İslam ve Toplum

Toplumda yerleşmiş ancak dine tamamen aykırı olan bazı sozleri acıklığa kavuşturalım.Yazacaklarım nedeniyle Rabb’imi tenzih eder, yuceltirim.

Bircok insan doğumu ve olumu Allah’ın belirlediğine, insanı zorluktan kurtaranın ya da şifa verenin Allah olduğuna inanırken, gunluk hayatta yaşananların Allah’tan bağımsız geliştiğini duşunur.

“Allah’ın hic işi kalmamış da -haşa-bu ufak şeylerle mi uğraşıyor” der kimileri. Oysa evrendeki kucuk-buyuk her detay, insan yaşamındaki her an, her yeni olay Allah’ın dilemesiyle, O’nun ustun aklıyla ve O’nun belirlediği şekilde meydana gelir.

Orneğin sıcak caydanlığın devrilmesinin Allah’tan bağımsız bir olay olduğunu soylerken, aynı caydanlıktaki kaynar suyla eli yandığında olayın kaderinde olduğunu duşunmesi kişideki mantık cokuntusunu gosterir.

Yaşanan olay -boyutu her ne olursa olsun- kaderde olandır. “Kaderini yendi” ya da “kaderini değiştirdi” gibi sozler de bu bilgiden yoksun kimselerin soyledikleri cehalet dolu sozlerdir.

“Allah ona cok veriyor bana ise şu kadar veriyor. Bu -haşa- adalet mi?” demek, sonsuz adil olan Allah’ın adaletini sorgulamaktır. İnsan imtihan amacıyla dunyadadır. Ve Allah kimi kulunu varlıkla kimini de yoklukla sınar. Dahası varlıkla sınanmak insanı daha fazla zorlar.

“Ben bu kadar iyilik ve hayır yapıyorum ama yine de butun belalar beni buluyor. Her ceşit kotuluğu yapan da rahat rahat yaşıyor; bu nasıl adalet” gibi sozler de dunya hayatındaki imtihanı kavrayamamış kişilerin sozleridir.

Tum bu duşuncelere en guzel cevap yine Kur’an’dan gelir: Onların malları ve evlatları seni imrendirmesin; Allah bunlarla, ancak onları dunyada azaplandırmak ve canlarının onlar inkar icindeyken zorluk icinde cıkmasını istiyor. (Tevbe Suresi, 85)

“Gunahın benim boynuma” sozu de sıklıkla duyduğumuz bir soz. Kimin ağzından cıkarsa cıksın, gercekte şeytanın fısıldadığı bir cumle. Kur’an’ın bildirdiğine gore ise kimse bir başkasının gunahını yuklenemez.

“Allah’ın sopası yok” -haşa- sozu de sanırım soylenen sozlerin en cahilce olanlarından. Saniyelerle suren depremlerde beton blokları sallayan, yerle bir eden, volkanları patlatan ancak tumunu imtihan amacıyla ve hikmetle yaratan Allah’ın sonsuz gucunu gereğince takdir edememenin sonucudur bu soz.

“Uzerimde nazar var, surekli başıma birşey geliyor?”, “Neden belalar hep beni buluyor?”… Bu sozler, dunya hayatının gerceğinden gaflette olan kişilerin yaşadıkları zorluklar karşısındaki ifadeleri.

Dunyanın ve insanın yaratılış amacı imtihandır. İnsan imtihan olarak Allah’a bağlılığını kanıtlar. Allah’ın hoşnutluğunu kazanma yolunda cektiği cilelerle insan eğitilir, imanı olgunlaşır.

Ya da tam aksine, “Ben Allah’ın sevgili kuluyum. Olmasam bana bu kadar guzel bir hayat yaşatmazdı.” diyen bazı kişiler de rahat yaşamlarının verdiği guvenle doğru yolda olduklarını ifade ederler.

Oysa bunun bir olcu olmadığı Kur’an’daki “Onlar sanıyorlar mı ki, kendilerine verdiğimiz mal ve cocuklarla Biz onların hayırlarına koşuyoruz (veya yardım ediyoruz)? Hayır, onlar şuurunda değiller. (Muminun Suresi, 55-56) ayetiyle haber verilir.

Yaşanması ihtimali bulunan tehlikelerden konu acıldığında, “işte Allah’a emanet yaşıyoruz” diyen insanlar goruruz. Kuşkusuz Allah’a emanetiz ancak bu soz, Allah’ın uzerimizdeki ve tum evrendeki kontrolune, gucu ve hakimiyetine -haşa- guvensizlik ifadesidir. Allah’a emanet olan, en buyuk gucun koruması altındadır.

Yukarıdaki cumle gibi “işi Allah’a kalmış” sozu de aynı guvensizliğin sonucudur. Her insanın her işi Allah’ın kontrolundedir. Bu şekilde duşunen kişi de Allah dilemedikce hicbir şeye guc yetiremez. Hatta bu sozu dahi soyleyemez.

Aynı şekilde “şansa yaşıyoruz” demek de uygun bir ifade değildir. İslam’da şans ya da talih yoktur. Her insan Allah’ın sonsuz oncede belirlediği kaderini yaşar. ” Başına konan talih kuşu” da, başına gelen musibet de kişinin imtihanıdır.

Hatta daha da ileri giderek soylenen “talihsiz, bahtsız, kadersiz” gibi sozler Allah’ın yarattığı kaderi beğenmemek-haşa- isyan etmek anlamındadır.

“Ben ibadetlerimi yapamıyorum ama kalbim temiz; onemli olan bu” sozu ise Allah’ın buyruklarını hafife almaktır. Bu sozler, ibadetlerini uygulamaktan kacınan ve yanlış bir yaşam tarzını Muslumanlık olarak gormeye/gostermeye calışan kişinin samimiyetsiz ifadeleridir.

Kur’an’a gore kalbi temiz olan insan, Allah’a itaat eden, O’nun emir ve yasaklarına uyan, surekli Allah’ı anan ve kalbi Allah’ın zikriyle “mutmain” olmuş (tatmin bulmuş) kişidir.

“Calışmak ibadettir” sozunu de sık sık duyarız. Kuşkusuz inanan her insan temiz ve iyi bir ahlak gostererek calışır. Ancak calışarak zaten ibadet edildiğini ve Kur’an’ın hukumlerini yerine getirmeye gerek olmadığını duşunmek yanılgıdır. İbadet, Allah’a kulluktur; işi gereği insanlara yardımcı olmak ise yalnızca Allah’ın hoşnutluğu amacıyla yapılırsa ibadettir.

“Allah’ın unuttuğu yer”- haşa- “Allah’ın unuttuğu insan” gibi sozler de buyuk yanılgıdır. Allah asla hicbir şeyi unutmaz. Allah Hafız’dır.

Kimileri de “bu hacı hoca takımı…” diye başlayan cumlelerle bağnaz ve muşrik kesimi kıstas alır ve tum Muslumanları aynı şekilde değerlendirirerek, kendince kucumsemeye calışır.

Duygusallığın insanı nereye suruklediğine iyi birer ornek olan sozler: “Eğer Allah bana cenneti bahşetse, sensiz girmem”, “Onu o kadar seviyorum ki onunla cehenneme bile giderim.”, “Oyle nefret ediyorum ki onun gittiği cennete gitmem”… Ya da inkarcı olduğu acık olan kişinin yaptığı dunyevi bir iyilik karşısında, “o cennete girmezse ben hic girmem”…

Yakını olen kimselerin soyledikleri “Allah’ım biz şimdi ne yapacağız; neden onu bizden aldın?”, “vaktinden once oldu, zamansız oldu, olum ona yakışmadı” gibi akıl ve din dışı sozler isyan icerir.

Olum her insana yakışır; cunku Allah’ın takdiridir. Toplumda “sıralı olum” denilen yaşa gore olum sırası, Kur’an’a uygun değildir. Sırayı da, olum şeklini de belirleyen Yuce Allah’tır.

Ahiretten soz edildiğinde, “oraya gidip de donen var mı, nereden biliyorsun?” der kimileri. Anlatım Kur’an’dan ise “gidip donmuş” olmak gerekli değildir. Cunku Kur’an olumu ve ahiret hayatını detaylı tarif eder.

Son olarak, “dunyada mekan ahirette iman” sozu, “dunyada iman” olmalı ki ahiretteki “mekan” en guzellerinden olabilsin.

(Alıntıdır)
Facebook: İlluminati Yeni Dunya Duzeni sayfasına binlerce kez Allah razı olsun dileklerimizi uğurlarız.