Yemeğe başlarken niyet:

Yemeğe başlarken, Allahu teÂlÂya
ibadet etmek, Onun kullarına
faydalı olmak, dinimizi, ebedi
saadet ve huzur yolunu butun
insanlara yaymak icin kuvvet elde
etmeye niyet etmeli.

Yiyip icmenin farzları:

1- Yiyince doymayı, icince
kanmayı, Allahu teÂlÂdan bilmek.

2- HelÂlinden yiyip icmek.

3- O yemekten kuvveti gecinceye
dek, Allahu teÂlÂya kulluk etmek.

4- Eline gecene kanaat etmek.

Yiyip icmenin haramları:

1- Karnı doyduktan sonra, tıka
basa yemek,

2- Sofrada calgı, yabancı kadın,
icki, kumar gibi haram şeyler
bulundurmak.

3- Yemekte israf etmek,

4- Ziyafete davetsiz gitmek,

5- Başkasının malını izinsiz
yemek,

6- Vucuda hastalık verecek şeyi
yemek,

7- Gosterişle hazırlanan yemeği
yemek.

Sunnetleri:
1- Yiyip icmeye başlarken
Besmele cekmek, [Herkese
hatırlatmak icin yuksek sesle
soylenebilir.]

2- Yemeğin sonunda
(Elhamdulillah) demek,

3- Yemekten once ve yemekten
sonra el yıkamak, [Yemekten
once gencler, yemekten sonra
once yaşlılar el yıkar.]

4- Sağ elle yiyip icmek,

5- Tabağın kenarından, kendi
onunden yemek,

6- Sağ ayağı dikip, sol ayakustune
oturmak,

7- Yemeğe tuzla başlayıp tuzla
bitirmek, [Bu şifadır. İlk ve son
lokma ekmekle yapılır ve
ekmekteki tuza niyet edilirse, bu
sunnet yerine getirilmiş olur.]

8- Elle yenebilenleri, uc parmakla
yemek,

9- Ekmekle karpuz yerken,
ekmeği sağ ele alıp, sonra
karpuzu sol elle yemek,

10- Kapta kalanı sıyırıp yemek,
[Hoşaf, ayran gibi şeylerin
artığına su koyup, calkalayıp
icmek cok sevabdır. Sonra yemek
şartıyla, tabakta, bardakta artık
bırakmak caizdir.Resulullah
efendimiz, muminin artığını
yemeyi severdi.]

11- Elini yıkamadan once,
parmaklarındaki yemek artıklarını
yalamak,

12- Yemekten sonra dişleri
misvak veya kurdanla
temizlemek. Dişler arasından
kurdanla cıkarılan şeyleri
yutmamalıdır. [Bu temizliği
musluk başında yapıp, diş
arasından cıkan kırıntıları,
lavaboya atmalı, sofrada
bulunanları iğrendirmemelidir.]

Mustehabları:

1- Sofrayı yere kurmak,

2- Elbisesi temiz olarak sofraya
oturmak,

3- Arpa ekmeği yemek,

4- Ekmeği elle parcalamak. Ekmek
bıcakla kesilebilirse de, bıcakla
lokma haline getirilmez. Yemeği
başkası icin, bir yaşlı icin
hazırlayan, onun yiyebileceği
şekilde lokma hÂline getirebilir.
Pişmiş eti bıcakla kesmemeli.

5- Ekmek ufaklarını zayi
etmemek,

6- Sirke yemek,

7- Lokmayı kucuk almak,

8- Lokmayı iyice ciğnemek.

Mekruhları:

1- Sol eliyle yiyip icmek,

2- Yiyeceği yemeği koklamak,

3- Besmeleyi terk etmek. [Yemek
arasında da olsa hatırlayınca
Besmele cekmelidir.]

4- Yerken hic konuşmamak,
[Ateşe tapanların Âdetidir. Neşeli
şeyler konuşmalıdır.]

5- Tuzluğu, tabağı ekmek ustune
koymak, elini, bıcağı ekmeğe
silmek, [Bu ekmek yenirse,
mekruh olmaz.]

6- Kuflu ekmek, kokmuş yemek
ve su mekruhtur.

Haramları:
1- Doyduğu halde yemeğe devam
etmek, [Misafiri varsa, onun
yemesine mani olmamak icin, yer
gibi davranmak gerekir.]

2- Sofrada calgı, yabancı kadın,
icki, kumar ve başka haram şeyler
bulundurmak.

3- Yemekte israf etmek, [Gıda
maddelerini, luzumu kadar
olcerek almalı, olcusuz, cok
almamalıdır. İsraf olur.]

4- Başkasının malını haksız
olarak yerken Besmele cekmek,

5- Ziyafete davetsiz gitmek,

6- Başkasının malını izinsiz
yemek,

7- Bedenine hastalık verecek şeyi
yemek,

8- Riya ile hazırlanan yemeği
yemek,

9- Adadığı şeyi yemek.

Alıntıdır. Daha once acıldıysa ozur dilerim.
__________________