'Kabe'nin uzerinden kuş ucmaz' bu iddia yıllardır kulaktan kulağa soylenir durur. Bu bir şehir efsanesi mi gercek mi? Bilimadamları bu tartışmaya noktayı koymak istedi.
KÂbe’nin uzerinden ‘kuş ucmadığı’na dair kanaati siyasiler ve din bilginleri tartıştı
Aşkın Asan (AK Parti Ankara): 18 yaşında KÂbe'ye gittim. Bu konu o zaman da vardı. Sonra bir sabah namazı sırasında, KÂbe'nin onunde bağdaş kurup gozlemledim. Kuşlar Kabe'nin uzerinden ucmuyordu. Yanından kenarından guvercinler geciyor. Cunku, namaz vakti, bir yerlere ekmek kırıntısı bırakılıyor. Onları alıyorlar, ama ustunden ucmadı.
Prof. Hayri Kırbaşoğlu (A.U. İlahiyat Fakultesi Hadis Bolumu): Bu tur iddiaları ortaya atanlar bilimsel ispattan ziyade kendi kutsallarına karşı bazı cabalar icine girerler. 'Hac'da şeytan taşlamasında atılan taşların goğe kaldırıldığı' şeklinde de bir şey var. Bunların aslı astarı yok.
Prof. Ethem Derman (A.U. Fen Fakultesi Astronomi Bolumu Uzay Bilimleri Başkanı): Suyun olmadığı yerde kuş olur mu? Hicbiri doğru değil. Bu manyetik alanla da acıklanamaz. Cunku, dunyanın manyetik alanı geneldir. Bolgesel manyetik alan olmaz. KÂbe'de lokal olarak manyetik alan yok.
Prof. İsmail Hakkı Unal (A.U İlahiyat Fakultesi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yuksek Kurulu Uyesi): Dinde boyle bir şeyin yeri yok. Halk arasında var. Kuş ucar, ucak ucar. Kuşların ne sucu var. Kuşa gelene kadar kutsallığını zedelemişler, onlara itibar etmemek lazım.
Okan Can (Kuş Gocu uzmanı): Gozlem yapılması lazım. Basit bir araştırma ile anlaşılır. 4 ayrı kafeste guvercin goturulur ve bırakılır. Manyetik alan kuşları etkilemez. Ucarlar.
Mehmet Cicek (AK Parti Yozgat Milletvekili- Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı): KÂbe'ye yıllardır giderim bu soylenir. Ama kuşlar her yerden ucarlar.
Ben kararsız Kaldım acaba ucarmı ? ucmazmı.?