Enes radiyallahu anh’ dan:
( Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: )
“ Cibril bana, elinde icinde siyah bir nokta bulunan beyaz bir ayna ile geldi” Sordum:
“ Bu nedir ey Cibril? “
“ Bu Cuma’ dır. Rabbin bunu Sana ve senden sonra kavminin bayramı olsun diye sunuyor.
( Boylece) sen ilk olacaksın, Yahudi ve Hıristiyanlar senden sonra olacaklar. ( Yani onların kutsal gunleri seninkinden sonra olacak ) “ dedi.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sordu:
“ Peki, onda ne gibi faydalar vardır? “
“ Onda sizin icin cok hayır ve fayda vardır. Onda oyle bir saat vardır ki, kim o saatte Rabbine hayır ile dua eder ve o hayır onun icin kısmet kılınırsa ( Allah ) onu mutlaka verir, eğer kısmet kılınmamışsa istediğinden daha buyuğu onun icin saklanır. Hakkında takdir edilen bir kotulukten O’ na sığınırsa mutlaka ondan onu kurtarır, eğer takdir edilmemişse onu daha buyuk bir şerden kurtarır” dedi.
“ Peki icindeki bu siyah nokta nedir? “
“ O Cuma gununun oluştuğu saattir. O, bize gore gunlerin efendisidir. Biz O’ na ahirette Yevmu’ l- Mezid diyeceğiz. “
“ Neden Yevmu’ l- Mezid diyeceksiniz? “
“ Cunku Rabbin Teala, cennette miskten daha guzel kokan bembeyaz bir vadi edinmiştir. Cuma gunu olduğu zaman, Allah Teala İlliyyin’ den Kursi’ si uzerine inecek. Kursi’ nin etrafını nurdan minberler saracak. Peygamberler gelip onların uzerinde oturacaklar. Sonra cennet ehli gelip miskten kum yığınları ustunde oturacaklar. Rableri Teala onlara tecelli edecek ve onlar O’ nun Cemalini muşahede edecekler. Rableri de şoyle buyuracak:” İşte Ben va’ dini yerine getiren, nimeti uzerinizde tamamlayan ( Rabbinizim ). Burası, size bolca vereceğim bir yerdir. İsteyin Benden ne isterseniz! “
O’ ndan hoşnutluk isteyecekler. O da şoyle buyuracak:” Zaten sizi buraya yerleştiren Ben’ im hoşnutluğumdur. Size daha bolca vereceğim, isteyin! “
Arzuları bitinceye dek durmadan isteyecekler. Tam o anda onlara gozlerin goremediği, kulakların duyamadığı, insan aklının tahayyul edemediği şey acılacak. Bu durum, Cuma gunu halkın dağılma zamanına kadar boyle devam edecek.
Sonra Rab TeÂla Kursi’ sine cıkacak. O’nunla beraber Şehitler ve Sıddıklar da cıkacaklar. – Sanırım şunları da soyledi: - Oda sahipleri olanlar da bembeyaz inci ya da kıpkırmızı yakut ya da yemyeşil zebercetten olan odalarına donecekler. Nehirleri akan, kapıları duzenli, meyveleri bol alan, icinde eşleri ve hizmetcileri bulunan muazzam odalarına…
Daha cok iyiliklere nail olabilmeleri, Allah’ ı da daha cok gorebilmeleri icin, Cuma’ ya kadar besledikleri arzu kadar hicbir arzu ve hasretleri olmayacaktır. Bu nedenle işte ( ahirette ) o gune ( Cuma’ ya ) Mezid gunu denilmiştir. “
[ Bezzar, Taberani, el- Mu’ cemu’l- Kebir ve’ l Evsat’ ta ve Ebu Ya’ la. ]