Guzel olan hicbir şey kolay değil...
Gebellik ,doğum ve bebek bakımı buyuk oranda annenin taşıdığı bir sorumluluk olsa da baba adayları ve babaların da oldukca ağır bir yuk altına girdiği tartışılmaz bir gercek.Aslında daha cok doğumhane bekleme odalarında kullanılan ‘dokuz doğurmak’ terimi genel olarak ‘ babalık stresi’ icin gecerli sayılabilir. Gelin bu stresi kısaca ele alalım ve onlarla başa cıkmanın yollarını araştıralım.
İnsanlık Tarihi Kadar Eski
Bir erkeğin insanlık tarihi boyunca en temel uğraşı ailesini korumak ve ihtiyaclarını karşılamaktır. İlkel cağlarda sadece yiyecek sağlamak ve tehlikelere karşı korumak şeklinde ortaya cıkan bu uğraş avcılık ve savaşmayı on plana taşırken modern toplumun karmaşık sosyal yapısında temelde yine aynı olan bu uğraş ve babaya yuklediği stres cok farklı şekillerde kendini gosterebilmekte.
İhmal Edilmek
Ulkemiz sosyal yapısında da hemen tum destek anne ve bebek uzerine yoğunlaşır.Farklı ve heyecanlı bu ortamda ozellikle aile buyukleri, iyi niyetli de olsalar işlerin daha da karışmasına ve yeni streslerin ortaya cıkmasına yol acabilirler. Annenin bu stresten uzak kalması icin hemen herkes caba sarfederken baba genelde ihmal edilir ,hatta tam tersine gereksiz streslere maruz kalır.Baba olmanın heyecanı ve mutluluğu coğu kez bu ortamda olması gerektiği gibi yaşanamaz.
Butun bunlara onceden hazırlıklı olursanız başa cıkmanız kısmen de olsa kolaylaşacaktır.
Demiştik; Baba olmak kolay değil.Hem de hic…
Bilinmeyen Korkutur
Hamileliğin riskleri, doğumda ortaya cıkabilecek sorunlar eşini ve bebeğini kaybetme korkusu her babanın yaşadığı korkulardır.Yaşı ve hayat tecrubesi ne olursa olsun her baba bu hızlı değişim surecinde belirli korkuları yaşar.
Bilinmeyen , her ne olursa olsun, bizi korkutur. Hamilelik sureci,bu surecte ortaya cıkabilecek sorunlar,doğum ve yenidoğan bir bebekle ilgili olarak onunuzde pek cok bilinmeyen var.Babalar bu bilinmeyenler konusunda ne yazık ki annelerden daha şanssızlar cunku toplumumuzda gerek aile gerekse okul eğitimi sırasında, erkeklerin bu konularda yeterince bilgi sahibi olamadıkları kuşku goturmez bir gercek. Ancak sosyal yapıda oluşan değişiklikler,eğitim sistemindeki yenilikler ve en onemlisi şu anda kullanmakta olduğunuz internet sayesinde bilgiye ulaşmanın son derece kolaylaşmasıyla bu durumun olumlu yonde değişmeye başladığını soyleyebiliriz.
Eşinizin gebelik sırasında yaşayacağı değişiklikler ve karşılaşabileceği sorunlar hakkında mutlaka bilgi sahibi olmaya calışın ve bu bilgileri eşinizle paylaşın.Aklınıza takılanları doktorunuzla konuşun.Hangi durumun normal,neyin tehlikeli olabileceği konusunda fikir sahibi olmanız son derece onemli.Unutmayın acil bir durumda en soğukkanlı olması gereken kişi sizsiniz. Tabii ki her şeyi bilmeniz beklenemez ama size onerimiz, gebelik sureci boyunca her donemde karşılaşılması olası değişiklikleri eşinizin ilerleyen gebeliği ile paralel olarak oğrenmeye calışmanızdır.Kitaplardan veya internetteki kaynaklardan edindiğiniz bilgiler size korkularınızı yenmenizde destek olacaktır.
Doğumda Eşinizin Yanında Olmak
Bugun babaların doğumda eşlerinin yanında olmalarını destekliyoruz.Ama bu konuda karar size ve eşinize aittir.Bazı anneler eşlerini doğum sırasında yanlarında istemezler ve buna kesinlikle saygı duymak gerekir . Eğer kan gormeye direncli değilseniz doğum odasında olmak konusunda ısrarlı olmayın, cunku inanın ki bir doğumhanede olması gereken son şey bayılmış bir babadır.Eşinizle bu konuda konuşun kararınızı onceden verin ve birlikte uygulayın.
Artık Duşunecek İki Kişi Var
Doğumdan sonra doktorunuz anne ve bebeğin durumu hakkında size bilgi verecektir. Tam bu donemde karşınızda yeni bir hekim bulacaksınız . Coğu kez daha onceden tanımadığınız bu kişi bebeğinizi ilk muayene eden ,onunla ilgilenen cocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıdır. Daha once hem anne hem de bebeğin doktoru olan jinekoloğunuz bebekle ilgili sorumluluğu bu donemde cocuk hastalıkları uzmanına devreder. Ancak genel olarak tum jinekologlar doğumunu gercekleştirdikleri bebeklerin sağlık durumuyla yakından ilgilenirler.Uzun suredir tanıdığınız ve kendinizi daha yakın hissettiğiniz eşinizin doktoru ile bebeğinizle ilgili problemleri paylaşabilir ve ondan da destek alabilirsiniz.
Loğusalık bonemi ,hic kolay değil
Loğusalık gebelik sırasında oluşan buyuk değişikliklerin buyuk olcude normale donduğu doğumdan sonraki ilk 6 haftalık donemdir.
Eve dondunuz, hamilelik ve doğumla ilgili korkularınız sona erdi.Baba olmanın mutluluğunu yaşıyorsunuz .Sanki her şey artık cok daha guzel olacak gibi geliyor.Ama maalesef hayır … Coğu kez durum bunun tamamen tersidir. İlk gunler size kabus gibi gelebilir. Hatta bazı anlar ‘Keşke icerde kalsaydı’ diye duşunebilirsiniz. Anneanne ve babaanneler teyzeler halalar ,arkadaşlar durumu daha da zor hale getirebilir.Bebek bakımıyla ilgili farklı goruşler otorite savaşına donuşebilir.Bu durum en cok sizi ve eşinizi yıpratır.
İlk gunler kesinlikle kolay olmayacak.Bebeğiniz size,siz ona yabancısınız ,ustelik hem fiziksel hem de duygusal olarak yorgunsunuz .Bu donemde, bir sure sonra son derece sıradan olaylar haline gelecek olan emzirme, alt değiştirme, gaz cıkarma gibi işlerin her biri ciddi bir sorun olarak ortaya cıkabilir. Doğumdan sonra kendisini yorgun ,cirkin ,yetersiz ve beceriksiz hisseden eşiniz yoğun bir depresyon yaşayabilir.
Bu kadar ic karartan bir tabloyu cizerken amacımız tabii ki baba olmaktan duyduğunuz mutluluğu golegelemek değil ,tam tersine bu zor donemi aşmanıza yardımcı olmak. İnanın ki bu sorunların hepsi gecicidir. Eşinizle birbirinize destek olduğunuzda bunların ustesinden gelmeniz cok daha kolay olacaktır . Kendinize zaman verin .Bu donemde bebeğinizin sakinleşip uyuduğu zamanlarda sakin bir ortamda eşiniz ve bebeğinizle birlikte olun ve gercek anlamda bir aile olmanın mutluluğunu yaşayın.
Yanlışlar
Bu konuyla ilgilenen davranış bilimciler ve psikiatristler genel olarak babalar acısından beş temel yanlışın olduğuna inanır.Bunları da bilmenizde yarar goruyoruz.
Sadece annenin duyguları onemlidir.Baba sıkıntılarını ve korkularını ona hissettirerek onun moralini bozmamalıdır.
Bu kesinlikle yanlıştır. Hissettiklerinizi ,korkularınızı kesinlikle eşinizle paylaşın. Bilirsiniz, paylaşılan uzuntuler azalır,mutluluklarsa coğalır.bu durum babalar icin de gecerlidir.Eşinizle bazı şeyleri paylaşmamanız sizi birbirinizden uzaklaştırabilir ve uzerine gidilmezse bu durum kalıcı olabilir . Evliliği yıpratan en onemli yanlışlardan biri belki de budur. Duygularınızı uygun bir dille eşinizle paylaşmanız inanın onu da mutlu edecektir.
Yenidoğan bebeğinizin size pek ihtiyacı yoktur.Emziren ,bakımını ustlenen annesi olsa da bebeğinizin size de kesinlikle ihtiyacı vardır.Onu kucağınıza alın tanıyın ,o da sizi tanısın…
Erkekler bebek bakımından anlamaz.Başta zor gelse bile bebek bakımını oğrenebilir ve başarıyla uygulayabilirsiniz. Bu cabanızı garipseyenler hatta engellemek isteyenleri dikkate almayın.Bebeğinizin bakımıyla ilgilenmeniz hem onun hem eşinizin hem de sizin acınızdan faydalıdır.
Bebekleriyle cok yakından ilgilenen babaların iş yaşamı aksar .Bu sizin kendi başınıza vereceğiniz bir karardır.Uzun sureler evden uzakta kalmayı gerektiren bir işiniz varsa bu anlamda ciddi bir tercih yapmanız gerekebilir.Diğer durumlar icin gecerli bir mazeret olduğunu duşunmuyoruz
Kendi babanız gibi olmanız kacınılmazdır.Hicbir baba ideal baba değildir.Cevrenizde tanıdığınız tum babaların iyi ve kotu yonlerini eğerlendirip kendiniz gibi bir baba olmalısınız.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Baba olmak kolay mı?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Baba olmak kolay mı?
-
05-09-2019, 00:08:00