Geoffrey Rush

Filmografi
Kelly Gang, The (2003) Pirates of the Caribbean, The (2003) Finding Nemo (2003) Intolerable Cruelty (2003) Banger Sisters, The (2002) Frida (2002) Lantana (2001) The Tailor of Panama (2001) Lantana (2001) Quills (2000)
The House on Haunted Hill (1999) Mystery Men (1999) Les Miserables (1998) Elizabeth (1998) Shakespeare in Love (1998) A Little Bit of Soul (1998) Shine (1996) Children of the Revolution (1996) Twisted (1996) Dad and Dave: On Our Selection (1995) Twelfth Night (1987) Starstruck (1982) Hoodwink (1981)
Doğum: 6 Temmuz 1951, Toowoomba, Queensland, Avusturalya.
Aile : 1988 yılından beri kendisi gibi oyuncu olan Jane Menelaus (Quills)ile evli. Angelica (1992) ve James (1995) adında iki cocukları var.
Eğitim: University of Queensland'da sanat uzerine eğitim gordu.
Başlangıc: Universiteyi bitirdikten sonra Paris'e gitti ve iki yıl boyunca pandomim oğrenimi gordu. Tekrar Avusturalya'ya dondu ve tiyatro oyunlarında şansını denemeye karar verdi. "Waiting for Godot" adlı oyunda aldığı kucuk rol ile oyunculuğa adım attı.
Sinema: 1981 yılında Avusturalya yapımı "Hoodwink" adlı gerilimde kucuk bir rol aldı. Ama gelecek yıllarda beklendiği gibi sinemada roller bulamadı. Bundan sonraki 15 yıl yıl boyunca sadece dort sinema filminde oynadı. Ta ki 1996 yılında şansı donene kadar.
Şohret: O ana kadar sadece Avusturalya'daki kucuk bir cevre tarafından tanınan Rush, 1996''da yonetmen Scott Hicks'in "Shine" filmi icin deneme cekimine katıldı. Denemelerde ortaya koyduğu inanılmaz performans ile rolu almayı başardı. Piyanist David Helfgott'un gercek yaşam oykusunu konu alan bu filmde ortaya koyduğu unutulmaz oyun ile dunya capında tanınan bir isim haline geldi. Boylece 45 yaşında da olsa şohreti yakaladı.
Oduller: "Shine" ile En İyi erkek Oyuncu dalında Oscar, Altın Kure ve Avusturalya Film Enstitusu odullerini aldı. İlk buyuk rolu ile Oscar kazanmayı başaran cok az sayıdaki ismin arasına adını yazdırdı. Sonraki yıllarda "Shakespeare in Love" ve "Quills" ile iki kere daha Oscar adaylığı kazandı.
Biliyor musunuz ?: Universite yıllarında ve sonrasında, kendisi gibi zor durumda olan başka bir oyuncu olan Mel Gibson ile bir donem aynı evi paylaşıyorlardı. İlk tiyatro rolunu de yine Gibson'la birlikte oynadı.
Soz: "Sinemadaki ufak tefek birkac rolu saymazsak 23 yıllık oyunculuk kariyerimi tiyatroda gecirdim. Shine icin katıldığım deneme cekiminden sonra yonetmen Scott Hicks, butun bu 23 yıllık kariyerimi bu deneme cekiminde ortaya koyduğumu soyledi." (1996 yılında, Shine'daki rolu nasıl aldığı hakkındaki soru uzerine.)
"Joseph iki filmde hem Cate Blanchet hem Gwyneth Paltrow ile aşk yaşarken, bense iki filmde sadece bir Oscar adayliğı ile yetindim." (Joseph Fiennes ile birlikte "Shakespeare in Love" ve "Elizabeth" filmlerinde yer aldıktan sonra).