Avn b. Abdullah’dan (rah) rivayet edildiğine gore, adamın biri (Abdullah) ibn Mes’ud’a (r.a.),
“ Hangi amel daha ustundur? ” diye sordu. Bunun uzerine İbn Mes’ud (r.a.), ” Benim Resulullah’a (Sallallahu aleyhi vesellem) sorduğum soruyu sen de bana sordun. Resulullah (Sallallahu aleyhi vesellem) şoyle cevaplamıştı: ” Vaktinde kılınan namaz, anne babaya iyilik ve Allah yolunda cihad ” dedi (1)
Abdullah b. Mes’ud (r.a.) anlatıyor:
” Resulullah’a (Sallallahu aleyhi vesellem),
- Hangi amel daha ustundur (değerlidir)? diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi vesellem),
- Vaktinde kılınan namaz, buyurdu. Ben,
- Sonra hangisi? diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi vesellem),
- Anne- babaya iyilik etmek (iyi davranmak), buyurdu.
- Sonra hangisi? diye sordum.
- Sonra Allah yolunda cihad, buyurdu.
Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi vesellem) benimle konuşmayı kesti. Eğer daha soracak olsaydım, daha fazlasını anlatmaya devam edecekti. ” (2)
kaynakca:
1- Teberani, Mu’cemu’l-Kebir, (thk. şeyh Hamdi es Selefi), Matbaatu’l-Vatan el Arabi ve Matbuatu’l-Ummet, Bağdad, (9815);
İmam Ali b. Omer ed-Darakutni (v. 385), Sunen-i Darakutni, (ths. Seyyid Abdullah Haşim el-Yemani), 1386, efrad, 2/212.
2- Ahmed b. Hanbel, Musned, Mustafa el-Babi el-Halebi, Kahire 1313, 1/451; imam Muhammed b. İsmail b. İbrahim el-Ca’fi el-Buhari, Fethu’l-Bari Şergu Sahihi’l- Buhari, (Şerh:İbn Hacer el-Askalani), Tab’atu’s-Selefiyye, Kahire.
Mevakit, 2/9; Edeb, 10/400; Cihad ve’s Siyer, 6/3; Tevhid, 13/510; İmam Buhari, Edebu’l-Mufred, Taşkentbas, 1390, 1; İmam Ebu’l-Huseyn Muslim b. El-Haccac en Neysaburi, Sahihu Muslim, (thk. Muhammed Fuad Abdulbaki), Daru İhyai’t-Turas el Arabi, Beyrut.
İman, 1/89-90; Muhammed b. İsa et-Tirmizi, el Camiu’t-Tirmizi, (thk. Ahmed Muhammed Şakir, Muhammed Fuad Abdulbaki, İbrahim Atve), Mektebetu’l-İslamiyye.
Salat, 1/325; Ahmed b. Şuayb en Nesai, Sunen-i Nesai, Matbaatu’l-Meymene, Mısır, 1312, Mevakit, 1/292; İmam Ebu Muhammed Abdullah b. Muhammed b. Abdurrahman, Sunen-i Darimi, Daru İhyai’s-Sunneti’n-Nebeviyye, Salat, 1/278; Ahmed b. Huseyn b. Ali el-Beyhaki, es-Sunenu’l-Kubra, Hindistan bas. 1352, Edeb 1.
Not:Alıntıdır
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hangi Amel Daha Ustundur?