KAYNAKLAR

Kuran-ı Kerim ve tefsirleri
Sahih Hadisler
İnciller

= = =

FAYDALANDIĞIMIZ ESERLER

Abdullah Aydemir=İslami kaynaklara gore peygamberler
Ahmet b.Hanbel=Musned
Ahmet Cevdet Paşa= Kısas-ı Enbiya
BelÂzuri=Ensabu'l Eşraf
Beyhaki=Delailin Nubuvve
Beyhaki=Sunen
Bunyamin Ateş= Peygamberler tarihi
Buhari=Sahih
Buyuk İslam Tarihi (Kurul)
Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
Ebul Ferec ibn.Cevzi=El Vefa
Ebul Fida=Elbidaye vennihaye
Ebu Nuaym=Delailun Nubuvve
Diyarbekri=Hamis
Halebi=İnsanuluyun
İbn.Abdulberr=İstiab
İbn. Esir=KÂmil
İbn. Haldun=Tarih
İbn.İshak-İbn. Hişam= Sîre
İbn.Kayyım=Zadulmead
İbn. Kesir= Kuran tefsiri
İbn. Sa'd=Tabakat
İbn. Seyyid=Uyûnul Eser
İmam-ı Gazali= İhya
Kastalani=Mevahibulleduniyye
Maurice Bucaille=Musbet ilim yonunden Tevrat, İnciller ve Kuran
Muhammet Hamdi Yazır=Hak dini, Kuran dili
M.Asım Koksal=İslam Tarihi
M.Asım Koksal=Peygamberler tarihi
Muslim=Sahih
Taberi=Tarih
Yakubi=Tarih
Zehebi=Tarih-ul İslam

= = =

Gonlunun Allah ve Peygamber sevgisiyle dolu, dolu olduğunu iyi bildiğim ve bu konu da pek cok kişiyle birlikte şahadette bulunabileceğim dunyalar guzeli, Cennetmekan pek sevgili anneciğime ithaf olunur.

Lutfen onun ve ahrete intikal etmiş diğer Musluman kardeşlerimizin ruhlarına bir FATİHA okuyunuz.

Hudai CAKMAK

= = = =

ZULKİFL (a.s)

Eyup’un (a.s.) Bişr isminde bir oğlu vardı. Cenab-ı Hak Ona peygamberlik ihsan edince Zulkifl (a.s.) ismini vermiş, halkı tevhit akidesine davet etmesini emretmiştir.

Zulkifl (a.s.) Şam’da otururdu.

Kendisi; ismi buyuk peygamberlerle birlikte anılan Allah’ın (c.c.) hayırlı, ihlÂslı ve seckin kullarındandı.

Kavminden pek cok kişi Ona iman ettiler, Onu doğruladılar, Ona tabi oldular. Fakat Yuce Allah (c.c.) cihadı emredince bu emri yerine getirmekte zaaf gosterdiler, gevşek ve isteksiz davrandılar, bundan kacındılar.

Zulkifl’in (a.s.) karşısına gecerek:

-Ey Zulkifl!

Sen Rabbinin bizlere cihadı emrettiğini bildirmektesin. Bizlerse hayatı sever, olumu sevmeyiz.

Bununla birlikte Allah’a (c.c.) ve Onun peygamberine asi olmakta istemeyiz.

Sen Rabbine dua et. Rabbin omurlerimizi uzatsın. Ancak biz istersek, biz dilersek o zaman bizi oldursun.

Rabbin bu isteğimizi yerine getirirse o zaman biz seninle birlikte cihada cıkarız
dediler.

Zulkifl (a.s.) onların bu isteklerine karşılık:

-Siz benden cok buyuk bir iş istemiş bulunuyorsunuz. Bana cok ağır tekliflerle geliyorsunuz. Fakat ben yine de isteklerinizi Rabbime bildirmekten geri durmam dedi.

Kalkıp iki rekÂt namaz kıldı ve şoyle dua etti.

-Ey Allah’ım! (c.c.) Elcilik vazifelerimi tebliğ etmemi bana emrettin, ben de emirlerini insanlara bildirdim.

Sonra Sen inananlarla bir olup duşmanlarınla cihat etmemi bana emrettin.

Ey Yuce Rabbim!

Ben kendimden başkasına soz gecirmeye muktedir değilim. Şuphesiz ki kavmimin benden ne istediklerini Sen Benden daha iyi bilmektesin.

Ben onların bu isteklerinden uzağım. Beni onların gunÂhlarıyla yargılayıp suclama. Ben gazabından rızana, cezandan affına sığınanlardanım.

Bu dua uzerine yuce Allah (c.c.) Zulkıfl’e (a.s.):

“-Sen kavmine; benim onlar icin sectiklerimin, kendilerinin kendileri icin sectiklerinden daha hayırlı olduğunu oğretmedin mi?” Diye vahiy etti.

Bu vahiy cihat icin şart koşanların dileklerinin reddi demekti. Bu dilekte bulunanlar Allah’ın (c.c.) takdir ettiği kadar bir omur yaşadılar, buna razı oldular, ancak ondan sonra olduler.

Şartsız cihada gidenler kazandı. Gitmeyenler kaybetti.

Zulkifl (a.s.) yetmiş beş yaşında iken Şam’da vefat etti, oraya defnedildi.

Allah ondan razı olsun.