Sanayi urunleriyle asit miktarı artan denizin dengesini balıkların bağırsağından salgılanan kalsiyum karbonatın koruduğu anlaşıldı





WASHINGTON -Balıkların bağırsağı tum denizlerde, okyanuslarda "asit dengesinin korumasını" sağlıyor.



İngiltere’de Exeter Universitesi’nin yaptığı ve Science dergisinde yayımlanan araştırmaya gore, balık bağırsağından salınan kalsiyum karbonat denizlerin asit dengesini koruyor.

Sanayi urunlerinin neden olduğu atmosfer ısınmasına yol acan karbondioksit okyanuslarda asitin artmasına da neden oluyor. Bilim adamları balıkların bağırsağının doğanın dengesini korumaya calışmasındaki onemini vurguluyor.



Biyoloji ve kimya uzmanı oğretim uyesi Dr. Rod W. Wilson’ın başkanlığındaki araştırmacılara gore tum denizlerde tahmini toplam 2 milyar 50 milyon ton balık yılda 110 milyon ton kalsiyum karbonat uretiyor. Alkali turevi kalsiyum karbonatlar oksijen ve hidrojen salımıyla asit dengesine yardım ediyor.



Deniz balıkları, bağırsak atığıyla tum deniz karbonatını yuzde 15’e kadar sağlayabiliyor.



İngiltere Cevre-Gıda-Kırsal Kesim Bakanlığı, Kraliyet Araştırma Vakfı ile Biyoteknoloji ve Biyoloji Araştırmaları Kurumu, ABD’nin Ulusal Bilim Vakfı, Kanada’nın Muhendislik Araştırma Kurumu, BM Cevre Programı Dairesi, Pew Hayır Vakfı araştırmaya katkı sağladı.

__________________