hatırlayalım:

“CİNNİ VE İNSANLARI YALNIZCA KULLUK ETMELERİ İCİN YARATTIM”

En basit anlamıyla kulluk, dua ve zikirdir!

En geniş anlamıyla kulluk, birimin, varoluş gayesinin gereğini yerine getirmesidir..

“Eğer kulum, bana ellerini kaldırır da dua ederse, ben o elleri boş olarak geri cevirmekten hay ederim.”

Evet, bu bir Hadîsi Kudsî.

Bu konudaki bir başka Hadîs-i Kudsî de şoyle:

“Ey Âdem oğlu, dua senden icabet benden; istiğfar senden, bağışlamak benden; tovbe senden, kabul etmek benden; şukur senden, fazlasıyla vermek benden; sabır senden, yardım benden... Ne istedin ki Benden, sana vermedim.”

İşte bu Hadîsi Kudsîyi destekleyen Âyet-i Kerîme:

“BANA DUA EDİN, İCABET EDEYİM”

Bu konuya acıklık getiren diğer bir hadîs-i kudsî de şudur:

“Ben, kulumun zannı uzereyim. Artık dilediği gibi duşunsun!”

YÂni siz dua ederken, o duanızın kesinlikle kabul goreceğini duşunurseniz, biliniz ki mutlaka isteğiniz meydana gelecektir!

Nitekim, bu acıdan olaya bakıldığı icindir ki, onde gelen evliyÂullahdan İmamı Rabbanî Ahmed Faruk Serhendî şoyle demiştir:

“Bir şeyi istemek, ona nÂil olmak demektir; Zir Allahû TeÂl kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez.”

Esasen dua etmek soz konusu olduğunda, bir şey isteyeceğimizde hemen şu Âyet-i kerîmeyi hatırlamamız gerekmektedir:

“ALLAH İSTEMEDİKCE SİZ İSTEYEMEZSİNİZ!”

Peki, biz dua ettiğimiz zaman, kabul olur mu?

YÂni, sizde ortaya cıkan bu istek, gercekte Allah istemiş olduğu icin sizde ortaya cıkmaktadır! Eğer, Allah istememiş olsaydı, siz dahi o şeyi isteyemezdiniz.

En kolay, en ucuz yÂni bedÂva, ve en tesirli şey DUA’dır. İşte bu yuzdendir ki, DUA icin, `”mu’minin silÂhıdır” buyurulmuştur.

Es-Seyyid Ahmed Hulûsi