Duanın Kabulu icin Helal Yemek ve Giymek Şarttır.
Du esnasında her bakımdan temiz olunmalıdır. YÂni hem du edilen mekÂn temiz olmalı, hem de du edenin bedeni ve midesi temiz olmalıdır. DuÂnın kabûlunde bu iki temizliğin ikisi de şarttır. Necis seccade uzerinde kılınan namaz nasıl sahih olmazsa, haram lokmalarla kirletilmiş mide ile yapılan du da oyle makbûl olmaz.
Demek ki bedeni haram giymekten, mideyi de haram yemekten temiz tutmak lÂzımdır. Nitekim Hazret-i Omer Efendimiz:
– Oruc tutmaktan yay, namaz kılmaktan da civi gibi olsanız, bedeninizde haram, midenizde haram varsa ibÂdetinizin lezzetini alamazsınız, demiştir.
O, bu anlayışı elbette Resûlullah’ın terbiyesinden almıştır.
Bir gun Resûl-i Ekrem Efendimiz:
– YÂ ResûlÂllah, duÂmın kabûlunu istiyorum. Bunun yolunu bana gosterir misin? diye soran Enes’e şoyle cevap vermiştir:
– YÂ Enes, helÂlından kazan, helÂlından giyin ve ye. Zira uzerinde haram elbise dolaştıran, midesinde haram lokma bulunduran kimsenin (nafile) ibÂdeti kırk gun kabûl olmaz!
TaberÂnî’nin Saad bin Ebî Vakkas’tan rivÂyet ettiği hadîsinde ise Resûl-i Ekrem Efendimiz daha acık ve net olarak ikÂz buyuruyor:
– Y ResûlÂllah, du et de Rabbim isteklerimi kabûl buyursun, diyen Hz. Enes’e şu karşılığı veriyor:
– Ey Enes! Yiyeceğini helÂldan topla. Şayet helÂlından yemekle iktifa edersen duÂn kabûl olur.
Şuphesiz ki, Resûlullah’ın aziz ashÂbı ancak helÂlla iktifa eder, asla harama yaklaşmazdı. Ancak onların şahıslarında bizlere birer ikÂz ve irşaddı bu sozler. DuÂmızın kabûl olmasını istiyorsak, biz de haramdan, yılandan, akrepten kacar gibi kacmamız lÂzımdır.
MÂneviyat buyukleri derler ki:
– DuÂnın iki kanadı vardır. Biri helÂl yemek, diğeri de doğru soylemek.
Rızkının helÂldan olmasına itina gosterirken yalan soylemekten de dikkatle cekinen insanın duÂsının kabûl olacağı bundan anlaşılmaktadır.
• Basra Halkının DuÂsı Nicin Kabul Olmuyor?
Buyuk Velî İbrahim Edhem Hazretleri’ne gelen Basra halkı, duÂlarının kabûl olmayışından dert yanarlar. Muhterem zÂt Basra halkına şu değerli nasihatta bulunur:
– Ey Basra ahÂlisi, sizde tam on tane kotuluk goruyorum ki, bunları terketmedikce duÂlarınız kabûl olmaz.
Basra halkı:
– Nedir bu on kotuluk ey Allah’ın aziz dostu? derler.
Şoyle sayar Buyuk Velî:
1 – Allah’ı sevdiğinizi soyluyorsunuz. LÂkin emirlerini sevmiyor, nehiylerinden kacmıyorsunuz!
2 – Peygamberi sevdiğinizi iddia ediyorsunuz, ama sunnetini tutmuyor, sevdiğinizin isbatını yapmıyorsunuz.
3 – Kur’Ân-ı Kerîm’i okuyorsunuz, ama mÂnÂsıyla amel etmiyorsunuz.
4 – Allah’ın size lûtfettiği bunca nimetleri yiyorsunuz, ama şukurde bulunmuyorsunuz.
5 – Şeytan duşmanımızdır, diyorsunuz lÂkin onunla dostluk kurmaktan cekinmiyorsunuz.
6 – Cennet mu’minleri bekliyor, diyorsunuz ama mu’mini cennete goturecek amelleri işlemiyorsunuz.
7 – Cehennem gunahkÂrları bekliyor, diyorsunuz, ama cehennemlik gunahları işlemekten geri kalmıyorsunuz.
8 – Olum haktır, diyorsunuz. Olumden hemen sonra varacağınız Âhiret icin hazırlık yapmıyorsunuz!
9 – Başkalarının kusurlarını cok kolay goruyor, sayıp dokuyorsunuz, ama kendi kusurunuzu hic hatırınıza getirmiyorsunuz.
10 – Sık sık cenaze peşinden gidiyor, olumun hak olduğunu bizzat goruyorsunuz. LÂkin bir gun sizin de cenazenizin peşinden gidileceğini hatırınıza getirmiyor, oleceğinizi duşunmuyorsunuz.
İbrahim Edhem Hazretleri sozunu şoyle bağlar:
– İşte bu gafletlerinizden dolayı, duÂlarınız kabûl olmuyor, ey Basra ahÂlisi!
Ahmet şahin
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Duanın Kabulu icin Helal Yemek ve Giymek Şarttır.