Ziyaretin onemi
Sual: Kimleri ziyaret gerekir? Ziyaretin onemi nedir?
CEVAP
Ziyaretler yalnız Allah rızası icin olmalıdır! Once ana-baba ve daha sonra diğerleri ziyaret edilir.
1- KÂfir olan ana-babaya da hizmet etmek, nafakalarını vermek, ziyaretlerine gitmek gerekir. Kufre sebep olan şey yaptıracaklarsa, ziyaretlerine gidilmez.
Ana-baba olmuşse kabirlerini ve dostlarını ziyaret etmeli. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ana-babanın kabrini, Cuma gunleri ziyaret edenin gunahları affolur, haklarını odemiş olur.) [Tirmizi]
(Ana-babası oldukten sonra, onun dostlarını ziyaret eden, iyiliklerin en iyisini yapmış olur.) [Muslim]
2- Gunah işlemeye sebep olacak akrabayı ziyaret gerekmez. Fakat salih olan akrabayı ziyaret gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Sıla-i rahm, gelmeyen akrabayı arayıp ziyaret ve iyilik etmektir.) [Tirmizi]
(Rızkının bol, omrunun uzun olmasını isteyen, sıla-i rahm etsin!) [Buhari]
(Sıla-i rahm, malı coğaltır, ailede sevgiyi artırır ve omru uzatır.) [Taberani]
Salih akrabayı hic olmazsa, haftada veya ayda bir ziyaret etmeli, kırk gunu gecirmemeli, uzak şehirde ise mektupla, telefonla gonlunu almalıdır!
3- Salih arkadaşları, din kardeşlerini, komşuları ziyaretin onemi de buyuktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arkadaşını Allah rızası icin ziyaret edene, bir melek, (Ne guzel oldu, Cenneti hak ettin) der. Allahu teÂl da, (Kulum beni ziyaret etti. Ağırlaması bana aittir. Ona, Cennetten başka bir ziyafete razı olmam) buyurur.) [İ. Ebiddunya]
(Din kardeşini, arkadaşını Allah icin ziyaret edene, bir melek, �Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun� der. Allahu teÂl da buyurur ki: �Kulum beni ziyarete geldi. Bana da onu ağırlamak duşer.�) [E.Ya�la]
(Bir din kardeşini ziyaret edene bir melek, "Ne mutlu sana, Cennete girmiş oldun" der. Hak teÂl da buyurur ki: (Benim icin ziyaret eden kuluma, Cennette hoşlanacağı mukafatlar vereceğim") [Bezzar]
(Din kardeşini ziyaret eden, donene kadar, rahmet icindedir.) [Taberani]
(Cennette oyle guzel koşkler vardır ki, bunlar, birbirini Allah icin ziyaret eden, Allah icin sevip yardım edenler icin hazırlanmıştır.) [Taberani]
(Bir mumini ziyaret icin evinden cıkana, 70 bin melek, "Ey Rabbimiz; senin rızan icin ziyarete giden şu kuluna rahmet et" diye dua eder.) [E.Nuaym]
(Bir musluman, musluman kardeşini ziyaret edince, 70 bin melek "Ey Rabbimiz, senin rızan icin ziyaret eden bu kulundan razı ol" diye dua ederler.) [Taberani]
(Din kardeşini, sırf Allah rızası icin ziyaret eden Cennettedir.) [Taberani]
(Din kardeşini ziyaret edene Cennette bir derece verilir.) [Ey Oğul İlmihali]
(Ziyaretcinize ikram edin!) [Haraiti]
(Arşın etrafında nurdan kursulerde, nur gibi parlayan insanlara Peygamberler ve şehidler gıpta ederler. Bunlar, Allah icin birbirini seven, Allah icin buluşan, Allah icin birbirini ziyaret edenlerdir.) [Nesai]
(Allahu teÂl buyurur ki: Benim icin birbirini ziyaret eden, benim icin birbirini seven, benim icin veren, benim icin birbirine yardım eden, sevgime mazhar olur.) [Hakim]
(Allah icin sevdiği arkadaşının ziyaretine gidene, ardından bir melek, "Ne guzel iş yapıyorsun, Cenneti hak ettin" der.) [Tirmizi]
(Allahu teÂlÂ, (Benim icin birbirini sevene veya benim icin birbirini ziyaret edene muhabbetim haktır) buyuruyor.) [Taberani]
(Bir kimse, koydeki arkadaşını ziyarete gider. Bir melek ona der ki:
- Boyle nereye gidiyorsun?
- Bu koyde bir arkadaşım var. Onu ziyarete gidiyorum.
- Bunun sana bir iyiliği, bir yardımı dokundu da, onun icin mi gidiyorsun?
- Hayır, sırf Allah rızası icin ziyaretine gidiyorum.
- Mujdeler olsun sana! Beni Hak teÂl gonderdi. Hicbir menfaat ummadan arkadaşını ziyarete gittiğin icin, Rabbimizin sevgisine kavuştun.) [Hakim]
(Mumin kardeşini ziyaret edip musafeha eden kimselerin, elleri ayrılmadan, ağactan yaprak dokulur gibi, gunahları dokulur.) [Ey Oğul ilmihali]
4- Her muslumanı ziyaret onemli ise de, bilhassa Âlimi ve fakiri ziyaret daha onemlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Âlimi ziyaret eden, beni ziyaret etmiş gibi sevaba kavuşur.) [Taberani]
(Zengini ziyaret eden kimseye, saim ve kaim sevabı, fakiri ziyaret eden kimseye ise, fi sebilillah cihad sevabı verilir, her adımı, Allah yolunda atılan adıma denk olur.) [Deylemi]
[Saim; oruclu, Kaim; gece ibadet eden. Fi sebilillah; Allah yolunda]
5- Ziyaret aralıklı olmalıdır! Hikmet ehli, (Ziyareti terk etme, seni unuturlar. Pek sık da gitme, senden bıkarlar) diyor. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ziyareti aralıklı yapınız ki, sevgiyi artırasınız!) [Bezzar]
6- Ev sahibinden izin almadan kalkmamalıdır! Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Ziyarete gelen kimse, izin almadan kalkıp gitmesin!) [Deylemi]
Davet edilince gitmemek gunah mı?
Sual: Ziyafetlere, davetlere, mesela duğun yemeğine gitmek vacip mi, sunnet mi? Davet edilince, gitmemek gunah mıdır?
CEVAP
(Buhari)deki hadis-i şerifte, (Davete icabet etmeyen, Allah ve Resulune isyan etmiştir) buyuruluyor. Âlimler bu hadis-i şerifi acıklamış, her ceşit davete icabet etmenin vacip değil, sunnet olduğunu bildirmişlerdir. (Menahic-ul-ibad)
Duğun yemeğine cağırılınca gitmek de sunnettir. Bazı Âlimler vacip demişlerdir.
Yalnız, gunah işlenmiyorsa gitmek sunnettir. Şartlardan biri noksan olan ziyafete gitmek sunnet değildir.
Mesela, yemek riya ve şohret icin değilse, helal maldan hazırlanmışsa, icki, calgı ve benzeri gunah olan şeyler yoksa, zengin-fakir ayrımı yapılmadan herkes davet edilmişse, boyle davete, sunnet olduğunu duşunerek gitmeli, karın doyurmayı ve başka şeyleri duşunmemelidir.
Sufyan-ı Sevri hazretleri buyuruyor ki:
(Allah rızası icin niyet etmeden yemeğe davet edene, bir gunah yazılır. Boyle niyet etmeden gidene de, iki gunah yazılır)
Duğunde, fakir-zengin ayrımı yapmadan davet edilmelidir!
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Yemeklerin en fenası, zenginlerin davet edilip de fakirlerin cağrılmadığı duğun yemekleridir.) [Buhari]
Sual: Akrabayı ziyarete gitmemek, gunah mıdır?
CEVAP
Yakınlarından munasebeti kesmek buyuk gunahtır. Erkek ve kadın zi rahm-i mahrem akrabayı ziyaret etmek vaciptir. Amca kızı gibi mahrem olmayan akrabayı ziyaret vacip değildir. (Berika)
[Zi rahm-i mahrem demek, erkek icin anne, bacı, hala, teyze gibi, kadın icin, baba, kardeş amca, dayı gibi evlenmesi haram olanlar demektir.]
Evlenilmesi haram olan salih akrabayı ziyaret vacip; terki buyuk gunahtır. Hic değilse, selamla, mektupla gonullerini alarak bu gunahtan kurtulmalıdır. Mektupla, sozle veya para ile yardımın zamanı, miktarı yoktur. Luzum ve imkana gore yapılır. (Hadika)
Sıla-i rahm, akrabayı ziyaret etmek demektir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah�a ve Kıyamet gunune inanan sıla-i rahm etsin!) [Buhari]
(Sıla-i rahmi kesen, Cennete girmez.) [Buhari]
(Allahu teÂl buyuruyor ki, "Ben Rahmanım, rahmi yarattım, ona kendi ismimden isim verdim. Akrabasını gozeteni gozetirim. İlgisini kesenle de ilgiyi keserim.") [Buhari]
(En ustun amel, senden uzaklaşmış olan akrabana sıla-i rahmde bulunmak, sana vermeyene vermek, sana zulmedeni affetmektir.) [Hakim]
(İcinde sıla-i rahmi kesen kimse bulunan bir topluma rahmet melekleri gelmez.) [Taberani]
(Allah�tan en cok korkan kimse mahremlerini en cok gorup gozeten ve en cok emr-i maruf ve nehy-i munkerde bulunandır.) [Taberani]
(Mukafatı en tez verilen iyilik, sıla-i rahmdir. Bir ev halkı, kotu olsa bile, sıla-i rahm sayesinde malı coğalır, nufusu da artar.) [Beyheki]
Herkese iyilik etmek, odunc veya sadaka vermek cok sevaptır. Akrabaya yapılan iyilik daha sevaptır. Bir kadın, bir yakını icin (İnfakta bulunsam, sadaka yerine gecer mi?) diye sual ettirdiğinde Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(İki sevap olur. Biri sadaka, diğeri de sıla-i rahm sevabı.) [Buhari]
Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkacı şoyle:
(Senden yuz ceviren akrabana verdiğin sadaka daha faziletlidir.) [Taberani]
(Yakın akraba veya komşuya verilen sadakanın sevabı 2 misli fazladır.) [Taberani]
(Paranızı once kendi ihtiyaclarınıza, artarsa coluk cocuğunuzun ihtiyaclarına sarfedin! Bundan da artarsa akrabalarınıza yardım edin!) [Muslim]
(Amcasının oğlu yardım istediği halde, gucu yettiği halde vermeyen kimse, Kıyamette Allahu teÂlÂnın fazlından mahrum kalır.) [Taberani]
Akrabayı ziyaret etmeden onlara ceşitli yardım yapmak, gonullerini almak, sıla-i rahm yerine gecer. Cunku sıla-i rahm, yalnız akrabayı ziyaret değildir. Her ne şekilde olursa olsun onları memnun etmektir. (Hadika)
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sıla-i rahm demek, ahbap ve akrabasından gorduğu iyiliğe karşı ona iyilik etmek değil, kendisinden kesilen akrabasını arayıp ziyaret ve iyilik etmektir.) [Tirmizi]