Camiye girince on safa durmalı, yaşlılar var diye geride durmamalı! Birinci safta yer varken, ikinci safta durmak mekruhtur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

İmamın tam arkasında durana 100, onun sağındakilere 75, solundakilere 50 ve diğer saflarda duranlara da 25 sevap verilir [Şir’a]

Mescid ehline rahmet, once imama, sonra sağ taraftakilere, sonra da diğer saflara iner.
[Deylemi]

Allahu teÂlÂ, ilk saftakilere rahmet eder, melekler de ilk saftakilere dua ve istiğfar eder.
[Ebu Davud, Nesai, İ. Ahmed]

En hayırlı saf, ilk saftır. Sevabı en az olan da geri saflardır.
[Muslim]

İlk safın fazileti bilinseydi, oraya gecmek icin kur’a cekilirdi. [Muslim]

Namaz kılarken
[cemaat icinde] daha faziletli olanlara ilk safta, otekilere de, son safta bulunmak nasip olur. [Muslim]
Cennete girmek icin ne yapacağını soran bir zata, Peygamber efendimiz (Muezzin veya imam ol) buyurdu. O da (yapamam) dedi. (Oyle ise namazını ilk safta kıl) buyurdu. (Buhari)

On safa gecerken kimseyi incitmemeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
Halkı incitmemek icin on safa gecmeyen, iki misli sevaba kavuşur.[Taberani]
Peygamber efendimiz, mescidin sağ tarafında bulunmanın daha sevap olduğunu soyleyince, Eshab-ı kiram, mescidin sağ tarafını doldurmaya başladı. Sol tarafta acıklık kaldı. Bunu goren Peygamber efendimiz buyurdu ki:
Mescidin solundaki acıklığı dolduran, iki misli sevap kazanır.[Taberani]
Demek ki, once sağ tarafa durmak sol tarafa durmaktan daha sevaptır. Solda boşluk kalırsa burayı doldurmak sağ taraftan daha sevaptır.
Buyuk camide cemaat bir saf da olsa, yine sık durmak gerekir. Safların sık olması, rahmetin gelmesine sebep olur. Saflar sıklaştırılıp omuzlar birbirine sıkıca değmelidir! Eshab-ı kiram safta cok sık durduğundan elbiselerinin omuzları eskirdi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
Namazda omuz omuza sık durun! Acıklıkları kapatın ki, şeytan girmesin![Hakim]

Hak teÂl safı sıklaştırana rahmet eder, safta boşluk bırakana gazap eder.
[Nesai]

Saftaki boşluğu dolduranın gunahları affolur.
[Bezzar]

5-
Buyuk camide ayaklar ile secde yeri arasından, kucuk camide, ayakları ile kıble duvarı arasından gecen gunaha girer. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
Bir kimse, namaz kılanın onunden gecmenin, ne kadar cok gunah olduğunu bilseydi, gecmeyip, yuz yıl beklemeyi tercih ederdi.[İbni Mace]
Herkesin gelip gececeği yere durana da gunah olur. Ancak on safta boş yer var iken, boşluğu doldurmak icin namaz kılanın onunden gecmek gunah olmaz. Cunku bu kimse, kendisine olan hurmeti kaldırmış demektir. Namaz kılanın onunden, insan veya hayvan gecmekle namaz bozulmuş olmaz. Namazı bir sutre, yani direk gibi bir şeyin arkasında kılmak gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
Namaza dururken sutre koyun! Gecmek isteyene mani olun![İbni Mace]
[Gecene işaretle, yuksek sesle okumakla mani olmak caiz ise de, bunları yapmamak daha iyidir.]
__________________