ADIM ADIM BEBEĞİMİ BUYUTUYORUM
ADIM: 6-9 AY ARASI BESLENME
‘’GEBELİK ŞEKER TESTİ’’
Ozellikle bu yazımda gebelik şekeri diye halk arasında bilinen, bilimsel olarak gestasyonel diyabetes mellitus tanısından bahsedeceğim. Gebelik doneminde başlayan ve ilk defa gebelik sırasında tanı konulan ceşitli derecelerdeli glikoz intoleransına denilmektedir. GDM (gestasyonel diyabetes mellitus) gebeliklerin % 1-3 arası gebe kadınlarda gorulmektedir. Gebelikte insulin salınımı bozulabilir veya insuline duyarlı dokularda azalmış glikoz kullanımı gibi sorunlar ortaya cıkabilir. Gebelik sırasında ostrojen, kortizol, progesteron, prolaktin gibi dibabetojenik etkisi olan hormonların artışı insulin ihtiyacını artırır ve gestasyonel diyabet ortaya cıkar.
Gestasyonel diyabet icin tarama testi gebeliğin 24.28. haftalarında yapılmaktadır. Tanıda en az 8, en fazla 14 saat aclıktan sonra 100g oral glikoz tolerans testi uygulanır.
GEBELİK ŞEKER TESTİ NASIL YAPILIR?
50 gram glikoz gunun herhangi bir zamanında suda eritilip verilir. 1 saat sonraki glisemik değer olculur.
Kan şeker değeri olcumde 130mg/dl ise;
100 gram glikoz ile oral glikoz tolerans testi (OGTT) yapılır.
Oral glikoz tolerans testi;
100 gram glikoz 10-16 saat aclıktan sonra sabah 300ml su icinde eritilip icirilir.
1. 2. ve 3. saatlerde kan değeri olculur.
Normal değeler;
Aclık < 105 mg/dl
1. saat < 195
2. saat