Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Huseyin OZKAYA vatandaşlarımızın kurban alınırken dikkat edilmesi gereken konularla ilgili acıklamalarda bulundu, vatandaşlarımızın kurban alırken;

1.Sığırlarda 2 yaşını doldurmuş ve kalıcı dişlerin cıkmış olması,

2. Kulak kupeli, aşılı ve kayıtlı hayvanların alınması gerektiğine ve en yakın İl/İlce Tarım ve Orman Mudurluklerinden sorgulatılarak ya da “Haysag” isimli mobil uygulamasının cep telefonlarına indirilerek kupe numarası ile sorgulayarak kurbanlarını guvenle almaları gerektiğini,

3. Sağlıklı ve besili hayvanları almalarını, tuyleri bakımlı ve ince, bakışları canlı olan goz ve burun akıntıları olmayan hayvanların secilmesi gerektiğini,

4. Topallıkları olmayan, boynuzlarından biri veya ikisi kırık olamayan, kuyrukları kesik olmayan ve memeleri yırtık olamayan hayvanları secmeleri,

5. Koyun-keci gibi kucukbaş hayvanların 1 yaşını doldurmuş ya da yeterli buyukluğe erişmiş sağlıklı ve yeterli vucut buyukluğune sahip kuzuları secmeli,

6.Surdurulebilir hayvancılık icin erkek hayvanları veya damızlık değerini kaybetmiş dişi hayvanları secmeye ozen gostermeli,

7. Hayvanlardan insanlara gecen bulaşıcı hastalıklar riskini ortadan kaldırmak adına kurbanlıkların Resmi Veteriner Hekim kontrollerindeki hayvan satış yerlerinden almaya ve resmi kesim yerlerindeki ehil kişilerce hayvan refahına ve cevre sağlığına uygun olarak kesimlerini yaptırmalı.

Kesimlerde ortaya cıkan dışkı ve sakatat atıkların cevre sağlığına uygun bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.

tarimpusulasi

__________________