İmanı olmayanlar, yani butun kÂfirler, olunce sonsuz Cehenneme gidecek ve orada sonsuz kalacaktır. İmanlı olanların sevapları, gunahları tartılacaktır. Sevabı fazla gelenler Cennete gidecek ve orada sonsuz kalacaktır.
Bu konudaki Âyet-i kerimelerden bazıları şoyledir:
(Kıyamet gunu icin adalet terazileri kurarız. O zaman hicbir kimse hicbir haksızlığa uğratılmaz. Yapılan her işi, bir hardal tanesi kadar da olsa, adalet terazisine getiririz. Herkesin hesabını gormeye yeteriz.) [Enbiya 47]
(Kendilerine peygamber gonderilen kimseleri de, onlara gonderilen peygamberleri de mutlaka sorguya cekeceğiz!) [Araf 6]
(Yaptıkları her şeyi kendilerine bir bir anlatacağız; cunku onlardan uzak değiliz.) [Araf 7]
(Kıyamet gunu kurulacak mizan haktır, gercektir. Tartıda sevapları ağır gelenler, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.) [Araf 8]
(Sevapları tartıda hafif gelirse, işte onlar, Âyetlerimize karşı haksızlık ettiklerinden dolayı kendilerini ziyana sokanlardır.) [Araf 9]
(Her insan olumu tadacaktır. Kıyamet gunu, ecirleriniz size mutlaka odenecektir. Cehennem ateşinden uzaklaştırılıp Cennete sokulan kimse artık kurtulmuştur.) [A.İmran 185]
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Adem oğlu kıyamette getirilir ve mizanın kefeleri onunde durdurulur. Ona bir melek tayin edilir. Eğer mizanı ağır gelirse, vazifeli melek, "Filan kimse bundan sonra ebedi olarak kurtulmuştur” der. Mizanı hafif gelirse, melek "Falan kimse de kaybetmiştir" der.) [Ebu Nuaym]
(Kulun Kıyamette ilk hesaba cekileceği ameli namazdır. Eğer o duzgun cıkarsa, diğer amelleri de duzgun olur. Eğer o bozuk cıkarsa diğer amelleri de bozuk olur.) [Taberani]
Sual: Gunahı cok olan muslumanlara şefaat var mıdır?
CEVAP
Elbette vardır.Ahirette gunahkÂr muslumanlar şefaat ile kurtulur. İmanını muhafaza ederek olen herkes şefaate kavuşacaktır. Duha suresinin (Elbette Rabbin sana [şefaat hakkı ve pek cok nimet] verecek, sen de razı olacaksın) mealindeki 5. Âyet-i kerimenin tefsirinde Resulullah efendimiz (Ummetimden [imanlı] bir kişi Cehennemde kalsa razı olmam) buyurdu. Şefaate kavuşabilmek icin de imanlı olmek şarttır. İmanlı olenler de ebedi kurtuluşa kavuşmuş demektir.
Şefaat hakkında Âyet-i kerimeler coktur. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Onlar nefslerine kotuluk ettikten sonra, eğer sana gelerek, Allahu teÂlÂdan af dilerlerse, Allah’ın Resulu de, onlar icin af dilerse, Allahu teÂlÂyı, tevbeleri elbette kabul edici ve merhamet edici bulurlar.) [Nisa 64]
(O gun, Allah, Peygamberlerini ve iman edip onunla beraber olanları rusvay etmez.) [Tahrim 8]
Şefaatin hak olduğuna dair bircok hadis-i şerif vardır. Birkacı şoyle:
(Allahu teÂl bana, "Ummetinin ucte ikisini sorgusuz sualsiz Cennete koymamı mı istersin, yoksa şefaat izni mi istersin?" buyurdu. Ben de şefaat hakkı vermesini istedim. Şefaatim elbette butun muslumanlaradır.) [Taberani]
(İsra suresinin “yakında Rabbin sana makam-ı mahmudu verecektir” [mealindeki] Âyet-i kerimedeki "Makam-ı mahmud" bana verilecek şefaat hakkıdır.) [Tirmizi]
(Ahirette ilk şefaat eden ve şefaati kabul olan ben olacağım.) [İbni Mace]
(Ummetimden, buyuk gunah işleyenlere şefaat edeceğim.) [Ebu Davud
(Kıyamette Sırat koprusunun başında durur, ummetimin gecmesini beklerim. Allahu teÂlÂ, "Dilediğini iste, istediklerine şefaat et, şefaatin kabul olunacaktır" buyurur. Ummetime şefaatten sonra, yalvarmaya devam ederim. Rabbim bana "Ummetinden ihlasla bir defa "La ilahe illallah" diyen ve imanla olen herkesi Cennete koy" buyuruncaya kadar yerimden kalkmam.) [İ. Ahmed]
(Ummetimden geri kalan olur korkusu ile Cennete girdiğim halde tahtıma oturmam. Allahu teÂlÂya, "Ya Rabbi ummetim ummetim" derim. Rabbim "Ummetine ne yapmamı istiyorsun?" buyurur. Ben de "Ya Rabbi onların hesaplarını cabuk gor, sıkıntıdan kurtulsunlar" derim. Cehennemliklerin listesi bana verilir. Onlara şefaat ederim. Hatta Cehennem hazini Malik "Ummetinden cezalanacak kimse bırakmadın" der.) [Beyheki, Taberani]
(Ummetimden o kadar cok kimseye şefaat ederim ki, Rabbim bana "Razı oldun mu?" diye sorunca, "Evet razı oldum" derim.) [Bezzar]
Peygamber efendimiz, (Ya Rabbi, ummetimin kusurlarını başkalarının duymaması icin onların hesaplarını bana ver!) dediği zaman, Allahu teÂlÂ, (Onlar senin ummetin ise, benim de kullarımdır. Ben onlara senden daha merhametliyim. Ne sen, ne başkaları onların kusurlarını bilemez, hesaplarını gizli gorurum) buyurdu.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ahirette imanlı ve imansızların hÂli nasıl olacaktır?