Kelime manası olarak cehennem kelimesi "derin bir kuyu" manasına gelmektedir . Ahirette yapılacak buyuk hesap sonrası iman etmemiş olan kafirlerin ebedi olarak kalacakları yer olan cehennemde, gunahkar Muslumanlar ise gunahları olcusunde cezaları kadar azap cekmek sureti ile belli bir zaman orada kalacaklar. Fakat belli bir sure oluşu kucumsenmemelidir, zira cehennemde bir an bile kalmak dayanılanacak bir yer değildir.

Cehennemin isimleri

Kuran ı kerimde azap mekanı olan cehennem yedi isim ile anılmıştır : Cehennem derin ve buyuk hesapkuyusu manasına gelmektedir
1. NÂr: Ateş.
2. Cahîm: Son derece şiddetli ve buyuk, alevleri kat kat yukselen kızgın ateş.
3. HÂviye: Duşenlerin bir yercoğunun asla geri donemediği buyuk hesapsız ucurum.
4. Saîr: Cılgın, zaptetmek mumkun olmayan ateş.
5. LezÂ: Dumanın olmadığı ve katıksız alev.
6. Sakar: Cok buyuk kızgın ateş.
7. Hutame: Obur, ac ve kızgın ateş. Bazı bilginler bu yedi ismin, cehennemin yedi tabakası olduğunu ileri surmuşlerdir.

Kuran ı Kerimde Cehennem

Yuce kitabımız Kuran-ı Kerim'de Cehennem ve icerisinde yaşanılacak olan hayat hakkında şu şekilde bahsedilir. Biz size şimdi ayetlerden ornekler vereceğiz. Daha detaylı bilgi icin Kuran ı Kerim meallerine başvurabilirsiniz.

Suclular yani gunahkarlar cehenneme vardıklarında, cehennem onlara buyuk kıvılcımlar sacar. (el-MurselÂt 77/32-33) Cehennem uzaktan gozuktuğunde onun kaynaması ve uğultusu butun gunahkarlar tarafından işitilir. (el-Furkan 25/12). İnkarcılar ise ateşten olan ortu ve yatakları ile (el-ArÂf 7/40-41) Cehennemlik olanları her taraftan kuşatan (el-Kehf 18/29) insan yuzlerini dağlayan ve şiddetle yakan (İbrÂhim 14/50; el-Mu'minûn 23/104) deriyi soyarak kavuran (el-MeÂric 70/16), yureklere (buyuk bir dert ile) coken (el-Humeze 104/7) kızgın ateş dolu bir cukurdur. (el-Karia 101/9-11).

Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem (et-Tahrîm 66/6) kendisine atılanlardan asla bıkmayacaktır (Kaf 50/33). İnsanın icine derinden işleyen bir sıcaklık ve kaynar su icinde, serin ve hic hoş olmayan bir kara dumanın golgesinde bulunacak cehennemliklerin (el-VÂkıa 56/42-44) derileri her yanışında, azabı tatmaları icin yenilenecek, başka deriler ile değiştirilecektir (en-Nis 4/56). Onların yiyeceği zakkum ağacı (es-SÂffÂt 37/64-66) icecekleri ise kaynar su ve irindir (el-VÂkıa 56/53-55; en-Nebe' 78/25). Orada hic bir serinlik bulamadıkları gibi icecek guzel bir şey de bulamayacaklardır (en-Nebe' 78/24). Yuce Rabbimiz bizleri bu dehşetli azaplardan muhafaza eylesin.

Yuce Allah'ı (cemalini) gormekten mahrum kalacak inkarcılara (el-Mutaffifîn 83/15) Yuce Allah asla rahmet etmeyecek (en-Nis 4/137, 168), cehennem azabı ise onları ebedi olarak kuşatacaktır. Cehennemde gunahlar işlemiş ve dunyada tovbe etmemiş olan gunahkar muminler ise ebedi kalmayacaklardır. Fahri Kainat Peygamberimiz'in hadis i şeriflerinde buyurduğu uzere gunahkar muminler cezalarını cektikten sonra cennete konulacaklardır (BuhÂrî, "Rikak", 51; "Tevhîd", 19; Tirmizî, "Birr", 61; İbn MÂce, "Mukaddime", 9).

Ahiret hayatında ruh, beden ile birlikte olacaktır. Bu neden ile gunahkarlar ve kafirler cehennem azabını ruh ve bedenleri ile birlikte cekeceklerdir. Yalnız ebedi olan yani sonsuz olan cehennem hayatı konusunda soz konusu olan acı, ıstırap, azap, ateş ve sair şeyler bu dunyadakilere kesinlikle benzetilemez. Bu konunun ic yuzunu biz insanların bilebilmesi mumkun değildir. Zira bu bilgi Allah mahsustur. Ki yukarıda zikrettiğimiz ayeti kerimelerden de anlaşılacağı uzere bu dunyada gorduklerimiz bizlere sadece kucuk bir ışık tutmaktadır.

__________________