Yakın Tarihte Yaşanmış İlginc Bir Olay
Gecen hafta yayınlanan bir kitapta Ataturk'le bir Yunanlı esir kadının son derece ilginc karşılaşmaları anlatılıyor. Karşısında efsanevi bir canavar bulmayı bekliyordu, fakat Mustafa Kemal, Tereza'nın sandığından cok daha genc, yalın, mavi gozlu bir erkekti...
Everest Yayınları'ndan cıkan "Tereza," Hemingway'in sevgilisi, Picasso'nun modeli olmuş, Venizelos'la Mussolini'ye kafa tutmuş bir Yunanlı kadının biyografisinden romanlaştırılmış.Merakla okuduğum bu kitaptan, Cankaya buluşması bolumunu aktarıyorum.Devamı kitapta...
* * *
1922 yılının Kasım ayında Tereza Yunanlı esirlerle dolu bir trende Ankara'ya yolculuk ediyordu.Trakya'nın boşaltılmasından bir ay sonra, onu bir şarap mahzeninde saklanırken bulmuşlardı. Turk subay, "Bize zorluk cıkardın" dedi: "Mustafa Kemal bize acıkca soyledi, seni bulamasak, sırmalarımızdan olacaktık."Tren Ankara'ya varır varmaz, Tereza'yı hemen Mustafa Kemal'in calışma odasına goturduler. Mustafa Kemal'in sabahtan beri paşalarıyla toplantısı vardı. Yaklaşık bir saat beklettikten sonra Tereza'yı iceri cağırdı.
İki yıl icinde tarihin akışını değiştiren insanı gorunce "Demek o" diye duşundu Tereza... Karşısında efsanevi bir canavar bulmayı bekliyordu, fakat Mustafa Kemal, Tereza'nın sandığından cok daha genc, yalın, mavi gozlu bir erkekti. Bir sure konuşmadan birbirlerine baktılar, sonra Mustafa Kemal, "Neden vatanına ihanet ettin" diye sordu. "Vatanıma ihanet etmedim." "Trakya'da doğdun, yani Turkiye'de" dedi Mustafa Kemal, "Bizlerle buyudun. Turkler seni seviyordu. Edirne'de seni hÂl seviyorlar." "Trakya'da doğmadım" dedi Tereza. Sakin bakan, ama iclerinde bir patlama barındıran mavi gozlerin karşısında başını eğmemek icin derin bir nefes aldı:"Ben Paris'te doğdum." "Yalan soyluyorsun." "Aristidhis Dhamalas'ın kızıyım ben... Belki adını duydunuz Paşam. Sarah Bernhardt'ın kocasıydı."
* * *
Mustafa Kemal kaşlarını cattı; ajanları bunu soylememişti. Sarah Bernhardt birkac ay once olmuş, Fransızlar da onu, ikinci bir Jeanne d'Arc'mış gibi defnetmişlerdi. Mustafa Kemal, ulusal divalarının kızına dokunsa, Fransızlar'ın cok kızacağını biliyordu. "Yalan soyluyorsun" diye tekrarladı, fakat sesi demin olduğu kadar kesin değildi.Tereza işleri kolaylaştırmaya karar verdi. Kucuk bir yalanın arkasına saklanması anlamsız olurdu:"Sarah Bernhardt'ın kızı değilim" dedi, "Ben doğmadan 6 ay once babamla ayrılmışlar."
Mustafa Kemal'in yuz hatları gevşedi, ama hicbir şey soylemedi. Onundeki kağıtlara baktı:
"Evli misin?".
"Bunu biliyorsunuz" dedi Tereza; "Butun yaşamoykumun onunuzde olduğuna eminim Paşam..."
Mustafa Kemal'in yuzu yine kızardı.
"Bir Yunanlı'yla evlisin, İstanbul'daysa bir Amerikalı'ylaydın. Tabii bu senin hakkın... Casusluksa, başka bir konu..."
"Casusluk mu?".
"Seni Amerikalı'yla birlikte Bizans surlarındaki savunma tesislerimizde casusluk yaparken gormuşler."
Birden Mustafa Kemal, masasından ani bir hareketle ayağa kalktı ve Tereza'yı yere duşuren, kuvvetli bir tokat attı:
"Utanmaz kadın"
deyip iskemlesine oturdu. Yine sakinleşmişti. Sanki uzun zamandır kendisini oyalayan bir işi halletmişti:
"Ben Yunanistan'la barış istiyorum fakat senin gibi kaltaklar canımı sıkıyor."
Kaynak :http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=2806
Haberin Kaynağı CAN DUNDAR , SARI ZEYBEK Adlı Ataturk'un son 300 gununu anlatan Belgeseli Yapan kişidir...
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Ataturk'un tokatladığı kadın