Turkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurak ve ekonomide yaşanan gelişmelerin buğday uretimini olumsuz etkilediğini belirterek, “22-23 milyon ton civarında bizim normal koşullarda buğday uretimimiz var. Ama bu sene tahmin ediyorum 20 milyon ton civarında, biraz daha altında uretim gercekleşecek. Bunu biraz da girdi maliyetleri etkiledi. Yani kura bağlı olarak girdi maliyetlerinin yukselmesi duşuşu etkiledi. Onumuzdeki yıllarda daha verimli uretim yapabilme ciftcimizin tarlada kalabilmesi adına bir takım tedbirler almaya calışıyoruz” dedi.
Bayraktar ceşitli temaslarda bulunmak uzere geldiği Denizli'de Vali Hasan Karahan'ı ziyaret etti. Ziyarette, gazetecilerin soruları uzerine 'Kurban Bayramı ve hasat donemine' ilişkin acıklamalarda bulunan Başkan Bayraktar, bayramı ureticiler acısından verimli gectiğini kaydederken, ekonomik anlamda da onemli bir dongu yaşandığını ifade etti. Bayramda buyukbaş ve kucukbaş hayvanın kesildiğine dair bir verinin olmadığı gibi aynı zamanda hangi tutarda bir satış gercekleştirildiğini kesin bilmediklerini belirten Başkan Bayraktar, ama bayramdan once ongordukleri 3 milyon 600 bin baş hayvan kesileceği ve 11,9 milyar TL tutarındaki parasal dongunun buyuk olcude gercekleştiğini soyledi. Başkan Bayraktar, "Tahminlerimizde yanılmamız mumkun değil. Kasaplardan, deri dağıtımına varana kadar herkes bu sektorden payını alıyor. O civarda bir kurban kesimi gercekleşmiştir diye tahmin ediyoruz. Piyasanın canlanması acısından da ureticilerimizin mallarını değerlendirme acısından ve onemli bir ibadet olması noktasında Kurban Bayramı bizler icin onemli" diye konuştu.
"Kuraklık ve aşırı yağışlar uretimi olumsuz etkiledi"
Hububat ve diğer urunlerinin hasat durumuna da değinen Bayraktar, ozellikle buğday yani hububat hasadının cok onemli olduğunu vurguladı. Turkiye'nin yuzde 70'inde hububat uretiminin yapıldığına dikkat ceken Bayraktar acıklamasını şoyle surdurdu:
"Buğday hasadının yaklaşık olarak bu yıl 20 milyon ton civarında gercekleşeceğini tahmin ediyoruz. Buğday uretimini etkileyen 2 sebep var. Birincisi bu sene kuraklık yaşadık ve bazı bolgelerimizde yaşadığımız kuraklık uretimi gercekten etkiledi. Bazı yerlerde ise aşırı yağışlar oldu ve o da uretimini olumsuz yonde etkiledi. 22-23 milyon ton civarında bizim normal koşullarda buğday uretimimiz var. Ama bu sene tahmin ediyorum 20 milyon ton civarında, biraz daha altında uretim gercekleşecek. Bunu biraz da girdi maliyetleri etkiledi. Yani kura bağlı olarak girdi maliyetlerinin yukselmesi duşuşu etkiledi. Onumuzdeki yıllarda daha verimli uretim yapabilme ciftcimizin tarlada kalabilmesi adına bir takım tedbirler almaya calışıyoruz."
"Kafkasya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu bize bakıyor"
Buğday uretiminde Turkiye'nin hedefinin 25 milyon tonun uzerinde olduğunu dile getiren Başkan Bayrak, ulkenin bu potansiyelinin olduğunu da aktardı. O hedefe ulaşacaklarını soyleyen Bayraktar, "Şunu ifade etmek isterim ki, Turkiye buğday, mısın, meyve, sebze ve hayvancılıkta hedefi kendi gıda guvencesini sağlayan bir ulke olamaz cunku Turkiye buyuk potansiyeli olan bir ulke. Bugun hedefimizi Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) 55 milyar dolar katkı sağlıyoruz, ama Turkiye'nin potansiyeli 200 milyar doları sağlayabilecek durumda. Yani bu potansiyeli değerlendirmemiz lazım. Bulunduğumuz coğrafyada Kafkasya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu bize bakıyor dolayısı ile biz bu ulkelerin gıda guvencesini sağlamayı hedefliyoruz. Turkiye bu noktaya doğru adım adım gidiyor, bizde Ziraat Odaları birliği olarak uzerimize duşen gorevi yapıyoruz" dedi.
Gercekleşen ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Tarımdan Haber.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- TZOB’tan buğday acıklaması! Ciftcinin tarlada kalması icin tedbir alacağız!