CEVİZ BAHCESİ KURMA


DİKİM YOLUYLA BAHCE KURMA
Bu yolla kapama bahce kurma, aşılı fidanların hazırlanan cukurlara dikilmesi şeklinde olur. Bu yontemin safhaları şoyledir:

Toprak Hazırlığı ve Temel Gubreleme
Bahce kurulacak yerde ceşitli nedenlerle oluşmuş belirli bir toprak derinliğindeki sert tabaka ortadan kaldırılmalıdır.Dikimden bir mevsim once toprak işlenir.dikim sonbaharda yapılacaksa,ilk baharda ; ilk baharda yapılacaksa sonbaharda ilk toprak işlemesi yapılarak diskaro ve tırmık cekilir.

Temel Gubreleme
Cukurların acılmasına gecmeden birkac ay once bahce kurulacak toprağa dekar başına uc-dort ton ahır gubresi verilmesi cok tararlı olur. Cunku ceviz ağacı yetiştirmeye uygun olan yerlerin toprak yapıları genellikle kumludur. Ahır gubresi kumlu topraklarda , toprak parcacıklarını birbirine bağlar boylece cevizin gelişimi icin daha uygun ortam hazırlanmış olur.ahır gubresinin bulunmadığı yerlerde yeşil gubrelemenin yapılması uygundur.

Aralık ve Mesafe Tespiti - Dikim Yerlerinin İşaretlenmesi
Cukurlar acılmadan cevizlere verilecek aralık x mesafenin tespit edilmesi gerekiyor. Kapama bahcesi yamac arazide 10 x 10 m yeterli olabilir. Az meyveli veya duz arazilere aralık x mesafe 12 x 12 m olarak alınabilir. Fakat sulanabilen derin ve bakımlı arazilerde tesis arlılığı daha da arttırılarak 14x14 m hatta 18 x 18 m ye cıkarılabilir. Aralık mesafeye karar verildikten sonra hazırlanmış arazi uzerinde cukur yuzeyleri işaretlenir. Cukur yererinin tespitinde bitişik ziraat arazilerinin golgeleneceği de dikkate alınmalıdır.

Cukurun Acılması
Dikim veya ekimden birkac ay once cukurlar en az 80 cm derinlik ve 80 cm genişlikte olmalıdır.ust toprak daima sol tarafa alt toprak ise sağ tarafa yığılır. Ust ve alt toprağın bilinmesi dikim icin onemlidir. Buyuk capta dikim yapılacak yerlerde bir traktorun kuyruk miline bağlı olarak acılan cukur acma burgusunun calışması esnasında cukur icin oluşturacağı yuzeyin dikim sırasında bozulması gerekir.eğer arazi hazırlığı dozer gibi makinelere takılmış riperler ile yapılmışsa ne burguya ne de 80 cm derinliğindeki cukurun el ile acılmasına gerek vardır.bu durumda 50 cm derinliğindeki dikim oncesi acılması yeterli olacaktır.

Cıplak Koklu Fidanların Dikimi
Dikim kışları yumuşak gecen yerlerde sonbaharda , sert gecen yerlerde ilk baharda yapılır.

Aşılı fidanı uretici kendi yetiştirmişse ve dikim sonbaharda yapılacaksa, fidanların yaprağını dokmesini beklemeden sıyırarak kasım ayında sokumlerini yapabilir.eğer fidan dışarıdan temin edilecek ise etiket ve belgesine dikkat edilir. Hatta fidanların aşılı olup olmadığı iyice araştırılmalıdır.cunku aşıdan bir kac yıl sonra ,fidanın aşı yerine bakarak fidanın aşılı olup olmadığı kolay anlaşılmaz.

Bu nedenle isminin doğruluğu bilinmede adına uygun fidan olup olmadığı anlaşılmadan dikim yapmak doğru değildir.

Sonbaharda dikim yapılıyorsa toprak altı ısısı cok değişken olmadığından kış boyunca fidan kokleri yaralarını kapatarak yeni taze kokler yapar.yağışlardan da yaralanarak ilk baharda dikilen fidanlara nazaran daha iyi gelişme gosterirler.ve kuraklığa daha cok dayanırlar.

Kışı sert yazı kurak gecen yerlerde dikimin ilk baharda yapılması mecburiyeti doğduğundan fidanların dikimden evvel bulamaca batırmaları faydalı olabilir.Bulamac:buyuk bir kapta veya su gecirmeyen cukur bir yerde aşağıdaki karışımlarla hazırlanır:

1 olcu taze sığır gubresi ile , bir olcu killi toprağın , 2 olcu su ile karıştırılması sonucu elde edilir. Bu karışımın icine bir miktar mantar ilacı da ilave edilir.bulamacın faydaları şunlardır ;

koklerin toprakla temasını iyi sağlar ,

Yara dokuları kolay iyileşir.

Su kaybını azaltır,

Fidan hazır gıdayı yanında bulur.

Tuplu Fidanların Dikimi
Yaprak dokuldukten sonra tekrar yaprak acıncaya kadar gecen sure icinde yani buyumenin durduğu zamanlarda dikilebilen cıplak koklu fidanların dışında her mevsim dikimi yapılabilen tuplu fidanların dikimi son zamanlarda bir hayli onem kazanmıştır: bunun nedeni yuksek yerlerde karların eriyerek tam dikime başlanacağı zaman duşuk rakımlı yerlerdeki fidanların uyanmasıdır.uyanan cıplak koklu fidan dikilmeyeceğinden yerine alternatif olarak tuplu fidan tavsiye edilmektedir.

Dikime gecmeden once dikkat edilecek en onemli hususun , secilen ceşitlerin birbirini dollemesi gerektiği unutulmamalıdır.dolleme tablosuna gore birbirlerini dolleyebilen ceşitler en az 70-100m mesafe icinde dikilmelidir. Hasat esnasında ceşitlerin birbirine karıştırılmaması bakımından aynı ceşitlerin yanana dikilmesi yerinde olur.bu hususlar goz onune alınarak eldeki mevcut ceşitlere once arazinin planı uzerinde piketaj şeması( dikim şeması)yapılır.daha sonra piketaj şemasının araziye aplikasyonu yapılır.

Dikim hazırlığı ile ilgili ayrıntılar gozden gecirildikten sonra , dikime başlanır. Hava ruzgarsız,yağmursuz şiddetli don ve soğuk olmadığı gunlerde toprak tavında iken onceden hazırlanmış cukurların başına gelinir.bu arada fidan kok tuvaletlerin yapılmış olması ve bir ambalaj icinde olmasına dikkat edilir.butun bu hazırlık tamamlandıktan sonra dikim yapılır.

Dikimden once tupun dışına cıkan kokler varsa kesilir,yani kok tuvaleti yapılır.daha sonra maket bıcağı yardımı ile naylon kesilerek cıkartılır. Cıkartılan topraklı fidan daha onceden hazırlanmış cukura yerleştirilir.fidan etrafına konulacak olan toprağı 1/5 oranında yanmış ciftlik gubresi karıştırılır. Fidana dibindeki toprak dağılmadan etrafı gubre karıştırılmış toprakla sıkıştırılır.boylece dikim tamamlanmış olur.

ONEMLİ NOT: yeni dikilen fidanın kış soğuklarından etkilenmemesi icin kasım ayında %50 yanmış hayvan gubresi ile karıştırılmış toprakla fidan tamamen kapatılır.( hoyukleme yapılır )
__________________