SalÂtu selÂm kısaca şoyledir:
Allahumme salli al seyyidin Muhammedin ve al Âlihi ve sahbihi ve sellim
'' Ey Allah ' ım! Efendimiz Muhammed ' e Efendimiz Muhammed ' in Al'ine salat ve selam et. (Onların şerefini yucelt.)''
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şoyle buyurdular
"Kim bana bir defa salÂtu selÂm getirirse, bu sebeple Allah TeÂl da ona on misli merhamet eder."Muslim, SalÂt 70.
"KıyÂmet gununde insanların bana en yakın olanları, bana en cok salÂt u selÂm getirenleridir. "Tirmizî, Vitir 21
- "Gunlerinizin en faziletlisi cuma gunudur. Bu sebeple o gun bana cokca salÂtu selÂm getiriniz; zira sizin salÂtu selÂmlarınız bana sunulur" buyurunca, ashÂb-ı kirÂm:
- YÂ Resûl! Vefat ettiğin ve senden hicbir eser kalmadığı zaman salÂtu selÂmlarımız sana nasıl sunulur? diye sordular.
Bunun uzerine Peygamber aleyhisselÂm:
- "Allah TeÂl peygamberlerin bedenlerini curutmeyi toprağa haram kıldı" buyurdu.Ebû DÂvûd, SalÂt 201
"Yanında adım anıldığı halde bana salÂtu selÂm getirmeyen kimse perişan olsun."Tirmizî, DaavÂt 101
"Kabrimi bayram yeri haline cevirmeyiniz. Bana salÂtu selÂm getiriniz. Zira nerede olursanız olun sizin salÂtu selÂmınız bana ulaşır."Ebû DÂvûd, MenÂsik 97
"Bir kimse bana salÂtu selÂm getirdiği zaman, onun selÂmını almam icin Allah TeÂl ruhumu iade eder. "Ebû DÂvûd, MenÂsik 96.
"Cimri, yanında adım anıldığı halde bana salÂtu selÂm getirmeyen kimsedir."Tirmizî, DaavÂt, 101.
FedÂle İbni Ubeyd radıyu anh şoyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazdan sonra Allah'a hamd etmeden, Peygamber aleyhisselÂm'a salÂtu selÂm getirmeden dua eden bir adamı işitti. Bunun uzerine:
"Bu adam acele etti" buyurdu. Sonra o adamı yanına cağırdı. Ona veya bir başkasına şoyle buyurdu: "Biriniz dua edeceği zaman once Allah TeÂlÂ'ya hamdu sen etsin, sonra Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e salÂtu selÂm getirsin. Daha sonra da dilediği şekilde dua etsin."Ebû DÂvûd, Vitir 23.
Ebû Muhammed KÂ'b İbni Ucre radıyu anh şoyle dedi:
Bir gun Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yanımıza gelmişti. Kendisine:
- YÂ Resûl! Sana nasıl selÂm vereceğimizi oğrendik, sana nasıl salavÂt getireceğiz? diye sorduk. O da şoyle buyurdu:
- "AllÂhumme salli al Muhammedin ve al Âli Muhammed, kem salleyte al Âli İbrÂhîm, inneke hamîdun mecîd. AllÂhumme bÂrik al Muhammedin ve al Âli Muhammed, kem bÂrekte al Âli İbrÂhîm, inneke hamîdun mecîd: Allahım! İbrÂhim'in Âline rahmet ettiğin gibi Muhammed'e ve Âline de rahmet et. Şuphesiz sen ovulmeye lÂyık ve yucesin. Allahım! İbrÂhim'in Âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed'e ve Âline de hayır ve bereket ihsan et. Şuphesiz sen ovulmeye lÂyık ve yucesin, deyiniz." BuhÂrî, DaavÂt 32
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Resûlullah'a salÂtu selam getirmenin fazileti