Arkadaşlar oncelikle merhabalar Bugun sizlerle İhlas Suresinin Faziletini paylaşacağım:Sual: İhlÂs suresini okumanın fazileti nedir?
CEVAP
İhlÂs suresini [Kul huvellahu ehad...] okumanın fazileti coktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(İhlÂs suresini okumak, Kur'an-ı kerimin ucte birini okumaya denktir.) [Buhari]
(On kere İhlÂs okuyana Cennette bir koşk verilir.) [İ. Ahmed]
(Yatarken yuz kere İhlÂs okuyan Cennete girer.) [Tirmizi]
(Sabah namazından sonra 11 kere İhlÂs okuyana, Cennette bir koşk verilir.) [Haraiti]
(Sabah namazından sonra 12 kere İhlÂs okuyan, Kur'an-ı kerimi dort defa hatmetmiş gibi sevaba kavuşur.) [Bezzar]
(Sabah akşam uc kere İhlÂs ve Muavvizeteyni okumak, bela ve sıkıntılardan korur.) [Tirmizi]
(Evine girerken İhlÂs okuyan yoksulluk gormez.) [T.Kurtubi]
(İhlÂs okuyan Muslumana Cennet vacib olur.) [Nesai]
(Bir kimse, sefere cıkarken 11 kere İhlÂs okusa, Allahu teÂlÂ, seferden donunceye kadar onun evini muhafaza eder.) [İ. Neccar]
(Arefe gunu, [Besmele ile] bin kere İhlÂs okuyanın butun gunahları affolur ve her duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]
(Bin kere ihlÂs okuyan kendini Allahu teÂlÂdan satın almış olur.) [RÂfi’î]
(Cuma namazından sonra, yedi kere İhlÂs ve Muavvizeteyn okuyan, bir hafta kazadan, beladan ve kotu işlerden korunur.) [İbni Sunni]
(Yatarken Fatiha ve İhlÂs okuyan kimse, olumden başka her şeyin zararından emin olur.) [İbni Abdilber]
(Uc şey kendisinde bulunan, Cennete dilediği kapıdan girer: Kul hakkını odeyen, her namazdan sonra 11 defa ihlÂs suresini okuyan, katilini affederek olen.) [Berika]
(Cana, mala, ırza dokunmayıp, ickiden de sakınarak, İhlÂs suresini yuz kere okuyan muslumanın elli yıllık gunahı affolur.) [Beyheki]
(50 defa İhlÂs suresini okuyan muslumanın 50 yıllık gunahı affolur.) [Darimi]
(Yatarken Fatiha ve İhlÂs okuyan, olum haric her şeyden emin olur.) [Bezzar]
(Cuma namazından sonra yedişer defa İhlÂs, Felak ve Nas surelerini okuyanı, Allah bir sonraki cumaya kadar kotuluklerden korur.) [İbni Sunni]
Resulullah efendimiz, bir yeri ağrıdığında Felak ve Nas suresini okur, uzerine ufler ve ağrıyan yeri mesh ederdi. (Buhari)
Not: Yukarıdaki hadis-i şerifler, şartsız bildirilmiştir. Şartsız bildirilen bir ibadetin kabul olması icin bazı şartlar vardır:
1- Musluman olmak,
2- İtikadı duzgun olmak, bid’at ehli olmamak,
3- Haramlardan, gunahlardan kacmak gerekir. Mesela namaz kılmamak buyuk gunahtır.
Sual: İhlas suresi olan Kulhuvallahu ehadı okuyan Kur'an hatmetmiş olur mu?
CEVAP
Kulhuvallahu ehad okumak cok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kulhuvallahu ehad okuyan, Kur'an-ı kerimin ucte birini okumuş olur.) [Tirmizi]
(Elli defa "İhlas" suresini okuyanın elli yıllık gunahı affolur.) [Darimi]
Yasin-i şerifi okumak da cok sevaptır. Hadis-i şerifte, (Bir defa Yasin okuyan, on defa Kur'an-ı kerimi okumuş sevabına kavuşur) buyuruldu. (Tirmizi)
Uc defa İhlas suresini okuyan, Kur'an-ı kerimi hatmetmiş gibi sevaba kavuşur. Bir defa Yasin-i şerif okuyan da on defa Kur'an-ı kerimi hatmetmiş gibi sevaba kavuşur. Kur'an-ı kerimi okuyan da hatim sevabına kavuşur. Hatim sevabı başka, hatmetmiş gibi sevaba kavuşmak başkadır.
Bir fakir, (Param olsaydı Allah rızası icin şuraya bir cami yaptırırdım) diye samimi olarak niyet etse, Cenab-ı Hak, o kimseye cami yaptırmış gibi sevap verir. Fakat camiyi bizzat yapan, cami yaptırma sevabına kavuşur. Yani daha fazla sevap alır. Cami yaptırma sevabı ile cami yaptırmış gibi sevaba kavuşmak farklıdır.
İhlas suresini uc defa okuyan Kur'an-ı kerimi hatmetmiş gibi sevaba kavuşur. Fakat Kur'an-ı kerimi başta sona kadar okuyan hatim sevabına kavuşur.
Sual: Arefe gunu okunan 1000 İhlas-ı şerifi okurken, namazlardan sonra okunan 11 İhlas-ı şerifi okurken, ilk başlarken euzu besmele cekilir, sure aralarında ise sadece besmele cekilir diye biliyorum. Doğru mu?
CEVAP
Evet doğru.
Arkadaşlar okuduğunuz icin cok teşekkur ederim.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İhlas Suresinin Fazileti. (57muhammet57)