İklim İsteği

Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan iklim bolgelerinde yetişen kaysı meyvelerinin yuksek kalitede olgunlaşabilmesi icin yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekmektedir. Havası nemli ve ilkbahar sisli gecen yerlerde cil hastalığına (Sclerotinia) tutulur ve meyve kalitesi duşer. Bu nedenle bahcelerin iyi havalanır bir şekilde kurulması gerekir. Bunun gibi ilkbaharın gec donları da bademden sonra cicek acan bu meyve turunun herhangi bir yerde yetiştirilmesini sınırlamaktadır.
Kayısı uretimini olumsuz etkileyen iklim faktorleri; aşırı kış soğukları, ilkbahar gec donları, yaz aylarının serin ve yağışlı gecmesidir. Bu acıdan, GAP Bolgesi oldukca uygun iklim koşullara sahiptir.
Kayısı yağış isteği bakımından badem kadar, hatta bazı hallerde ondan da daha cok kurağa dayanır.
Toprak İsteği
Kayısı derin, gecirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı veya tınlı kirecli topraklarda en iyi yetişir. Kayısılar, cok nemli ağır topraklardan hoşlanmaz. Bu gibi topraklarda ancak erik anacı uzerine aşılanırsa buyumesine devam edebilir.
Yıllık Bakım İşleri
Toprak işleme
Kayısı bahcelerinde dikimden sonra ilk birkac yıl acık toprak işlemesi yapılır. Bundan sonra, bahcelerde gecici bir ortu bitkisinin ekilmesi faydalı olur.
Bahcelerde daimi cayır toprakta suyun bol bulunduğu yerlerde ekilebilir. Kırac alanlarda turlu materyalle yapılan malclamanın gerek meyve miktarı gerekse meyve iriliği uzerine olumlu etki yaptığı bulunmuştur.
Sonbaharda yaprak dokumunden sonra bahce yuzeysel olarak kultuvator veya kucuk bahce pulluğu ile surulur. İlkbaharda cağlalar fındık buyukluğune geldiğinde ve yabani otların coğunluğunun cıktığı, yağışların bol olduğu donemde, sıra araları yine aynı şekilde surulur. Ağac dipleri belle işlenir.
Sulama
Meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Sulama imkanlarının bulunduğu yerlerde toprağın gecirgenliği, sıcaklık ve buharlaşma şiddeti dikkate alınarak sulama aralıkları tayin edilmelidir.
Sulama sırasında suyun 1,50-1,80 m. yani koklerin en cok bulunduğu toprak bolgesine ulaşması istenir. Sık sık yuzlek yapılan sulamalar fayda yerine zarar verir.
Gubreleme
Bahcelerde gecici ortu bitkisi yetiştirilmesiyle ağacların organik madde ihtiyacları buyuk olcude karşılanmış olur.
Kayısı bahceleri icin her uc yılda bir, bir donum başına 3 ton ciftlik gubresi verilmesi uygun olup, suni gubrelerden her yıl ağac başına her ağacın yaşı icin 100 gr hesabı ile (orneğin: 10 yaşındaki ağaca 1 kg) verilmesi faydalıdır.
Fosforlu gubreler sonbaharda ağacın govdesinden itibaren 1-1,5 m. dışına acılacak bir ark icerisine bant şeklinde verilmesi, azotlu gubrelerinde ilkbaharda mart başında 1/2 sini, mayıs başında 1/2 sini olmak uzere serpme şeklinde verilmesi gerekir.
Budama
Kayısı ağacları sebest goble, değişik doruk dallı ve yatay palmet şeklinde taclandırılırlar. Ağaclarda tac şekli amacıyla yapılan budamalar esnasında ana ve yan dallar uzerinde uzanmış olan obur dallar ile aynı yonde birbirine cok yakın uzamış olan surgunlerin kesilmesiyle buyume teşvik edilmiş ve iyi bir bahce kurulmuş olur.
Verimli ağacların budanmasında esas urunun iki ve daha yaşlı dallar uzerinde meydana geldikleri dikkate alınarak dalcıkların korunmasına caba gosterilmeli Bu nedenle kaysılarda dalcık seyreltmesi yapılmaz. Ancak yapılan budamalarla da tacın ic kısmının iyi ışık gormesini ve bu dalların kurumamalarına yardım edilir.
Ağaclar yaşlandıkca yeni surgunlerin uzunlukları da azalmaya başlar. 40-75 cm'lik bir gelişme gostermesi gereken surgunler artık bu kadar buyumuyorsa budamayı daha şiddetli yapmak gerekir. Kayısılarda budama yaraları mutlaka macunla kapatılmalıdır.
Seyreltme
Kayısılarda seyreltme daha cok sofralık olanlarda yapılır. Kurutmalık olanlarda yapılmaz
__________________