Bir padişah, bir iki vezirini ve diğer erkandan birkacını yanına alarak payitahta (başkente) yakın yerleşim merkezlerinde bir gezintiye cıkmıştı Payitahttan ayrılıp bir kac saatlik bir yol katettikten sonra yolları uzerindeki bir nar bahcesinin kıyısında dinlenme molası verdiler Olgunlaşmış, tam kıvamını bulmuş olan narlar insanın iştahını kabartıyordu Padişah bahce icinde calışmakta olan yaşlı bir adamı yanına cağırdı sordu:

- Bu guzel nar bahcesi kimin?

- Bu nar bahcesi benimdir efendim, babamdan miras kaldı

- Oğlun, uşağın var mı?

- Allah bize oğul uşak vermedi efendim, bir karı kocadan ibaret iki kişilik bir aileyiz

- Peki ben de bu ulkenin hukumdarıyım, şuradan bir nar şerbeti sıksan da icsek

İhtiyar "başustune" dedi ve hemen gidip bah ce icindeki kulubeden kalaylı, tertemiz bir tas getirdi En yakındaki ağactan iki nar kopardı ve sıktı İki nar tam bir tası doldurdu Padişah icti ve

cok beğendi Butun vucuduna bir zindelik ve ferahlık yayılmıştı İhtiyar cif ci padişahın beraberindeki herkese sırayla nar şerbeti ikram etti Padişah ve adamları bedenlerinin kazandığı bu zindelikle biraz yol almak icin ihtiyara veda edip yola koyuldular Yolda şeytan padişahın kafasını karıştırmaya başladı "Madem birer ayakları cukurda olan bu yaşlı karı-kocanın mirascıları yok, ne yapacaklar boyle guzel nar bahcesini, karşılığında bir kac kuruş verip de bu bahceyi ellerinden alayım" diye duşundu Padişah ve adamları akşama doğru geri donerlerken aynı bahcenin yanında yine konakladılar Padişah ihtiyardan bir tas daha nar şerbeti yapmasını istedi İhtiyar sabahki kadar candan ve gonulden olmasa da bir tas nar şerbeti yapıp sundu Fakat padişah bu defa nar şerbetinin tadını pek beğenmedi Sabahkine hic benzemiyordu Sordu:

- Baba ne oldu boyle, bu nar şerbeti sabahki ile aynı nardan değil mi? Bunun tadı hic de hoş değil

- Aynı nardan evlat, aslında tadında da bir değişiklik yok, asıl değişen sizin kalbiniz Tebaanızın malına goz koydunuz, bunun icin de narların tadı değişti.