1. Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor:

"Sen oyle bir zamandasın ki, burada kişi emredilenin onda birini bırakırsa helÂk olur. Sonra oyle bir zaman gelecek ki, emredilenin onda birini yapan kurtulacaktır." (Tirmizi, Fiten, 79)

Bu hadisin şerhinde şoyle denilmektedir:

Bu hadisin soylendiği sahabe donemi, İslamın izzetli olduğu ve yardımcıların cok olduğu bir donemdir. Bu nedenle o zamanda islamın bir emrini bilerek terketmek caiz değildir. Terkeden sorumlu olur.

Halbuki, ahir zamanda gelecek insanlar ise:


a. İmanın zayıfladığı,
b. İslamiyetin cok az yaşandığı,
c. Zulmun başını alıp gittiği,
d. Fısk-ı fucurun her tarafa yayıldığı,
e. İslama hizmet edenlerin azaldığı bir donemde yaşayacaklardır.


Bu nedenle boyle tehlikeli ve dehşetli bir asırda İslamın farzlarını yapıp buyuk gunahlarından sakınan elbette kurtulacaktır. (Mubarekfuri, Tuhfetu’l-ahvezi, 6/ 546)

Nitekim şartların zorluğu yapılan hizmetlerin kıymetini artırmaktadır. Şehirde susamış birisine su ikram etmekle, suyun az hatta hic olmadığı colde su ikram etmek bir değildir.

Askeriyenin nizamiyesinde nobet tutmakla, avcı hattında, kurşunlar altında vatan beklemek de bir değildir.

Demek ki ahir zaman, Muslumanın kıt olduğu ve olanların da azarlandığı bir donemdir. Ayrıca İslam'ın ahir zaman avcı hattıdır. Bu nedenle boyle bir zamanda yapılanlar az değildir. Cok hukmundedir. Elbette her şeyin iyi ve sağlam olduğu donemlerde olanlarla bu donemde olanlardan aynı şey istenilmeyecektir. Cunku..


“Allah hicbir kimseye gucunun yetmeyeceği şeyi yuklemez...”(Bakara, 2/286)


Selam ve dua ile...
__________________