Arkadaşlar forumda aradım fakat bulamadım eğer onceden verilmiş ise affola.



Stonehenge... İngiltere'nin en unlu tarihi yapılarından biri. Yapının ne amacla ve nasıl inşaa edildiği hala bir sır. Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan federe cumhuriyetinde bulunan benzeri (Ucalı buluntuları) ise bu tur yapıların gizemini bir kat daha artırıyor...




İngiltere'deki Salisbury Duzluğu'nde eskiden dinsel torenler icin kullanılan ve Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlere atfedilen buyuk taşlardan oluşan bir cember vardır. Druiler'in bu taş cemberini kullanmış olması mumkunse de, başlangıcı İngiliz Adaları'ndaki Neolitik insanlara kadar uzanmaktadır.

KAYNAK : VİKİPEDİ



Bilinenler buranın MO 2300 yıllarında inşa edilmeye başladığı yonunde. Yapı, keskiyle yontulmuş, duzgunleştirilmiş ve dışarıdan yerel bolgeye taşınmış, dik konumundaki 30 taştan (bunlardan halen 17'si ayaktadır) oluşur ve kavisli hale getirilerek dik duran taşlarin uzerine yerleştirilen lento(kiriş) taşlarını icerir. Boylelikle cember şeklinde kapı boşlukları oluşmuştur.



Stonehenge'in cemberi bolen ve yapının girişinden gecen ekseninin yaz donencesindeki (21 Haziran) gundoğumuna doğru konumlandırılmış olması, buna karşılık, yakındaki İrlanda'da yaklaşık olarak aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange anıtının kış donencesindeki (21 Aralık) gundoğumuna yoneltilmiş olması ilginctir.



Daha onceleri guneş-uzay gozlemevi, guneş saati veya ufo iniş yeri olabileceği idda edilen Stonehenge, 500 yıl boyunca mezar alanı olarak kullanılmış.



Ayrıca yapının yapılış amacı son araştımalarla tam cozulemesede biraz daha netlik kazanmıştır.




Yapı ile ilgili bir başka iddia ise buranın bir şifa merkezi olduğu yonunde.



Yapı ile ilgili bir başka iddia ise buranın bir şifa merkezi olduğu yonunde.



Bu teze gore insanlar bu mavi taşların tılsımlı olduğuna inanıyorlar ve binlerce kilometre oteden buraya geliyor, taşlardan şifa bulmaya calışıyorlardı.




Tezi ortaya atanlar, kanıt olarak da mezarlarda yapılan araştırmaları gosteriyor.



Zira bu mezarlarda, normal sayılamayacak kadar fiziki yara ve hastalıkları bulunan ceset kalıntıları teşhis edildi.



Mezarlardaki dişlerin analizi sonucu, cenazelerin "yarıya yakınının" Stonehenge bolgesinde doğmuş insanlardan olmadığı anlaşıldı.



Stonehenge'in sadece hasta insanları değil, şifa dağıtma ozelliği bulunanları da ceken bir merkez olduğu sanılıyor.



İngiliz bilim adamları, tarihi yapıya 5-6 kilometre uzaklıkta ortaya cıkarılan ve "Amesbury Okcusu'nun Mezarı" adı verilen yapıdaki bulguların ilgincliğine de dikkat cekiyor.



Mezar ve buraya bırakılan eşyalar uzerinde yapılan incelemeler, bu kişinin Avrupa Alpleri'nden gelen, varlıklı ve guclu, aynı zamanda metal işlemeyi bilen biri olduğunu işaret ediyor.



Mezar ve buraya bırakılan eşyalar uzerinde yapılan incelemeler, bu kişinin Avrupa Alpleri'nden gelen, varlıklı ve guclu, aynı zamanda metal işlemeyi bilen biri olduğunu işaret ediyor.


Bu da okcunun gizemli binaya şifa bulmaya geldiği tezini savunanların elini kuvvetlendiriyor.



Bolgede yapılan son kazılarda, halen tarihi anıtın altında gomulu bulunan orijinal mavi taş oyuklarında 100 kadar organik materyal de gun yuzune cıkarıldı.



Ve ilginc bir benzerlik... Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti'nde 1956 yılında ilginc bir yapı bulundu. Yapı İngiltere'nin butun dunyanın bildiği Stonehenge'ine cok benziyordu...



Ucalı vilayetinde bulunduğundan "Ucalı buluntuları" olarak adlandırılan yapı uzerinde 2004 yılından itibaren arkeolojik kazılara başlandı. Bakalım bu yapıların gizemi ne zaman cozulecek?

ALINTIDIR.


__________________