eeeeeeee repler gelir artık



Olum otesi Deneyimi
Bedensel islevleri bakimindan tibben olu sayilmalarindan bir sure sonra, kendiliginden veya reanimasyon (yeniden canlandirma) yontemleriyle yasama geri donen kimselerin bu sirada gecirdikleri deneyimlere verilen ad. Terim, 1970’de ABD’li hekim ve arastirmaci Raymond Moody tarafindan ortaya atilmistir. Dr. Moody ve Dr. Elisabeth Kubler-Ross tarafindan hastane raporlarindan derlenen, olum-otesi deneyimi geciren hastalarin anlattiklarindan ve anlattiklarinin dogrulanmasindan olusan binlerce vakanin incelenme sonuclarina gore, tibben olu olarak ilan edilen bu kimseler, olu sanildiklari bu sure sirasinda bilinclerini yitirmemisler ve cevrelerinde olup bitenleri algilamislardir. Ustelik bu deneyim sirasindaki algilama, yalnizca cevrede olanlari degil, duvarlarin otesinde olanlari veya baska bir kentteki tanidiklarini da gorup duyabilme tarzinda, bes duyunun sinirlarini asan, beden-disi bir algilama biciminde gerceklesmektedir.
Olum-otesi deneyimler sirasinda algilanan olaylarin gercekligi ilgili kimselerce dogrulandigindan, (-ornegin, hasta, olu
sanildigi sirada hangi doktorun kendi bedenine hangi tibbi islemleri uyguladigini, hangi hemsirenin neyi almak uzere nereye, ne zaman gittigini vb.‘yi yasama geri dondugunde en ince ayrintisina dek anlatabilmektedir-) olum-otesi deneyimler spiritualistler ve kimi parapsikologlarca, olumden sonra yasamin varligina iliskin kanitlardan biri sayilmaktadir.
Olum-otesi deneyimi sirasinda yasananlar, bu deneyimi yasayanlarin anlattiklarina bakilirsa, dunyasal olaylarla yani fiziksel alemle sinirli kalmamaktadir. Ornggin, hasta, daha once olmus bulunan yakinlariyla iletisim kurabilmekte ve ote-alemle ilgili vizyonlar alabilmektedir, Dr. E. Kubler-Ross, Dr. R. Moody ve Dr. Karlis Osis’in olum-otesi deneyimlerle ilgili arastirma, deneme ve siniflandirma calismalarinin sonuclarina gore, bu deneyimi gecirenlerin tumu ayni seyleri anlatmamakla birlikte, anlatilanlarda bazi benzerlikler ve kimi deneyimlerde ortak noktalar gozlemlenmektedir.
Bu arastirmacilara gore, olum-otesi deneyimi yasayanlarin (gecirenlerin) anlattildarinda, tumunde ortak olmasa da, azimsanmayacak olcude ortak veya benzer gorulen noktalardan bazilari sunlardir:
1) Bedenin terkedildigi birinci asama:
- Huzur ve sukunet duygusu duyma;
- Cekilme veya firlama tarzinda yukselme (yukariya dogru cikma) izlenimi;
- ‘Olum dosegi vizyonlari’ denilen algilamalarda bulunma:
a - Daha onceden hic duyulmamis harikulade bir melodiyi algilama;
b - Tertemiz, piril piril renkler algilama;
c - Cevredeki bedenlilerin goremedigi bir isigi algilama;
d - Onceden tanisilan, sevilen olmus bir veya birkac yakini (anne, baba, es vb.) algilama veya onlarin karsilamak, ote-aleme gecisine yardim etmek uzere geldiklerini algilama.
e - Dinsel veya mitolojik varliklara iliskin imajlar:
- Karanhk bir tunele (koridora, dehlize, kanala) dogru cekildigi izlenimi.
2) Bedenin terkedilmesinden sonraki ikinci asama:
- Karanlik bir tunelden gectikten sonra her seyin yeniden aydinlandigini fark etme;
- Kendi bedenini (fiziksel bedenini) ve bedeninin cevresindeki bedenlileri gorme;
- Kendini bu bedenli insanlara duyuramama (sesini isitememeleri ve kendisini gorememeleri. Bu fenomene kimi ruyalarda da rastlanir);
- Kendini cok hafif ve mutlu hissetme;
- Duvar gibi maddi nesnelerin icinden gecebilme;
- Fiziksel bedene geri donmeyi istememe;
- Fiziksel aleme iliskin goruntulerin bir sure sonra gitgide siliklesip kaybolmasi;
- Tum yasaminin (yasamindaki, gecmisteki tum olaylarin) bir film seridi gibi hizla gozunun onunden gecmesi.
3) Bedene geri donuldugu ucuncu asama:
- Isik tarzinda algilanan bir varligin, tekrar dunyaya donmesi konusunda kendisini ikna etmeye calismasi;
- isteyerek veya irade-disi olarak, fiziksel bedene donulme izlenimi;
- Fiziksel bedene donulurken sogukluk duygusu duyma.
Olum-otesi deneyimi geciren kimselerin bu deneyimden sonra, artik olumden korkmadiklari ve iclerinden olum-otesi yasama onceden inanmamakta olanlarinin da artik olum-otesi yasama inanmaya basladiklari gozlemlenmistir.
__________________