
Milli Gazete'nin haberine gore, Şeker fabrikalarının satışının ardından yem fiyatları her gecen gun artıyor. Fabrikaların satışında yan sektorlerin etkilenmeyeceğine yonelik acıklamaların gerceği yansıtmadığı bir kez daha tescillendi. Turkiye Yem Sanayicileri Birliği, Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli icin hazırladığı raporda, şeker fabrikalarının satışının ardından yem fiyatlarında ciddi bir tırmanışın olduğuna dikkat cekti. Ozellikle şeker fabrikalarının ozelleştirilmesinin ardından pancardan elde edilen kaba yemin azalması yem sektorunu olumsuz etkilediği belirtilen raporda, pancardan elde edilen melas yem fiyatlarında yuzde 100’un uzerinde artışın yaşandığı belirtildi.
HAYVANCILIK SEKTORU ZOR GUNLER GECİYOR
Turkiye Yem Sanayicileri Birliği hazırladığı raporda, şeker fabrikalarının ozelleştirilmesinin ardından yem sektorunde yaşanan sıkıntıları tek tek ele aldı. Tarım Bakanlığı’na gonderilen raporda, şeker uretiminden elde edilen melas yem fiyatında ciddi artışların yaşandığına dikkat cekildi. Hayvancılıkta melas yemin onemli girdilerin başında geldiği belirtilen raporda, yem sanayisinin yıllık 24 milyon ton uzerindeki karma yem uretimi icin 2018 yılında 11,5 milyon ton yem hammaddesi ithal ettiği, doviz kurunda yaşanan artışla hayvancılıkla uğraşanların zor gunler gecirdiğine dikkat cekildi. Soz konusu durum şeker fabrikalarının ozelleştirmemesi konusunda yapılan uyarıların ne kadar haklı olduğunu gosteriyor.
YEM FİYATI YUZDE 117 ARTTI
Raporda, şeker sanayi yan urunu olan melasın yem sanayinde kullanılan alternatifi olmayan yem hammaddelerinden olduğunu dikkat cekildi. Şeker fabrikalarının ozelleştirilmesinden sonra melas yem fiyatlarında yuzde 117’lik bir artışın olduğu belirtilen raporda, soz konusu artışın gerek enflasyon, gerekse doviz kurundaki artışların bir hayli uzerinde gercekleştirdiğine vurgu yapıldı. Melas fiyatındaki artışın diğer yem urunlerde artış olduğu belirtilen raporda, soz konusu durumdan dolayı melas yem stokcuların ortaya cıktığına dikkat cekildi.
İTHALAT YOLU COZUM DEĞİL
Melas icinde ithalat yolu arandığı ancak fiyatların icerideki fiyatlardan dolayı yurt dışında da arttığı belirtiliyor. Soz konusu nedenlerden dolayı melas yem ithalatının alternatif cozum olmaktan cıktığının altı cizilen raporda, “Karma yem fiyat artışlarının onlenmesi ve stratejik bir sektor olan hayvancılığımızda surdurulebilir uretimin sağlanması icin melas fiyatlarının acilen duşurulmesi gerektiği kanaatindeyiz” denildi. Melas yemde yaşanan artışlar şeker fabrikaları ozelleştirildiğinde “kimse mağdur olmayacak denilse de” ozelleştirmenin boyutu her gecen daha da belirginleşiyor.
TARIMDANHABER
__________________