Sual: Yetime iyilik etmenin veya onu dovmenin veya hakkını yemenin dindeki yeri nedir? Yetimlik kac yaşında sona erer?
CEVAP
Akıl-baliğ olan cocuk, yetimlikten cıkmış sayılır. Yetime iyilik etmek cok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Yetimi guzel terbiye ederek buyutenle Kıyamette beraber oluruz.) [Buhari]

(Akraba veya yabancı bir yetimi kendisini kurtarana kadar bakana Cennet vacip olur.) [Ebu Davud]

(Allahu teÂlÂ, yetim bulundurulan ve ona iyilik yapılan evi sever.) [Taberani]

(Yetime yakın ol, ona acı, başını okşa, beraber yemek ye! Boyle yapanın, kalbi yumuşar ve ihtiyacları karşılanır.) [Haraiti]

(Sabredip sevabını umarak yetime bakanla, Cennette beraber oluruz.) [Taberani]

(Cennetin kapısını ilk once ben acacağım. Bu sırada, bir kadın, benden once davranacak, buna kim olduğunu soracağım, o da, "Yetim kalan cocuklarıma bakan biriyim" diyecektir.) [Ebu Ya’la]

(Evlerin en iyisi, yetime iyilik yapılan evdir. En kotusu de yetime kotuluk edilen evdir.) [İbni Mace]

(Cocuklarının hepsini aynı derecede tutup, yetime haksızlık eden Allah’tan uzaklaşmış olur.) [İbni Asakir]

(Yetimlerin, fakirlerin gecimini ustune alan, Allah yolundaki bir mucahid gibi veya gunduz saim, gece kaim sevabına kavuşur.) [Buhari] [Saim, oruc tutan, kaim, gece ibadet eden]

(Cennette “Dar-ul-ferah” denilen koşke, ancak, muminlerin yetimlerini sevindiren girer.) [İ.Neccar]

(Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin gorulmesini istersen, yetime acı, onun başını okşa ve ona yediğinden yedir.) [Taberani] [Yetimin başını okşayana, hac sevabı verileceği de bildirilmiştir.]

(Yetimi ağlatmaktan sakının!) [İsfehani]

(Şu iki zaif hakkında Allah’tan korkun! Dul kadın ve yetim cocuk.) [Beyheki]

(Yetim talebesine gucunun yetmediği işleri teklif eden hocaya elim bir azap vardır.) [İ.Rafii]

Yetimi sevindirmek
Sual: Yetimin başını sıvayana cok sevap verileceği bildiriliyor. Yaş sınırı var mı?
CEVAP
Evet yaş sınırı var. Akıl baliğ olunca yetimlik biter. Sıvamaktan kasıt, her ne şekilde olursa olsun onu sevindirmektir. İlla başını sıvamak demek değildir. Mesela onun bir ihtiyacını alıp vermek suretiyle onu sevindirmektir. Başını sıvayıp da, "Kerata sen ne yaramazsın" diyerek onu azarlarsak, başı sıvanmış olur ancak sevindirilmiş olmaz. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Sırf Allah rızası icin yetimin başını şefkatle okşayan, elinin değdiği saclar sayısınca sevaba kavuşur.) [İ. Ahmed]

Demek ki onun saclarını okşarken Allahu teÂlÂnın rızası duşunulmelidir.

Herkesi sevindirmek sevap ama, yetimi sevindirmek daha fazla sevaptır. Herkesi uzmek gunahtır ama yetimi uzmek daha cok gunahtır. Herkesin malını haksız yere yemek haram ama yetiminkini yemek daha buyuk gunahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Buyuk gunahlar yedidir: Bunlardan biri de yetim malı yemektir.) [Bezzar]

(Kıyamette, Allah katında buyuk gunahların en buyuğunden biri yetim malı yemektir.) [İbni Hibban]

(Allahu teÂl yetim malı yiyeni Cennete koymaz.) [Hakim]

(Kıyamette bir topluluk ağızlarından alevler cıkar vaziyette kabirlerinden kalkarlar. Allahu teÂlÂ, [Nisa suresinin onuncu Âyetinde mealen]

"Haksız yere yetim malı yiyenler, karınlarına ancak ateş sokmuş olurlar. Bunlar, alevli, cılgın bir ateşe sokulacaktır" buyuruyor.) [Ebu Ya’la]

Yetimlere iyilik edilmesi ve infakta bulunulması emrediliyor. (Bekara 83, 215)

Yetimi sitemle defedip hakkını gasp edene şiddetli azap vardır. (Maun 2)

Hazret-i Yakub ve bir yetim
Bir kimse, Yakub aleyhisselama sual etti:
- Gozun nicin gormuyor, belin nicin bukuldu?
- Gozum, Yusuf’a ağladığım icin gormuyor. Bunyamin’e uzulduğumden dolayı da belim bukuldu.

Bu sırada Cebrail aleyhisselam gelip dedi ki:
- Halinden şikayet mi ediyorsun?
- Ben sadece kederimi Allahu teÂlÂya arz ediyorum. Ya Rabbi, gozleri gormez, beli bukulmuş şu cok yaşlı ihtiyara merhamet eyle! İki oğlumu bana geri ver!

Cebrail aleyhisselam dedi ki:
- Allahu teÂl selam ediyor ve buyuruyor ki:
İki cocuğun olu bile olsaydı, seni sevindirmek icin onları diriltirdim. Gozunun gormemesi ve belinin bukulmesinin sebebi şudur. Bir gun oruclu, ac, fakir bir yetim sana gelmişti. Sonra bir koyun kesip ailenle yediğin halde ona da gondermeyi hatırlayamadın. Ben yetim ve fakirleri sevdiğim kadar hicbir şeyi sevmem. Haydi bir yemek hazırla, fakirleri davet et!

Yakub aleyhisselam da, oruclu olanları akşam, oruc tutmayanları da sabah yemeğe davet etti. (Hakim)

Bilindiği gibi, nihayet iki cocuğuna kavuştu. Şu halde, yetime merhamet etmeli, ona zulmetmemeli, hakkını yememelidir!

Yetimlik olur yaman
Ona dokunma aman

Bir başkadır dunyası
Cok hassastır yapısı

Yaşı daha kucuktur
Sozu boluk porcuktur

Sorsan sıkılır hemen
Vursan yıkılır hemen

Gozleri buğulanır
Hemencecik sulanır

Yaralıdır hep eli
Tutulur bazen dili