İbni Abbas hazretleri anlatır:
Resulullah ile beraber iken birisi izin isteyip iceri girmek istedi.
Resulullah (O İblistir) dedi. Hz. Omer, (Ya Resulallah izin verin onu oldureyim) dedi. (Ya Omer, biliyorsun ki; ona belli bir vakte kadar muhlet verilmiştir. Kapıyı acın gelsin) buyurdu. Şeytan, iceri girince (Ben buraya mecburen geldim. Allah gonderdi beni. İnsanları nasıl kandırdığımı doğru olarak anlatacağım) dedi. Resulullah efendimiz sordu:
- Sevmediğin ve duşman olduğun kimseler kimlerdir?
- Dunyada en cok sevmediğim ve duşman olduğum kimseler, başta sensin, sonra adil sultanlar, tevazu sahibi ve şukreden ve zekatını veren zenginler, halinden şikayetci olmayan sabırlı, kanaatkÂr ve ihtiyacını bildirmeyen musluman fakirler, doğru sozlu tuccarlar, ihlas sahibi ve ilmi ile amel eden, şupheli işlerden kacan Âlimler, din-i İslamı yaymaya calışan mucahidler, emr-i maruf ve nehy-i munker yapanlar, insanlara karşı merhametli olanlar, tevbe-i nasuh ile tevbe edenler, haramdan kacınanlar, takva ehli gencler, daima abdestli bulunanlar, daima hayır ve hasenatta bulunan comertler, hay ve edep sahibi guzel huylu olan ve insanlara faydalı olan muslumanlar, Kur'an-ı kerimi tecvide uygun olarak okuyan hafızlar, namazı vaktinde kılanlar ve herkes uyurken namaz kılan kimselerdir. Muhtacları bulup sadaka verenleri de sevmem.
- Sevdiğin ve dost olduğun kimseler kimlerdir?
- Zalim idareciler, kibirli zenginler, hain tuccarlar, icki icenler, kotu yerlerde teganni eden, şarkı soyleyen, fuhuş yapanlar, yetim malı yiyenler, cimriler, yalan soyleyenler, gıybet edenler, kovuculuk edenler, hırsızlar, Allah’tan gayrisi uzerine yemin edenler, şart olsun diyerek ikide bir nikah uzerine yemin edenler, boylece nikahları gider, cocukları veled-i zina olur. Farz borcu dururken nafile ile iştigal edenler, zekat vermeyip sadaka verenler, namaza onem vermeyen ve gec kılanlar, temizlikte, abdestte, namazda vesvese edenler, tul-i emele [uzun dunya arzularına] sahip olanlar, hemen ofkelenip ofkesini yenemeyen kimseler benim dostum, sevdiğim kimselerdir.
- Kimleri nasıl aldatmaya calışırsın?
- En kuvvetli adamlarımın bir kısmını Âlimlere gonderirim. Bazısını genclere, bazısını şeyhlere, bazısını da ihtiyar kadınlara musallat ederim. Bir kısmını Âbidlere, bir kısmını da zahitlerin başına dert ederim. Onceki ummetlerden bir Âbid, tam 70 yıl ihlas ile Allah'a ibadet etti. Bu ibadetleri sonucunda ona oyle bir hÂl ihsan edilmişti ki; dua ettiği her hasta, şifaya kavuşurdu. Onun peşine takıldım. Ona oyle numaralar yaptım ki, icki icirdim, zina ettirdim ve katil yaptım, sonunda kufre soktum onu.
- En cok neyi seversin?
- Yalanı ve kibri. Cunku ilk yalan soyleyen ve ilk kibirlenen benim. Yalan soyleyen ve kibirlenen benim dostumdur. Yalan ve kibir benim sıfatlarımdandır, kimde ne kadar varsa, o kadar bana benzemiş olur.
- Sana gore en buyuk gunah hangisi?
- Dunya sevgisi ve baş olma sevdası…
- Bir musluman namaz kılınca, Kur'an okuyunca, tevbe edince ne yaparsın?
- Namaz kılarken adeta beni bir sıtma tutar. Kur’an okuyunca, o zaman eririm, tıpkı ateşte eriyen bir kurşun gibi. Tevbe edince, belim kırılır, sacımı başımı yolarım, butun emeklerim boşa gitti diye feryat figan ederim.
Şeytanın tuzakları
İblis yeryuzune indiği zaman Allahu teÂlÂya sordu:
- Ya Rab, beni kovdun ve yere indirdin. Benim evim yok.
- Evin hamamlardır.
- Toplantı yerlerim neresidir?
- Sokak, carşı ve pazarlar.
- Yemeğim nedir?
- Besmelesiz yenilenler.
- İceceğim nedir?
- Alkollu ickiler.
- Ezanım nedir?
- Calgı aletleri.
- Kitabım nedir? Ne okuyacağım?
- Uygunsuz şiirler.
- Benim hadislerim nedir?
- Yalan sozler.
- Av aleti ve tuzağım nedir?
- Kotu kadınlar.
- Yatak arkadaşım kimdir?
- Besmelesiz yatağa girenler ve sarhoşlar.
- Yol arkadaşlarım kimlerdir?
- Yola cıkarken, benim rızamı kazanmak değil de nefsinin peşinde gitmeyi duşunenin yol arkadaşı olursun.
- Yardımcılarım ve elcilerim kimdir?
- Bid’at ehli senin yardımcılarındır, buyuculer elcilerindir.
- Kardeşlerim kim?
- Mallarını israf edenler ve kotu yolda harcayanlar senin kardeşlerindir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şeytanın hileleri ve itirafları