MEYVE FİDANI DİKİMİ
Meyve bahcesi tesisinin en onemli aşamasını fidan dikimi oluşturur. Fidan dikiminde yapılacak hatalar buyuk kayıplara yol acar. Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar aşağıda kısaca acıklanmıştır.
Ø FİDANIN TAŞINMASI
Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı gotururken cok dikkat edilmelidir. Alınan fidanların koklerinin kurumaması icin kok kısımları iyice sarılmalı, ruzgar ve guneşe karşı sıkıca korunmalıdır. Dikilecek yere getirilen fidanlar hemen dikilmeyecekse hendekleme yapılmalı, kesinlikle guneşe maruz bırakılmamalıdır. Cunku cıplak kokler guneş ve kuru havaya maruz kaldıklarında cok cabuk kururlar. Dikim esnasında fidanlar acıkta bekletilmemeli, hendeklendikleri yerden alındıktan sonra hemen dikilmesine ozen gosterilmelidir.
İYİ KOKLENMİŞ BİR FİDAN
Ø DİKİM ZAMANI
Fidanlar, sonbaharda yaprak dokumu ile ilkbaharda ağaclara su yurumeye başlamasına kadar gecen devrede dikilir. En iyisi de kışı yumuşak gecen yerlerde sonbaharda, kışı sert gecen yerlerde ise erken ilkbaharda dikmektir. Fidanlar, ilkbaharda govdelerine su yurumeden yerlerine dikilmiş olmalıdır.
Kışları cok sert olmamak koşuluyla kurak bolgelerde de sonbaharda dikimi daha iyi sonuc verir. Cunku sonbaharda dikilen fidanların koklerindeki yaralar kışın kapanır ve emici kokleri meydana getirmek uzere hazırlanmış olur. Bunlar erken ilkbaharda dikilen fidanlara gore topraktan daha cabuk ve daha bol miktarda su alma yeteneğine ulaşacaklarından kuruma tehlikesi azaltılmış olur.
Ø DİKİM BUDAMASI
Meyve fidanları dikimden once mutlaka dikim budamasına tabii tutulur. Dikim budamasının amacı; fidanların sokum sırasında zedelenen, ezilen, kopan kok kısımlarını kokun sağlam yerinden kesmek, birbiri uzerine binen kokleri ayıklamaktır. Budamaya uygun olarak ağacın tacı ile koku arasındaki dengeyi bozmamak icin tac kısmından bir kısım dallar azaltılır. Bu şekilde dalların uclarında bulunan ve daha erken uyanan gozler kesilmiş olur ki, bu ağacın uyanmasını geciktirir ve fidanın tutumunu kolaylaştırır.
Dikim budaması yapılmayan fidanlar ilkbaharda govde ve gozlerde toplanan besin maddelerinin yardımıyla cabucak surer. Fakat sonradan kok henuz surgun ve yaprakların su ihtiyacını karşılayamadığından kurumaya başlar. Bu nedenle dikim budamasını yapmayan ciftcilerimiz “Gun Donmeden Fidanın Tutup Tutmadığı Belli Olmaz” demektedir.
UYARI !... DİKİM BUDAMASI YAPILMAYAN FİDANLARIN TUTMA ŞANSI AZ OLUP, TUTANLARDAN İSE SIHHATLİ VE VERİMLİ BİR AĞAC ELDE EDİLEMEZ.
Ø FİDAN DİKİMİ
Meyve bahcesi tesis edilecek arazide once yaz aylarında dip kazanla pulluk tabanı kırılmalı daha sonra derin surum yapılmalıdır. Kesekleri kırmak, dağıtmak ve araziyi tesviye etmek icin sonbaharda tırmık yada diskaro cekilerek toprak hazır hale getirilir.
Fidanların dikim noktaları kazıklarla işaretlenerek en az iki gun once acılmalıdır. Fidan cukuru acılırken işlenmiş toprak cukurun bir yanına, alttan cıkan toprak ise diğer yanına konur. Cukurun genişliği toprağın işlenme durumuna ve dikilecek fidanın kok gelişmesine bağlıdır. Cukurlar elle veya mekanik olarak acılabilirler. Ancak toprak nemli olmamalı, kolay parcalanabilir olmalıdır. Burgu ile acılan ağır nemli killi topraklarda cukurun ici cam gibi bir yapı oluşturur (bu tabaka) kok dağılımını engellediği icin dikimden once kırılmalıdır.
Fidanların dik olarak dikilmelerini ve sıraların duzgun olmasını sağlamak amacıyla mutlaka dikim tahtası kullanılmalıdır.
DİKİM TAHTASI
Acılan fidan cukurunun icine biraz ust toprak konulur tumsek yapılır daha sonra dikim tahtası kazıkları arasına yerleştirilir. Fidan, dikim tahtasının orta centiğine yerleştirilerek kokler toprağın uzerine yayılır. Fidan dikilirken aşı yeri toprak seviyesinden 5 cm daha yukarıda tutulur. Fidanın aşı noktası hakim ruzgar yonunun ters istikametine bakmalıdır. Fidan cukuru yaklaşık yarısına kadar doldurulduğunda, kokler arasında hava boşlukları kalmaması icin toprak hafif hafif ayakla bastırılarak sıkıştırılır. Cukur tamamen dolduktan sonra, kucuk bir canak oluşturulur. Koklerin etrafına toprağın daha iyi yerleşmesi icin derhal bol miktarda “Can Suyu” verilir. Fidanlara can suyu verilmesi cok onemlidir.
Yeni tesis edilen bahcelerde karşılaşılan en buyuk sorun, duzensiz sulama ve yabancı ot kontrolunun eksikliğidir. Bu iki hata ilk iki yılda, diğer faktorlerden daha fazla buyume geriliklerine ve fidan kayıplarına neden olmaktadır.
LUTFEN FİDAN DİKERKEN ŞU KURALLARA UYALIM!....
Dikimden once uzun kokler, koklerde dengeyi sağlamak, cukur icinde kıvrılıp, sıkışıklığa neden olmamak icin kısaltılmalıdır.
Cukurlar acıldıktan sonra birkac gun icinde dikim yapılmalıdır.
Meyve fidanı dikilecek cukurlar 75 cm genişlikte, 30 cm derinlikte olmalıdır.
Aşı noktası toprak yuzeyinden 4-5 cm yukarıda kalacak şekilde dikilmelidir.
Dikim sırasında kokler toprakla yakın temasta olmalıdır. Yani ayakla hafif hafif basılarak toprak sıkıştırılmalıdır.
Dikim anında koklerin etrafına yanmış ciftlik gubresi verilebilir. Ancak aşırı uygulama zararlı olabilir.
Dikimden sonra su verilmesi, koklerin gerekli besin elementleri ile daha cabuk temasa gecmelerine yardımcı olur.
__________________
Meyve Fidanı Dikimi
Tarım ve Hayvancılık0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Meyve Fidanı Dikimi