Bilim kurgu filmleri gerceğe donuşuyor.
Stuttgart’daki Fraunhofer Enstitusu Nisan ayından beri insan derisi hucrelerinden deri parcaları uretiyor. Deri parcaları tıp ve kozmetik alanında yapılacak testlerde kullanılacak.
Yeni gelişmeyle birlikte binlerce maymun, fare ve sıcan ise denek olarak kullanılmaktan kurtulacak. Deri fabrikasının orta vadede cilt kanserine yakalanan hastalar icin de deri uretmesi planlanıyor. Fraunhofer Enstitusu Hucre Sistemi Bolumu Başkanı Profesor Heike Walles, biyolojiye ilgisinin cocuk yaşlarda başladığını anlatıyor.
Walles, “Ben kucuk bir koyde buyudum ve hep ormanda oynardım. Bir akşam bir suru sumuklu bocek topladım. Nasıl uredikleri ilgimi cekiyordu. Annem ile babam sumuklu bocek dolu kartonu gorunce odama sokmamı yasakladı. Ben de kutuyu gizlice odama kacırıp butun gece sumuklu bocekleri gozlemledim. Ertesi gun odamda yerler sumuk izlerinden gecilmiyordu. Annem cılgına dondu" diyor.
İşlem uc hafta suruyor
Heike Walles universite eğitimini tamamladıktan sonra Hannover Tıp Fakultesi'nde genc profesor unvanı aldı. Walles ozellikle, doku muhendisliği alanında canlı hucrelerden doku oluşturma calışmalarına başladı. Hastaların hucrelerinden nefes borusu ve damar kapakcıkları uretebilmek icin araştırmalar yaptı. Sonra uzun calışmaların sonucunda, doku muhendisliği yontemlerinin cok uzun sureli ve karmaşık; uretimin ise az ve pahalı olduğu sonucuna vardı. Walles, seri doku ureten tam otomatik bir makine geliştirme fikrinin de boyle doğduğunu soyluyor.
Profesor Heike Walles, Stuttgart'taki Fraunhofer Enstitusu'nde doku muhendisleri ile doğa bilimcilerden bir ekip oluşturdu. Bu ekibin calışmaları sonucu ortaya cıkan doku uretim teknolojisinin işlemi uc hafta suruyor. Dunyada ilk kez bir makina seri olarak, bir ayda mektup zarfı buyukluğunde beş bin deri parcası uretebiliyor.
Walles, "Bu keşif dunyasında en guzel anlardan biriydi: Makinenin onunde durup, onun calışmasını ve gercekten uretim yapabilmesini izlemek ! Bu benim icin de cok etkileyici bir andı. İlk kez bunun gercekleşebileceğini gosterdik" diyor.
Sonraki hedefi makineleri piyasaya surebilmek
Profesor Walles'ın bir sonraki hedefi bu doku uretim makinelerini piyasaya surecek duzeye getirmek. Walles bu yolla deri rahatsızlığı olan pek cok kişinin fayda sağlamasını amaclıyor: "Benim kişisel arzum bu makinelerin birgun hastanelerde yer alması ve organ uretebilmesi. Bunu en gec beş yıl icinde gercekleştirebiliriz. "
Profesor Heike Walles, 2009 yılı sonundan bu yana Wurzburg Universitesi Doku Muhendisliği ve Rejeneratif Tıp Kursusu Başkanlığı'nı da yurutuyor. Heike Walles, "Yeni yontemlerimiz uzun vadede pek cok hayvan deneylerinin yerini alacak. Bu hayvanları korumakla kalmayacak, yeni bir ilac uretildiğinde insan organlarının nasıl tepki gosterdiği konusunda daha emin olabileceğiz" şeklinde konuşuyor.
Profesor Heike Walles yeni araştırma merkezinin kanserle mucadelede de onemli ilerlemeler sağlayacağını umuyor. Walles, tumorlerin nasıl oluştuğu ve yayıldığını anlayabilmek icin tumor hucreleri de uretiyor.
Veteknoloji