YetiŞen hÂfiz kadinlar iCinde dilini kirk yil kurÂn-i kerÎm'den baŞka birŞeyle meŞgul etmeyecek, her istediĞini kur'Ân-i kerÎm'den Âyet okuyarak isteyecek, her sorulani kur'Ân-i kerÎm'den Âyet okuyarak cevaplayacak kadar hifz gUcUne sahip ve mÂnÂya vÂkif olanlar da vardir.bOyle birisiyle karŞilaŞtiĞini bUyUk imam, muhaddis, fakÎh, allÂme, ŞeyhUlislÂm abdullah b. MUbarek (108-181 hicr&#206 ŞOyle anlatir:"allah'in beytU'l-haram'ini hacc ve aleyhissalÂtu vesselamin kabrini ziyaret maksadiyla yola CikmiŞtim.yolda bir karalti gOrdUm. Dikkatlice bakinca ne gOreyim: Sirtinda yUnden bir bUrgU, baŞinda da yUnden baŞOrtUsU bulunan ihtiyar bir kadin!kendisine 'esselÂmU aleykUm ve rahmetullÂhi ve berekatUh!' diyerek selam verdim.yÂsin sÛresinin 'bu da, Cok esirgeyici rablerinden bir selamdir!' mealli 58. Âyetini okuyarak selamima mukabele etti.ona 'allah senin iyiliĞini versin! Sen burada ne yapiyorsun?' diye sordum.a'rÂf sÛresinin 186. Âyetinden 'allah kimi saptirirsa, onu yola getirecek yoktur...' mealli bOlUmUnU okudu.anladim ki, kendisi yolu ŞaŞirip orada kalmiŞ.ona 'sen nereye gitmek istiyorsun?' diye sordum.İsr sÛresinin 1. Âyetinden 'kulunu bir gece mescid-i haram'dan alip mescid-i aksa'ya gOtUren...' mealli bOlUmUnU okudu.anladim ki, kendisi haccetmiŞ, beytU'l-makdis'e (kudUs'e) gitmek istiyor.kendisine 'sen kaC gUnden beri buradasin?' diye sordum.meryem sÛresinin 10. Âyetinden 'sen sapasaĞlam olduĞun halde, UC gece...' mealli bOlUmUnU okudu.'ben senin yaninda yiyeceĞin birŞey gOremiyorum?' dedim.Şuar sÛresinin 'bana yediren, iCiren o'dur!' mealli Âyetini okudu.ona 'sen ne ile abdest aliyorsun?' diye sordum.nis sÛresinin 43. Âyetinden 'bir su da bulamazsiniz, o vakit temiz bir topraĞa teyemmUm ediniz!' mealli bOlUmUnU okudu.ona 'benim yanimda yiyecek var. Yemek ister misin?' dedim.bakara sÛresinin 187. Âyetinden 'sonra, geceye kadar orucu tamamlayiniz!' mealli bOlUmUnU okudu.kendisine 'bu ay ramazan ayi deĞil ki?' dedim.bakara sÛresinin 158. Âyetinden 'her kim gOnlUnden koparak (vÂcib olmayan amellerden) bir hayr iŞlerse, ona mUkÂfatini veririz. CUnkU allah, tÂatlarin ecrini veren, herŞeyi hakkiyla bilendir!' mealli bOlUmUnU okudu.'seferde iftar bize mUbah kilinmiŞti ya?' dedim.bakara sÛresinin 184. Âyetinden 'oruC tutmaniz sizin iCin daha hayirlidir; bilirseniz!' mealli bOlUmUnU okudu.ona 'sen benimle, niCin benim seninle konuŞtuĞum gibi konuŞmuyorsun?' diye sordum.kaf sÛresinin 'o bir sOz atmaya dursun, muhakkak onun yaninda hÂzir bir gOzcU vardir!' mealli 18. Âyetini okudu.'sen hangi halktansin? Kimlerdensin?' diye sordum.İsr sÛresinin 'senin iCin, hakkinda bir bilgi hÂsil olmayan Şeyin ardina dUŞme! CUnkU, kulak, gOz ve kalb, bunlarin her biri, bundan mes'uldUr!' mealli 36. Âyetini okudu.'ben hata ettim, bana helÂl et!' dedim.yÛsuf sÛresinin '... Size bugUn hiCbir baŞa kakma ve ayiplama yok! Sizi allah yarligasin! O, esirgeyicilerden daha esirgeyicidir!' mealli 92. Âyetini okudu.ona 'seni deveme bindirip kafilene yetiŞtirsem olur mu?' diye sordum.bakara sÛresinin 197. Âyetinden '... Siz ne hayr yaparsaniz, allah onu bilir' mealli bOlUmUnU okudu.kendisini bindirmek Uzere hemen devemi ihdirdim.nur sÛresinin 30. Âyetinden 'mU'minlere sOyle; gOzlerini haramdan sakinsinlar!' mealli bOlUmUnU okudu.gOzlerimi ondan Cevirdim.'haydi, bin deveye!' dedim.binmek isterken, deve kaCti, kendisinin elbisesi de yirtildi.ŞÛr sÛresinin 30. Âyetinden 'sizi Carpan her musibet, kendi ellerinizin iŞleyip kazandiĞi Şeyler yUzUndendir...' mealli bOlUmUnU okudu.'deveyi tutup baĞlayincaya kadar sabret!' dedim.enbiy sÛresinin 79. Âyetinden '... Biz onu hemen sUleyman'a anlatmiŞtik...' mealli bOlUmUnU okudu.deveyi tutup baĞladim ve ona da 'haydi, bin deveye!' dedim.deveye binince, zuhruf sÛresinin 13. Âyetinden '... Bunlari bize rÂm eden allah'in ŞÂni ne kadar yUcedir! Yoksa, biz bunlara gUC yetiremezdik. Biz muhakkak ancak rabbimize dOnUp gidicileriz, diyesiniz' mealli bOlUmUnU okudu.devenin yularini tutup baĞirmaya ve hizlanmaya baŞladiĞim zaman, lukman sÛresinin 19. Âyetinden 'yUrUyUŞUnde mutedil ol! Sesini de alCalt!' mealli bOlUmUnU okudu.bunun Uzerine ben de yavaŞ yavaŞ yUrUmeye ve Şiir okumaya baŞladim.bu sefer de mUzzemmil sÛresinin 20. Âyetinden '...artik, kur'Ân'dan kolay geleni hangisi ise onu okuyunuz!' mealli bOlUmUnU okudu.'sana Cok hayr verilmiŞtir!' dedim.o da, bakara sÛresinin 269. Âyetinden '... SÂlim akil sahiplerinden baŞkasi, iyi dUŞUnmez!' mealli bOlUmUnU okudu.biraz gittikten sonra 'senin kocan var mi?' diye sordum.mÂide sÛresinin 101. Âyetinden 'ey iman edenler! Oyle Şeylerden sormayiniz ki, size aCiklanirsa fenaniza gidecektir...' mealli bOlUmUnU okudu.artik ben de sustum.nihayet kafileye yetiŞtim ve 'İŞte senin kafilen bu! Onun iCinde senin kimin var?' dedim.kehf sÛresinin 46. Âyetinden 'o mal, o oĞullar, dUnya hayatinin zinetidir...' mealli bOlUmUnU okudu.anladim ki, kafilenin iCinde oĞullari var.'onlar hac kafilesinde necidirler?' diye sordum.nahl sÛresinin 'daha nice alÂmetler peyda etti. Yildizlarla da, onlar yollarini doĞrulturlar' mealli 16. Âyetini okudu.anladim ki, oĞullari kafilede kilavuzdurlar.Cadirlari ve imaretleri kastederek 'Şu Cadirlarin iCinde seninkiler kimlerdir?' diye sordum.nis sÛresinin 125. Âyetinden '... Allah, İbrahim'i bir dost edinmiŞtir' mealli son bOlUmU, 1. Âyetinden '... Allah, musa'ya da hitap ile konuŞtu' mealli bOlUmU, meryem sÛresinin 12. Âyetinden 'ey yahya! Kitabi kuvvetle tut...' mealli birinci bOlUmU okudu.bunun Uzerine, ben de 'ey İbrahim! Ey musa! Ey yahya!" diyerek seslenince, ay parCasi gibi UC genC Cikageldiler.gelip oturduklari zaman, kehf sÛresinin 19. Âyetinden '...Şimdi siz birinizi gUmUŞ para ile gOnderin de, baksin, onun hangi yiyeceĞi daha temizse ondan size bir rizik getirsin!' mealli bOlUmU okudu.genClerden biri giderek yiyecek satin aldi, onu OnUme koydular.kadin, el-hÂkka sÛresinin 'geCmiŞ gUnlerde takdim ettiĞiniz iyiliklerin karŞiliĞi olarak Âfiyetle yiyiniz, iCiniz!' mealli Âyetini okudu.fakat ben kadinin oĞullarina 'Şimdi siz onun (ananizin) hal ve Şanini bana haber vermedikCe, taaminiz bana haram olsun!' dedim.bunun Uzerine, genCler, 'bu bizim anamiz, rahmÂn olan allah'a karŞi bir hataya dUŞme korkusuyla, kirk yildan beri kur'Ân-i kerÎm Âyetlerinden baŞkasini tekellUm etmez, konuŞmaz!" dediler.ben de cuma sÛresinin 'bu, allah'in kime dilerse ona vereceĞi bir fazl ve inayettir! Allah bUyUk fazl ve kerem sahibidir!' mealli 4. Âyetini okudum."