On ucuncu yuzyılda Endulus'te ve Mısır'da yetişmiş olan buyuk velîlerden. MÂlikî mezhebi fıkıh Âlimi. İsmi, Ahmed bin Omer bin Muhammed, kunyesi Ebu'l-AbbÂs'tır. Endulisî, Mursî, EnsÂrî nisbeleriyle meşhûr olmuştur. 1219 (H.616) senesinde Endulus'un Mursiyye kasabasında doğdu. 1287 (H.686) senesinde Mısır'ın İskenderiye şehrinde vefÂt etti. Kabri, Humeyter denilen yerdedir.
Kucuk yaşından îtibÂren ilim tahsîline yonelen Ebu'l-AbbÂs-ı Mursî, zamÂnındaki Endulus Âlimlerinden ilim tahsîl etti.Buyukluk halleri ve kerÂmetleri daha cocuk yaşlarında gorulmeye başladı. Kendisi anlatıyor: "Kucuk bir cocuk idim. Mektebe yeni başlamıştım. Bir defÂsında, bir levhaya bÂzı yazılar yazarken, yanıma bir kimse gelerek; "O beyaz levhayı karalama!" dedi. Ben de; "İş senin zannettiğin gibi değil. Ben buraya muhim şeyler yazıyorum. Asıl muhim olan, amel defterlerinin gunah lekeleriyle karalanmamasıdır." dedim.
Aklî ve naklî ilimlerde kendini yetiştirdi. Bilhassa MÂlikî mezhebi fıkıh ilminde mutehassıs, buyuk Âlim oldu. Âlim ve velîlerin ilim meclislerinde ve sohbetlerinde bulunup akranlarından ustun oldu. Bu hususta hocası ve mÂnevî rehberi olacak olan Ebu'l-Hasan-ı ŞÃ‚zilî onun ismini duymuş ve kendisini medhetmişti.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Ebu'l-abbÂs-ı mursî