Lonch Ness Canavarı dunyanın en populer canavarlarından biri. Turkiye'nin en populeri ise Van Golu Canavarı. Hakkında yuzyıllardan beri yuzlerce hikaye anlatılan ve bircok gorgu tanığının olmasına karşın Marmara Canavarı, bu iki rakisinin golgesinde kalmış. Marmara Canavarı hakkında ozellikle Tuzla'da bir cok efsane anlatılır.

En cok bilinen efsane ise 1970 yıllarında yaşanmış olanıdır. Gecenin bir yarısı teknelerini limana bağlayaniki balıkcı, Anadol pikaplarına atlayıp evlerinin yolunu tutmuşlar. Yol mezarlık yanından geciyormuş. Arabayı suren bu mezarlıktan korktuğu icin dualar ediyormuş. Diğeri batıl korkuları olmadığından arkadaşıyla dalga geciyormuş.

Bu sırada şofor aniden firene asılmış. Cunku ince bir ağac enlemesine yola devriliymiş. Şofor "Ben hayatta inmem" demiş. Diğeri babayiğit bir adammış, "Ben tek başıma hallederim" diyip cıkmış arabadan. Gece karanlığında ince uzun ağaca bakıp: "Kavak ağacı galiba" demiş. Yaklaşıp ağacın govdesine sarılıp da ağacın kabuğunun yumuşak olduğunu ve kımıl kımıl hareket ettiğini hissedince babayiğitlik filan kalmamış taabii; aynen tabanları yağlamış.

Arkadaşını dikkatle izleyen şofor ağacın hareketlendiğini ve yukarı doğru kalktığını gorunce, karşısındakinin ağac değil de ben diyim on, sen de yirmi metre boyunda dev bir yılan olduğunu farketmiş. Yılan başını kazdığı mezardan cıkarınca dehşete duşen şoforun sacları o anda bembeyaz kesilmiş. Allahtan karnını mezarda doyurduğu icin canavar ne şofore ne de arkaşına saldırmamış. Denize doğru akıp gitmiş. İki arkadaş perişan halde koylerine donmuşler.

Sonradan koyun yaşlılarından yılanın Marmara denizinde yaşayan ve denize yakın mezarlardaki, yeni gomulen oluleri yiyerek yaşayan bir canavar olduğunu oğrenmişler. Anlattıklarına gore; daha onceleri yılanın cok ac kaldığında balıkcı teknelerine dahi saldırdığı olurmuş. O zamanlarda Yalova ve Kumla'da da ortaya cıkarmış. Marmara Canavarı'yla karşılaşan herkes soz birliği etmişcesine yılanın bir kavak ağacı boyu ve eninde olduğunu soylermiş. Ama yıllardır Marmara Canavarı'nı goren olmamış.