CHP Niğde Milletvekili Omer Fethi Gurer, pamuk uretiminde yaşanan sorunların tum yonleriyle araştırılarak alınacak onlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM başkanlığına Meclis araştırması acılmasına ilişkin onergesini sundu.

Dunyanın en kaliteli pamuğunu ureten ulkemizde uretim alanları ve pamuk ureten ciftci sayısındaki azalmaya dikkat ceken Gurer, “Pamuk ureticisine verilen prim desteğinin artırılması, pamuk ureticisinin korunması, pamuğun gumruk birliğinde tarım urunleri kapsamına alınması ve gumruk vergilerinin tekrar konulması gerekiyor” dedi.

Pamuğun lifinin tekstil sanayi icin onemli bir hammadde olan endustri bitkisi olduğuna vurgu yapan CHP’li Gurer, “Pamuk cekirdeğinden bitkisel yağ elde edilir. Yem sanayinde kapcık ve kuspesinden yararlanılır. Linteri ile seluloz sanayinde, kÂğıt ve mobilya sanayinin de hammaddesidir pamuk. Katma değer ve istihdam olanakları ile ekonomiye etkisi buyuktur. Pamuk uretimi ve uretici sorunlarının cozumu, tarım ve sanayi icin onemlidir. Pamuk uretim miktarı ulke ihtiyacına yeterli değildir” dedi.

“NEDEN AMERİKAN PAMUĞU?”

2000 yılında 566 bin ton, 2017 yılında ise ithalatın 914 bine cıktığını hatırlatan Gurer, pamuk ithalatının % 43.22 sinin ABD’den yapıldığına dikkat cekti. Gurer, “Yuksek uretim maliyeti ve artan girdiler, pamuk ureticilerini sıkıntıya sokmaktadır. Pamuk uretimi, Ege ve Cukurova’da daha yaygın olarak yapılır ancak ureticinin bu urune yonelmesi girdi fiyatlarını duşurme ve desteklerle olabilir. Sağlanan teşvik ve desteklerin yeterli olmadığı ureticiler tarafından ifade edilmektedir” dedi.

“PAMUK URETİCİSİ FARKLI URUN ARAYIŞINDA”

Pamuk uretilen bolgelerde alternatif urun ceşitliliğinin ureticiyi kazancına gore farklı urunlere yonlendirdiğini ve pamukta prim hak edişlerindeki değişkenliğin ciftciyi olumsuz etkilediğini ifade eden CHP Milletvekili Omer Fethi Gurer, “Ciftcilerin evrak hazırlamasından, primin miktarının gec acıklanmasına değin bircok sorunu cozum beklemektedir. Havza Bazlı destekleme modeli uygulaması da bu bağlamda irdelenip incelenmelidir. Pamuk uretiminin tum surecleri kapsamlı olarak ele alınıp, ekim alanları ve diğer sorunları bir araştırma ile ele alınmalıdır” dedi.

“PAMUĞUN DEĞERİNİ ARTIRIN”

Kaliteli uretimin artırılması, lisanslı depoculuk gibi konular da dahil her yonu ile sorunun ele alınıp cozum odaklı araştırma yapılması gerektiğine vurgu yapan CHP’li Gurer, “Pamuk uretiminde onemli rolu olan Tariş, Cukobirlik ve Antbirlik araştırma kapsamı icinde ele alınmalıdır. Pamukta standardizasyon, kalite kontrol ve kontaminasyon sorunları da onemlidir. Bu sorunların aşılması pamuğun değeri ile doğrudan ilgilidir” dedi.

“PAMUK URETİMİNDE URFA İLK SIRADA”

Gurer ayrıca pamuk uretiminde onemli uretim illerini şu şekilde sıraladı, “Urfa pamuk uretiminde, 1.028.315 ton urun ile % 47.97 uretim payına sahiptir. Aydın 331.161 ton ile %13,52, Hatay 265.682 ton ile % 10,84, Diyarbakır 217.221 ton ile 8,87, Adana 168.287 ton ile %6,7 pamuk ureten illerdir. Diğer illere ise toplam %17,93 pay duşmektedir. Bu iller, pamuk uretiminde onemli uretim illeridir.”

tarimpusulasi