Benicio Del Toro

Filmografi
(2003) Chaos (2003) 21 Grams (2002) Hunted,The (2001) Pledge,The (2000) Traffic (2000) Way of the Gun,The (2000) Snatch (2000) Bread and Roses (1998) Fear and Loathing in Las Vegas (1997) Excess Baggage (1996) Cannes Man (1996) Joyride (1996) Funeral,The (1996) Fan,The (1996) Basquiat (1995) Usual Suspects,The (1994) Swimming with Sharks (1993) Fearless (1993) Huevos de oro(1993/I) Money for Nothing (1992) Christopher Columbus:The Discovery
(1991) China Moon (1991) Indian Runner,The (1989) Licence to Kill (1988) Big Top Pee-wee
Doğum: 19 Şubat 1967, Porto Riko.
Aile: Babası Gustavo ve annesi Fausta Sanchez Del Toro. Her ikisi de avukat.
Cocukluk: Porto Riko'da doğan Benicio�nun cocukluğu Santurce'de gecer. 9 yaşındayken annesi olur. Bu olayın ardından babası Pennsylvania�daki ciftliklerine geri doner. Benico 13 yaşına geldiğinde Pennsylvania�da yatılı okula gonderilir. İyi bir basketball oyuncusudur ve sahne sanatları onu cezbetmektedir.
Eğitim: 13 yaşında başladığı yatılı okuldan sonra ailesinin izinden giderek University Of California�da hukuk eğitimi almak ister. Basketbolun yanısıra muzik ve resim ile de ilgilenmektedir. Kolejde sahneledikleri bir oyundan sonra, fikrini değiştirir. Once New York�a ardından Los Angeles�e gider. Unlu eğitmen Stella Adler'in oyunculuk okulundan burs kazanır ve koleje geri donmez.
Şohret: 80'li yılların sonlarına doğru populer bir tv dizisi olan �Miami Vice� da rol alır. Ardından NBC'nin mini dizisi olan �Drug Wars:The Kiki Camarena Story� gelir. İlk filmi Big Top Pee-Wee (1988) olur. Bu ilk denemeye rağmen, yardımcı roller aramaya ve faturalarını odemeye karar verir. 1989 da "Licence to Kill" filminde rol alır. 21 yaşındaki yeni yetme bu oyuncunun kotu bir karakteri başarı ile canlandırması ve performansı ekipteki oyuncuları etkilediği gibi profesyonel gozleri de uzerine ceker. Benicio her ne kadar ovguler alsa da duşkırıklığı yaratan tek şey filmin en kotu Bond filmi olmasıdır. İleriki yıllarda The Indian Runner(1991), China Moon (1991), Christopher Columbus:The Discovery(1992), Money for Nothing (1993/I), Fearless (1993), Swimming with Sharks (1994) filmleri ile eleştirmenlerin ve sinema dunyasının ciddi şekilde dikkatini ceker ve ovguye değer puanlar alır.
Yukseliş: 1995 artık Benicio�nun yılıdır. Bryan Singer'ın 1995 imzalı ve Oscar'lı "The Usual Suspects" filmindeki Fred Fenster rolu ile silinmez bir etki bırakır. Mırıldanan, kelimeleri geveleyen hatta soylediğinin coğu anlaşılmaz olan bu karakter tiplemesi ile son derece kuvvetli oyuncu kadrosu arasında seyircinin fazlası ile dikkatini ceker. Elbette profesyonellerin de. Boylece bu kitleyi de etkileyici bakışları ve cool tavrı ile elinde tutmaya karar verir.
The Usual Suspects'den sonra Benicio işkence cektiren aksanının ustası haline gelir ve bu garip tutumunu kontrollu bir şekilde Basquiat (1996), Excess Baggage (1997), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) ve The Way of the Gun (2000) filmlerinde kullanmaya devam eder. Nihayet hayatının rolu onu Oscar ve Golden Globe odullerine taşıyacaktır. Traffic (2000) filminde Meksikalı polis Javier Rodriguez rolu onun kariyerinde donum noktasını yakaladığı kimliktir. Oscar'ın golgesinde kalan Snatch (2000) filminde Franky Four Fingers rolundedir ama bu kez Brad Pitt�in mukemmel tuhaf aksanı onu bastırır.
Oduller: Steven Soderbergh'in yonettiği 2000 yapımı "Traffic" ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında iclerinde Oscar, Altın Kure, Bafta ve Altın Ayı'nın da olduğu sayısız odul kazandı.
Biliyor musunuz?: 2002 yılı itibari ile, ağırlıklı olarak İngilizce dışında bir dil konuşarak Oscar kazanan tarihteki dort oyuncudan biri. Diğerleri Robert De Niro (Godfather II-İtalyanca), Sophia Loren ve Roberto Benigni.
"Fear and Loathing in Las Vegas"taki rolu icin 20 kilo aldı.
Soz: "Ben sadece oyunculuk yapmak istiyorum ama bu dunyada herşey imaj ve gosteriş etrafında donuyor. Oyunculuğa ilk başladığımda 'kulağa fazla Porto Riko'lu geldiği icin' ismimi Benny Dell veya Benny Delaware şeklinde değiştirmemi istediler. Onlara, 'Ben Porto Riko'luyum, adımı değiştirerek bunu değiştiremezsiniz, beni ya boyle kabul edin ya da rol vermeyin' dedim. "
"Daha liseye bile başlamadan once gozlerimin altında siyah daireler vardı. Herkes uyuşturucu bağımlısı olduğumu sanırdı."