Sual: Kıyamet ve Ahiret kitabında şoyle bir hadis-i şerif var:
“İnsanlar, kıyamette Âdem aleyhisselama gidip, derler ki:
(Sen aziz ve şerif bir Peygambersin ki, Allahu teÂl seni yarattı. Melekleri sana secde ettirdi. Sana kendi ruhundan ufledi. Kaza ve hesaba başlaması icin bize şefaat eyle ki, Allahu teÂl ne murat ederse, onunla mahkûm olalım. Ve nereye emrederse, herkes oraya gitsin. Her şeyin hÂkimi ve Maliki olan Allahu teÂlÂ, mahlûklarına dilediğini yapsın) diye yalvarırlar.
Âdem aleyhisselam buyurur ki:
(Ben Allahu teÂlÂnın yasak ettiği ağacın meyvesinden yedim. Bu zamanda Allahu teÂlÂdan utanırım. Siz, Nuh aleyhisselama gidin.)
Bunun uzerine bin sene aralarında meşveret ederek dururlar. Sonra Nuh aleyhisselama gidip yalvararak derler ki:
(Biz hic dayanılmayacak bir haldeyiz. Hesabımızın tez gorulmesi icin bize şefaat eyle! Şu mahşer cezasından kurtulalım.)
Nuh aleyhisselam onlara der ki:
(Ben Allahu teÂlÂya dua eyledim. Yeryuzunde ne kadar insan varsa, o dua sebebiyle boğuldu. Bunun icin, Allahu teÂlÂdan utanırım. Siz, İbrahim aleyhisselama gidin ki, o Halilullahtır. Belki o size şefaat eder.)
Yine aralarında bin sene daha konuşurlar. Sonra, İbrahim aleyhisselama gelip derler ki:
(Ey Muslumanların babası! Sen o zatsın ki, Allahu teÂlÂ, seni kendine halil, dost eyledi. Bize şefaat eyle! Allahu teÂlÂ, mahlukat arasında, hukmunu versin.)
İbrahim aleyhisselam onlara der ki:
(Ben dunyada uc kere kinaye soyledim. Bunları soyleyerek din yolunda mucadele ettim. Şimdi Allahu teÂlÂdan bu makamda şefaat izni istemekten utanırım. Siz Musa aleyhisselama gidin. Zira Allahu teÂl onunla konuştu ve kendisine manevi yakınlık gosterdi. O, sizin icin şefaat eder.)
Yine bin sene birbirleriyle istişare ederler. Fakat bu zamanda halleri gayet gucleşir. Mahşer yeri ise, cok daralır. Sonra Musa aleyhisselama gelip, derler ki:
(Sen o zatsın ki, Allahu teÂl seninle konuştu. Sana Tevrat’ı indirdi. Hesabın başlaması icin bize şefaat eyle! Zira burada durmamız cok uzadı. İzdiham pek ziyadeleşti. Ayaklar birbirleri uzerine birikti).
Musa aleyhisselam onlara der ki:
(Ben, Allahu teÂlÂya, Firavun ailesinin senelerce hoşlanmayacakları şeylerle cezalandırılması icin dua ettim. Sonra gelenlere ibret olmalarını rica eyledim. Şimdi şefaat etmeye utanırım. Siz İsa aleyhisselama gidin. Size O şefaat eder.)
Yine aralarında bin sene muşavere ederler. Gittikce sıkıntıları daha coğalır. Sonra İsa aleyhisselama gelip derler ki:
(Sen Allahu teÂlÂnın ruhu ve kelimesisin, Allahu teÂlÂ, dunyada ve ahirette kıymetli bir zat olduğunu bildirdi. Bize Rabbinden şefaat eyle!)
İsa aleyhisselam buyurur ki:
(Benim kavmim, beni ve annemi Allah’tan başka ilah ittihaz eylediler. Nasıl şefaat ederim ki, bana da ibadet ettiler. Ve bana oğul ve Allahu teÂlÂya baba ismini verdiler. Fakat, siz gordunuz mu ki, birinizin kesesi olsun da, icinde nafakası olmasın. Ve ağzı da muhurlu olsun. O muhru bozmadan o nafakaya vasıl olsun. Peygamberlerin en ustunu ve sonuncusu Muhammed aleyhisselama gidin. Zira O, davetini ve şefaatini ummeti icin hazırladı.)
İsa aleyhisselam, Peygamberimizin daha bircok faziletini anlatır, hepsi Muhammed aleyhisselama bir an once kavuşmak ister. Hemen Muhammed aleyhisselama gelip, derler ki:
(Sen Habibullahsın! Habib ise, vasıtaların en faydalısıdır. Bize Rabbinden şefaat eyle! Zira Peygamberlerin birincisi olan Âdem aleyhisselama gittik. Bizi Nuh aleyhisselama gonderdi. Nuh aleyhisselama gittik. İbrahim aleyhisselama gonderdi. İbrahim aleyhisselama gittik. Musa aleyhisselama gonderdi. Musa aleyhisselama gittik. İsa aleyhisselama gonderdi. İsa aleyhisselam ise, size gonderdi. Ya Resulallah, senden sonra gidecek bir yerimiz kalmadı.)
Resulullah efendimiz, (Allahu teÂl izin verir ve razı olursa, şefaat ederim) buyurup, Allahu teÂlÂnın izni ile şefaat eder.”
Bu duruma gore, Peygamberimiz haric, diğer Peygamberler şefaat edemeyecek mi?
CEVAP
Peygamberlerin hepsi şefaat edecektir. Yukarıda bildirilen ilk şefaat etme durumuyla ilgilidir. Peygamber efendimizden once hicbir Peygamber şefaat etmeyecektir, bu bildiriliyor. Peygamber efendimizin şefaatinden sonra butun Peygamberler şefaat edecektir. Peygamberlerden başka, melekler, Kur’an-ı kerim, mezhep imamları, Âlimler, salihler, evliya, şehitler, akrabalar, din kardeşlerimiz, hacılar ve daha başkaları şefaat edecektir.
Peygamber efendimizin şefaati şoyle olacak:
1- Mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır.
2- Cok kimseyi, sorgusuz, sualsiz Cennete sokacaktır.
3- Azap cekmesi gereken muminleri azaptan kurtaracaktır.
4- Gunahı cok olan muminleri Cehennemden cıkaracaktır.
5- Sevapla gunahı eşit olup, Araf’ta bekleyenlerin Cennete gitmelerine şefaat edecektir.
6- Cennete girmiş olanların derecelerinin yukselmesine şefaat edecektir.
Şefaat ile hesaptan kurtardığı yetmiş bin kimsenin her birinin şefaatleri ile de, yetmişer bin kişi sorgusuz, sualsiz Cennete girecektir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kıyamette ilk şefaat eden ben olacağım.) [Muslim]
(Butun Peygamberler şefaat edecektir.) [Buhari]
(Kıyamette Peygamberler, sonra Âlimler ve şehidler şefaat eder.) [İbni Mace, Deylemi]
(Kıyamette Âdem aleyhisselam bir milyar insana şefaat eder.) [Taberani]
(Akraba, emanete riayet eden, Peygamberiniz ve din kardeşleriniz şefaat eder.) [Deylemi]
(Yemin ederim ki, [Hazret-i] Osman, 70 bin kişiye şefaat edip, Cehenneme gitmekten kurtarır.) [İ. Asakir]
(Kıyamette abid Cennete girer, Âlim ise halka şefaat icin bekler.) [İ Maverdi]
(İmamlarınız şefaatcilerinizdir.) [Dare kutni]
(Hacı, yakınlarından 400 kişiye şefaat eder.) [Ramuz]
(Allah indinde Kur’andan daha ustun şefaatci yoktur. Ne Peygamber, ne melek, ne de başkası.) [Taberani]
(Kur'an okuyun! Cunku kıyamette şefaat eder.) [Muslim]
(Kur’an-ı kerim, okuyanlarına, ya şefaat edecek veya duşman olacaktır.) [Muslim]
(Kıyamette Allahu teÂlÂ, “Melekler, Peygamberler ve salihler şefaatlerini yaptılar. Bundan sonra benim buyuk rahmetim kaldı” buyurur.) [Buhari]
Gorulduğu gibi Peygamberler de şefaat edecektir. Ancak şefaatler farklıdır. Akrabamızın veya bir hacının şefaati Peygamberlerinki gibi şumullu olmaz. Peygamberlerin şefaati de Peygamber efendimizin şefaati gibi olmaz. Hepsi derece derecedir. Bu bakımdan bahsettiğiniz hadis-i şerif, yukarıdakilere zıt değildir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Diğer Peygamberler şefaat etmeyecek mi?