Hurma yağı olarak da bilinen palmiye yağının ana ureticileri Malezya ve Endonezyadır. Palm yağı, hurma yağı ağacından uretilen ‘’bitkisel bir yağdır.’’ Palm yağı, hem meyvenin taze kısmından hem de palm bitkisinin cekirdeğinden elde edilir.
Palm yağı; alfa, beta, gama, delta tokotrienoller ve tokoferoller, karotenoidler, steroller, fosfolipitler, glikolipitler ve koenzim Q10 icerir. Ayrıca bu yağ, pişirme yağı olarak da kullanılmak uzere margarinlere ve ceşitli hazır gıdalara eklenirken, FAO (BM Gıda ve Tarım Orgutu) ve WHO’nun (Dunya Sağlık Orgutu) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ ceşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.
Bu yağın uretimi de talep doğrultusunda giderek artmaktadır. Palmiye yağının yılda yaklaşık 28 milyon tonluk uretimi ile dunya capında en cok uretilen yağlar sınıfında soya yağından sonra ikinci sırada geldiği goruluyor. Bunun nedeni olarak palmiye yağının diğer yağlara gore dayanıklı ve ucuz olması gosteriliyor.
Bilinenin aksine sadece cikolata ve kek gibi besinlerde değil, şampuan ve krem gibi kozmetik urunlerde de palm yağına rastlanmaktadır. Piyasada ki bircok marka ‘’palm yağını’’ urunlerinde kullanmaktadır.
Sağlığa Olumsuz Etkisi var mı?
Yağlar yuksek ısıya maruz kaldıkları zaman kanserojen madde (glisidil esterleri) oluşabilir.
‘’Yuksek ısı(200-250 °C) verilerek ve ceşitli kimyasal-fiziksel işlemlerden gecirilerek elde edilen, icerisinde kanserojen bileşikler(glisidil esterleri) oluşan bir yağdır(EFSA).’’
Bitkisel yağların yaklaşık 200 derecede rafine edilirken oluşan glisidil esterleri (GE), 3-MCPD ve 2-MCPD ve bunların yağ asidi esterleridir. GE’nin kanserojen olduğunun araştırmalarla kanıtlanmıştır. EFSA, cocukluk doneminde bu maddeye maruz kalanlarda riskin 10 kat daha fazla olduğuna değinmektedir. Yine yuksek ısı ile maruz kaldığında ortaya cıkan palmitik asit kardiyovaskuler hastalıklar icin risk oluşturmaktadır.
EFSA palmiye yağı rafine edilirken zararlı bileşikler oluşuyorsa, rafine ayciceği/mısırozu/kanola/fındık/zeytinyağı uretilirken de kanserojen bileşikler oluşması da kacınılmaz olduğunun altını cizmiştir.
Sonuc olarak zararlı olan palmiye yağı değil, ‘’rafine palmiye ‘’yağıdır. Sadece palmiye yağı iceren hazır gıdalara bakmak yerine, butun yuksek ısıya maruz kalan bitkisel yağlara dikkat etmek gerekir.
Diyetisyeninizden Tavsiye:
Dunya Sağlık Orgutu’nun de onerdiği gibi; yeterli ve dengeli beslenerek, gunluk aldığımız besinlerin karbonhidrat, yağ ve protein dengesine dikkat ederek tuketmemiz gerek
Her oğun renkli tabaklar hazırlayın. Tabağınız ne kadar cok renkli olursa, o kadar cok sağlıklı olur.
Yağların 1 gramı 9 kalori, proteinlerin 1 gramı 4 kalori, karbonhidratların 1 gramı 4 kalori enerji sağlar. Yani yağların 1 gramı protein ve karbonhidratların 2 katından fazla enerji sağlar. Bu yuzden yağ iceriği yuksek besinlerle beslenmek, kardiyovaskuler hastalıklar başta olmak uzere, obezite, karaciğer yağlanması ve diyabet gibi hastalıkların tetiklenmesinden onemli bir faktordur.
Paketli urunlerden her zaman uzak durulması gerektiğini soyluyorum. Yoğurt, kek, pasta, coreklerinizi evde sağlıklı unlardan yapmaya ozen gosterin.
Kızartma, kavurma gibi işlemlerde kanserojen etki yukselmektedir. Besinlerde vitamin, mineral kaybı yaşanmaması icin en sağlıklı pişirme yontemleri; buğulama/ haşlama / fırınlama yontemleridir.
Kendi sağlığınız ve en onemlisi geleceğimiz olan cocuklarınızın sağlığı icin YAĞDA KIZARTMA yapmayın.
[h=2]Antalya Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Palmiye yağı gercekleri
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Palmiye yağı gercekleri