Dunya fındık uretiminde soz sahibi olan uc ulke guclerini birleştiriyor. Yarın Ordu’da yapılacak fındık hasat programında kuresel anlamda fındık uretiminin yuzde 80’ini gercekleştiren Turkiye, Azerbaycan ve Gurcistan Tarım Bakanları omuz omuza bir arada olacak.
Dunya fındık uretiminde soz sahibi olan uc ulke guclerini birleştiriyor. Yarın Ordu’da yapılacak fındık hasat programında kuresel anlamda fındık uretiminin yuzde 80’ini gercekleştiren Turkiye, Azerbaycan, Gurcistan Tarım Bakanları omuz omuza bir arada olacak. Fındık uretiminde soz sahibi olan uc ulkenin bir araya gelmesi fındık borsası icin de onemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bilindiği uzere dunya fındık fiyat politikası, uretici olmayan Almanya'daki fındık borsasında belirleniyor.
Dunya’da uretimde ve ihracatta ilk sırada olduğumuz fındık icin hasat, Ordu’da uc ulke bakanının katılacağı gorkemli bir torenle yarın resmi olarak başlayacak.
Fındık uretimi, dunyada 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, son yıllarda bir milyon tonu gecti. Ulkemizde 39 ilde, 728 bin hektar alanda yaklaşık 592 bin ciftci tarafından fındık uretimi yapılırken; uretim miktarı yıllara gore 400 bin ton ile 800 bin ton arasında değişmektedir.
17,6 milyar dolar olarak gercekleşen 2017 yılı tarım ve gıda urunleri ihracatının %9’u fındık urunune ait olurken; fındık urununun bitkisel uretim değeri 2018 yılında 5,3 milyar TL’yi buldu.
2019 yılı icin tahmini fındık rekoltesi 776.046 ton olarak bekleniyor.
FINDIK HASADINDA UC ULKE OMUZ OMUZA
Dunyada en onemli fındık ureticisi ulke Turkiye olurken; Azerbaycan ve Gurcistan’da dunya fındık uretiminde ilk 5’te yer alıyor. Ordu’da yapılacak hasat toreninde de kuresel anlamda fındık uretiminin yuzde 80’ini gercekleştiren Turkiye, Azerbaycan, Gurcistan Tarım Bakanları omuz omuza bir arada olacak.
Hasat toreninde aynı zamanda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gurcistan Cevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili “Fındık Yetiştiriciliği Alanında İyi Niyet Beyanı”na ortak imza atacaklar.
İmzalanacak olan iyi niyet beyanı ile Turkiye, Azerbaycan ve Gurcu halkı arasındaki dostane ilişkileri guclendirmek, fındık alanında uretim, kalite, verimlilik icin potansiyel ve ihtiyac duyulan teknik ve teknolojik işbirliğini sağlamak ile ortak yararları ve ortak cıkarları gozetmek amaclanıyor.

Tarımdan Haber.