A N G U S
(Etci Sığır Irkı)

Angus başlıca etci sığır ırklarından biridir. İskocya’dan koken almış olup, ilk resmi tescili 1835 yılında yapılmıştır. ABD’de ise 1873 yılında tescil edilmiştir. Şu anda ABD’de etci ırkların % 60’ını Angus ırkı oluşturmaktadır. Halen sayısal olarak birinci sıradaki tescilli etci ırk yine Angus’ tur.(Etci Sığır Irkı)

Karkas kalitesi ve mermerleşme yonunden tercih edilen bir ırk olduğu gibi, ticari melezlemeler icin de idealdir. Ticari melezlemelerde anne olarak ozellikle Angus ineklerinin secilmesi kolay doğum acısından onem taşır. Yardımsız doğumda kendini ispatlamış, yuksek randıman veren, genetik olarak boynuzsuz, kotu koşullara dayanıklı, kolay uyum sağlayan, erken gelişen bir ırktır. Bakımı kolaydır. Sert iklimlerden kotu yonde etkilenmez. Angus ırkı gelişmesi ve diğer ozellikleri kadar lezzetli etiyle de unludur. Son yıllarda “ Angus Eti” olarak ozel damgayla satılan etleri, ozellikle ABD et endustrisinin gozde urunlerinin başında gelmektedir. Angus ırkında ortalama doğum ağırlığı 39 kg, erkek danaların 205 gunluk canlı ağırlıkları 315 kg, bir yaşına geldiklerinde canlı ağırlıkları 545 kg olmaktadır.
Angus ırkı tipik siyah bir ırktır. Tamamen siyah olması bu ırkın en onemli ozelliğidir. Ancak bazı soylarda bulunan resessive (cekinik) kırmızı geni kullanılarak sonraki yıllarda Kırmızı Angus ( Red Angus ) ırkı elde edilmiş ve ilk defa 1954 yılında tescillenmiştir.
Red Angus ırkı yetiştiricileri Siyah Angus’tan ayrı bir ırk olarak orgutlenmiş olup, “Red Angus” sıcak bolgelerde “ sıcağa dayanıklı ırk” olarak değerlendirilmektedir. Red Angus (Kırmızı Angus) ve Siyah Angus aynı kokenden ırklar olup, Kırmızı Angus’ un doğum ağırlığı, 205 ve 365 gunluk ağırlıkları da Angus’a yakındır.
__________________